Omul liber se gândeşte la moarte mai puţin decât la orice altceva, iar înţelepciunea sa constă în meditaţie asupra vieţii, nu asupra morţii.

Baruch Spinoza, latinizat: Benedictus de Spinoza (n. 24 noiembrie 1632, Amsterdam – d. 21 februarie 1677, Haga) a fost un renumit filosof evreu olandez de origine sefardă cu strămoși de proveniență portugheză (d’Espinosa). Spinoza a fost un raționalist și unul din reprezentanții panteismului în timpurile moderne. Gândirea lui a fost influențată de scrierile lui Thomas Hobbes și René Descartes, însă – spre deosebire de concepția dualistă a acestuia din urmă – Spinoza a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existență reducându-se la ceea ce el a numit „Substanță”.

Când stai într-un loc mai mult de câţiva ani plecarea devine o smulgere care, asemeni unei plante, îţi poate fi fatală: cine îţi garantează că vei putea prinde rădăcini mai adânci în altă parte şi mai ales cine te poate asigura că nu vei da de aceeaşi lume, poate mai rea?

În 21 februarie1972, a avut loc lansarea romanului „Marele singuratic”, de Marin Preda. *click pentru a viziona filmul, capodoperă din 1976.

S-A NĂSCUT ÎN 21 FEBRUARIE

„Mă întrebi cât de bun pianist ai putea deveni? Spune-mi atunci cât de mult exersezi gamele.” (Carl Czerny)
Carl Czerny (21 februarie 1791 – 15 iulie 1857) a fost un compozitor, profesor și pianist austriac de origine cehă a cărui vastă producție muzicală s-a ridicat la peste o mie de lucrări. Cărțile sale de studii pentru pian sunt încă utilizate pe scară largă în predarea pianului. A fost unul dintre numeroșii elevi ai lui Ludwig van Beethoven. În 1819, Liszt a devenit cel mai faimos elev al lui Czerny pe care acesta l-a instruit gratuit. Mai târziu, Liszt a răsplătit această încredere introducând muzica lui Czerny în multe dintre recitalurile sale de la Paris.

„Cu excepția omului, nicio ființă nu se uimește de propria existență. Omul este un animal metafizic.”

Arthur Schopenhauer (n. 22 februarie 1788, Stutthof/Danzig – d. 21 septembrie 1860, Frankfurt am Main) a fost un filozof german, cunoscut – mai ales – prin teoria sa asupra primatului „voinței” în sfera reprezentării lumii și în comportamentul uman.
Sub influența lui Platon și a lui Immanuel Kant, Schopenhauer se situează în problema teoriei cunoașterii pe poziția idealismului. Dar în cadrul acestei concepții, Schopenhauer își susține propriile sale vederi și combate filozofia lui Hegel. Spre deosebire de Kant, etica lui Schopenhauer nu se bazează pe rațiune și pe legile morale; el vede în „milă” singura modalitate a comportamentului moral.
La apariția operelor sale, Schopenhauer nu s-a bucurat de o atenție deosebită. Mai târziu însă, mulți s-au revendicat de la gândirea sa. În domeniul filozofiei, Schopenhauer a exercitat o influență deosebită asupra gândirii lui Friedrich Nietzsche, Henri Bergson, Ludwig Wittgenstein sau Emil Cioran. În literatură, se recunoaște influența lui Schopenhauer asupra operelor lui Lev Tolstoi, Mihai Eminescu, Marcel Proust, Thomas Mann sau Michel Houellebecq. În psihologie ideile sale au fost preluate de Eduard von Hartmann și Sigmund Freud.

*****

George Washington

Guvernarea nu este raţiune. Guvernarea nu este elocinţă. Este forţă. Şi, ca focul, este un servitor periculos şi un stăpân înfricoşător.”

George Washington (n. 22 februarie 1732, Westmoreland⁠, Virginia — d. 14 decembrie 1799, Mount Vernon⁠, Virginia) a fost un general și om de stat american, militant și factor activ în obținerea independenței față de Regatul Unit a coloniilor din America de Nord, primul președinte al Statelor Unite ale Americii.
În 1775 a fost numit comandant suprem al tuturor forțelor militare ale coloniilor răsculate împotriva Angliei. A avut un rol decisiv în organizarea armatei americane care a repurtat victoriile de la Saratoga (1777) și Yorktown⁠ (1781), hotărâtoare pentru obținerea independenței Statelor Unite ale Americii. În 1787, Washington a fost președintele Convenției constituționale care a adoptat Constituția Statelor Unite ale Americii, în vigoare și astăzi. Ca președinte între 1789 și 1797, Washington a dus o politică internă conservatoare, iar pe plan extern a fost un adept al izolaționismului. Cu ocazia discursului său de adio, în 1797, recomanda Statelor Unite să intervină cât mai puțin posibil în afacerile politice ale lumii și, mai ales, să nu se alieze cu nicio națiune europeană în cazul unui conflict pe vechiul continent.

*****

Înţelept e acela care nu respinge niciun fel de fire, ci, ţintuind-o cu o privire iscoditoare, caută să o cunoască în adânc.”

Nikolai Vasilievici Gogol (n. 19/31 martie 1809,[1] Sorocinți, Imperiul Rus – d. 21 februarie/4 martie 1852, Moscova, Imperiul Rus) a fost un prozator și dramaturg, născut în Ucraina”.
Gogol s-a afirmat ca un scriitor care urmărește să redea adevărul vieții, smulgând fără cruțare vălul somptuos de pe societatea nobiliaro-birocratică a timpului său. Bielinski a menționat, drept calitate principală a creației lui Gogol, „fidelitatea sa extraordinară față de realitate” , realismul său încă în 1835, Bielinski scria, în legătură cu nuvelele publicate în Arabescuri (Nevski Prospekt și Însemnările unui nebun), că „scena pe care se desfășoară acțiunea se lărgește și, fără ca autorul să părăsească iubita și minunata lui Ucraina, el caută de astă dată poezia în moravurile clasei mijlocii din Rusia. Și, Dumnezeule, ce poezie adâncă și puternică descoperă el aici!” (Eusebiu Camilar)

*****

ASTĂZI AR FI ÎMPLINIT … 88 DE ANI …
Pentru majoritatea oamenilor albi, jazz-ul înseamnă negru, jazz-ul înseamnă murdărie. Nu asta cânt eu. Eu cânt muzică clasică de culoare.” (Nina Simone)
Eunice Kathleen Waymon (21 februarie 1933 – 21 aprilie 2003), cunoscută profesional ca Nina Simone, a fost o cântăreață, compozitoare, muziciană și activistă pentru drepturile civile. Muzica ei a cuprins o gamă largă de stiluri: clasic, jazz, blues, folk, R&B, gospel și pop.
*****

„Toată ființa mea a fost acoperită de o fericire indescriptibilă când am început să cânt la chitară … Am uitat totul în lume, cu excepția chitării.”

La Linares, în Spania, se năştea pe 21 februarie 1893 unul dintre cei mai valoroşi şi mai longevivi artişti ai scenei concertistice internaţionale – chitaristul Andrés Segovia.

Andrés Segovia  (21 februarie 1893 – 2 iunie 1987)

Un om legendar, el a fost norocos să se nască în temperamentala Spanie, pentru a-i absorbi istoria, cultura și tradițiile timp de aproape o sută de ani . A avut Spania în inimă și întreaga omenire a purtat-o în suflet, servind aceeași amantă – chitara pe care a reînviat-o, i-a dat alt statut, academic, și un sunet fascinant.Considerat cel mai bun interpret la chitară al secolului 20, Segovia a reuşit să aşeze acest instrument într-o poziţie privilegiată în tabloul instrumentelor  soliste, demonstrându-i potenţialul tehnic şi expresiv, fără limite.

*****