S-A NĂSCUT CU 18 ANI ÎN URMĂ … 🥀
Sosirea lunetistului german ne-a stabilit o nouă sarcină. A trebuit să-l găsim, să studiem obiceiurile și metodele și să așteptăm cu răbdare momentul pentru o singură, și doar o singură lovitură bine orientată.” (Vasile Zaitsev)
Vasily Grigoryevich Zaitsev (23 martie 1915 – 15 decembrie 1991) a fost un lunetist sovietic în timpul celui de-al doilea război mondial. Înainte de 10 noiembrie 1942, a ucis 32 de soldați ai Axei cu o pușcă standard. Între 10 noiembrie 1942 și 17 decembrie 1942, în timpul bătăliei de la Stalingrad, a ucis 225 de soldați inamici, inclusiv 11 lunetisti.
Zaitsev a devenit un personaj celebru în timpul războiului și mai târziu un erou al Uniunii Sovietice și rămâne lăudat pentru abilitățile sale de lunetist. Viața și cariera sa militară au făcut obiectul mai multor cărți și filme: faptele sale, așa cum este detaliat în cartea lui William Craig din 1973, a servit drept figură principală pentru filmul din 2001, Enemy at the Gates, cu Jude Law care îl portretizează pe Zaitsev. Este, de asemenea, prezentat în romanul istoric al lui David L. Robbins din 1991, Războiul șobolanilor.
*****
Un mariaj perfect are la bază o adevărată artă. E vorba despre arta de a descoperi noi argumente care să te convingă că viaţa în doi e o aventură ce merită să fie încercată şi trăită. Au trăit unul pentru altul, au cedat unul în favoarea celuilalt.
Cultivată, sensibilă, afectuoasă şi mare actriţă, a reuşit să-şi păstreze strălucirea trăind în umbra unui monstru sacru al filmului.
Nu e dificil să trăieşti cu un geniu. E dificil să trăieşti cu oricine. Atunci măcar să trăieşti cu cineva inteligent şi astfel e mai puţin dificil. Federico şi cu mine nu reprezentăm o familie. Nu suntem decât două persoane. Noi ne-am căsătorit atât de tineri încât ne-am educat împreună. Am avut un copil şi l-am pierdut. Nu cred că un menaj se menţine datorită copiilor. Dacă Federico şi cu mine stăm împreună e numai pentru că asta ne place.Giulietta Masina (22 februarie 1921 – 23 martie 1994).
Giulietta e o actriță a cărei mimică, ale cărei cadențe și ale cărei moduri de expresie sunt clovnicești. Dar ea e în același timp un personaj îndeajuns de misterios pentru a putea încarna în raport cu mine, o stringent nostalgie de inocență și perfecțiune.” Frederico Fellini
*****
Picătura de cultură:
Van Gogh, „Migdal înflorit în pahar și o carte”, pictură datând din martie 1888.
Vincent a dăruit această pictură surorii sale, Willemien, care împlinise 26 de ani în 16 martie, 1888. În 2003, un colecționar a achiziționat acest tablou pentru suma de 4.375.500 de dolari.
*****
Ce sunt toate frământările popoarelor decât năzuinţa de a realiza ideea dreptului lor, de a apăra această idee, atât în relaţiile dintre popoare, cât şi în acelea dintre clasele sociale”.
Alexandru Dimitrie Xenopol (n. 23, după alte surse 24 martie 1847, Iași – d. 27 februarie 1920, București) a fost un istoric, filosof, economist, pedagog, sociolog și scriitor român. Este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor. S-a distins și ca un filozof al istoriei de talie mondială, fiind considerat printre cei mai mari istorici români, alături de elevul său, Nicolae Iorga. A fost profesor de istorie la Universitatea din Iași și membru al Academiei Române.
No photo description available.
*****
Omul este genial atunci când visează.
Akira Kurosawa (n. 23 martie 1910 – d. 6 septembrie 1998) a fost un important regizor, producător și scenarist japonez, considerat unul dintre cei mai de valoare artiști din țara sa, și printre numele mari ale cinematografiei universale.

Primul său film, datând din 1943, este „Sugata Sanshiro”, iar ultimul, din 1993, la distanță de exact o jumătate de secol, este „Madadayo”.
După moartea lui, Takashi Koizumi a realizat filmul „Ame agaru” („După ploaie”) în care scenariul și dialogurile erau scrise de Kurosawa.
Printre multele premii care i-au fost acordate se numără Leul de Aur (la Expoziția Internațională de Artă cinematografică de la Veneția în 1951 pentru Rashômon), Legion d’Honneur și un Oscar for Lifetime Achievement.
*****
Călătorul care a urcat povârnişul unui munte se aşază pe creastă şi odihna îi place nespus de mult. Ar fi el însă fericit dacă l-ai sili să se odihnească întruna?” ( ”Roşu şi Negru”)
Stendhal, pe numele său adevărat Henri-Marie Beyle (23 ianuarie 1783, Grenoble – 23 martie 1842, Paris), a fost un scriitor francez renumit pentru finețea analizei sentimentelor personajelor sale și pentru lipsa intenționată de sensibilitate a stilului său. Se crede că Stendhal și-a ales pseudonimul literar ca un omagiu adus lui Johann Joachim Winckelmann, fondatorul arheologiei moderne, născut în localitatea Stendal, Saxonia-Anhalt (Germania).
Opera lui Stendhal conține atât texte autobiografice (ca Viața lui Henri Brulard) cât și romane dintre cele mai frumoase ale literaturii franceze: Roșu și Negru, Lucien Leuwen, Mânăstirea din Parma. Roșu și Negru este primul mare roman al lui Stendhal și primul care combină în mod subtil descrierea realității sociale cu acțiunea romanescă, (după Erich Auerbach în celebrul său studiu Mimesis). Julien Sorel, personajul central al romanului, este într-un sens produsul pur al epocii sale. Transportat de ambiție, după lectura Memorialului din Sfânta Elena al lui Napoleon, conștient că de la Revoluție nu numai nașterea ci și meritul personal are importanță, eroul visează să devină un nou Bonaparte.
*****
Inteligenţa trebuie să dea viaţă acţiunii; fără ea, acţiunea e zadarnică. Dar fără acţiune, ce stearpă e inteligenţa!
Roger Martin du Gard (n. 23 martie 1881 – d. 22 august 1958) a fost un scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1937.
Motivația Juriului Nobel: „pentru vigoarea artistică și adevărul cu care a înfățișat atât conflictele umane cât și anumite aspecte fundamentale ale vieții contemporane, în ciclul romanesc „Les Thibault”. „
Romanele sale se înscriu în tradiția realistă de observație socială și psihologică minuțioasă și imparțială a mediului burghez, măcinat de egoism, cu eroi înfrânți în compromisul dintre lupta religioasă și cea politică, striviți de mentalitatea lor particulară pe care nu o pot depăși.
*****
Gândul zilei:

Când oamenii îmi spun că am tot ce îmi doresc, le răspund că nu am ziua de mâine.”