Istoria unui hit

În primul rând, să desființăm un mit: acest cântec nu a fost compus de Janis Joplin în anii 1960, deși așa s-a vehiculat. „Give Me One Reason” a fost scrisă de Tracy Chapman în anii 1980, înregistrată în 1995 și lansată în 1996.Tracy Chapman (n. , Cleveland, SUA) este cântăreață-compozitoare americană, cunoscută pentru single-urile „Fast Car”, „Talkin’ ‘bout a Revolution”, „Baby Can I Hold You”, „Crossroads”, „Give Me One Reason” și „Telling Stories”. Cântăreața a câștigat de patru ori Premiul Grammy.

Iat-o la Grammy 2024

Ea face o carieră din rocă folclor-blues în stilul anilor 60, transformând teritoriul ei într-o „revigorare populară”, completată cu un mesaj social și politic care a definit, de asemenea, generația Power Flower.

„Give Me One Reason”, este un blues care  a făcut carieră în Statele Unite, intrând după scurt timp de la lansare în „Billboard Hot 100”. 

De asemenea, a fost considerat și cel mai mare hit din Australia, unde a ajuns și pe locul trei, ajungând în topul graficului Canadian RPM Top Singles.

Chapman a interpretat pentru prima oară „Give Me One Reason” cu șase ani înainte de lansarea sa, în episodul „Saturday Night Live” din 16 decembrie 1989. Un videoclip muzical a fost lansat pentru a promova single-ul.  O versiune bine cunoscută a acestui cântec cu Eric Clapton a fost lansată în 1999, în albumul  ”A Very Special Christmas Live.”

Povestea din spatele cântecului: înainte de a se despărți definitiv, ea cere un ultim motiv pentru a rămâne sau pentru a se întoarce. Toate condițiile sunt îndeplinite, spune ea: „Ai numărul meu de telefon, eu îl am pe al tău, sună-mă oricând și mă voi întoarce. Eu te-am sunat de prea multe ori, ți-am spus de prea multe ori că te iubesc, ți-am dăruit totul… Dar e prea târziu să mai alerg după tine, să-mi irosesc ultima brumă de energie…”

Trist, nu-i așa?

Give me one reason to stay here

And I’ll turn right back around

Give me one reason to stay here
And I’ll turn right back around
Said I don’t want leave you lonely
You got to make me change my mind
Baby I got your number and I know that you got mine
But you know that I called you, I called too many times
You can call me baby, you can call me anytime
You got to call me
Give me one reason to stay here
And I’ll turn right back around
Give me one reason to stay here
And I’ll turn right back around
Because I don’t want leave you lonely
you got to make me change my mind
I don’t want no one to squeeze me, they might take away my life
I don’t want no one to squeeze me, they might take away my life
I just want someone to hold me and rock me through the night
This youthful heart can love you and give you what you need
This youthful heart can love you and give you what you need
But I’m too old to go chasing you around
Wasting my precious energy
Give me one reason to stay here
And I’ll turn right back around
Give me one reason to stay here
And I’ll turn right back around
Because I don’t want leave you lonely
You got to make me change my mind
Baby just give me one reason, Give me just one reason why
Baby just give me one reason, Give me just one reason why I should stay
Said I told you that I loved you
And there ain’t no more to say

În universul muzical plin de efervescență al anilor ’80, o voce distinctă s-a ridicat, aducând cu ea un val de sinceritate, emoție profundă și conștiință socială. Tracy Chapman, cu chitara sa acustică și versuri încărcate de mesaje puternice, a devenit nu doar o artistă de succes, ci și un simbol al luptei pentru dreptate socială și egalitate.

Născută pe 30 martie 1964, în Cleveland, Ohio, Tracy Chapman a crescut într-un mediu care a pregătit-o pentru rolul de povestitor social. Educația sa la Tufts University, unde a studiat antropologia și studii africane, a oferit o bază solidă pentru versurile sale pline de insight-uri culturale și comentarii sociale.

Debutul său auto-intitulat din 1988, „Tracy Chapman”, a fost o revelație. Single-ul „Fast Car” a devenit nu doar un hit internațional, ci și un imn pentru speranță și aspirație în fața adversității. Piesa, cu povestea sa emoționantă despre dorința de a scăpa de sărăcie și dificultăți, a rezonat cu milioane de ascultători, propulsând albumul pe primele locuri în topuri și câștigându-i lui Chapman patru premii Grammy.

Chapman nu s-a oprit la succesul comercial. Albumul ei „Crossroads” din 1989 și lucrările ulterioare, precum „New Beginning” din 1995, care a inclus hit-ul „Give Me One Reason”, au continuat să exploreze teme de justiție socială, iubire, și schimbare personală. Stilul ei unic, care îmbină folk, rock, pop și blues, împreună cu vocea ei caldă și profundă, au creat un sound inconfundabil care a traversat barierele genurilor muzicale.

Chapman este recunoscută nu doar pentru talentul său muzical, ci și pentru activismul său. A fost o voce puternică în lupta împotriva rasismului, a inegalității și a problemelor de mediu, folosindu-și platforma pentru a atrage atenția asupra problemelor urgente ale timpului nostru.

În ciuda faptului că nu a urmărit lumina reflectoarelor cu aceeași intensitate ca alți muzicieni ai generației sale, Tracy Chapman a rămas o figură influentă în muzică și activism. Discreția și integritatea sa au fost la fel de impresionante ca și muzica sa, inspirând o nouă generație de artiști care caută să combine arta cu mesajul social.

În cele din urmă, Tracy Chapman rămâne un exemplu strălucit al puterii muzicii de a inspira schimbarea. Prin versurile sale sincere, melodiile captivante și angajamentul neclintit față de cauzele în care crede, Chapman a arătat cum arta poate fi un vehicul pentru empatie, înțelegere și, în cele din urmă, transformare.