E vremea Carnavalului de la Veneția. Timpul măștilor e tot timpul😉.
Masca în care alegi să te deghizi dezvăluie cine ești sau vrei să fii în mod subconștient. Măștile dezvăluie în ochi fața care stă ascunsă de parcă masca ar fi o sticlă întunecată care oglindește sufletul tău.” Chloe Thurlow
Veneţia
de Diego Valeri
E un oraş din lumea asta blândă,
dar cât de mândru, cât de insolit,
pare-un miraj, un joc închipuit,
sau un vis pur din inimă profundă.
Acoperit c-o pânză rozalie,
are grădini, biserici şi palate
ce stau între azururi suspendate,
de cer şi ape, pline de magie.
Ce schimbător e! Ziua pe răcoare,
când soarele e încă adormit,
are un chip livid şi obosit,
lumea-i ascunsă ca o perlă-n mare.
Dar în amurguri roşii, înfocate,
e o arcă de aur, aprinsă, fierbinte,
o navă imensă ce merge înainte,
spre ţărmuri de vrajă aflate departe.
Când luna de sus cu argint poleieşte
turnuri subţiri şi cupole perene,
şi lin şerpuieşte prin sute de vene
de apă obscură ce blând picoteşte,
n-ai cum să-nţelegi îndată ce este
această minune atât de frumoasă:
o insulă sacră şi misterioasă,
tărâm infinit de dor şi poveste…
Deşi pare-un vis, un mic foc de paie,
de-o mie de ani îşi poartă istoria
şi se încoronează astăzi cu gloria
unei vieţi măreţe, pline de războaie.
Inimă de leoaică, chip de magie,
o tu, Veneţia, de două ori suverană:
puternică plantă de virtute romană
şi-a Italiei floare de gingăşie.
*****
Melodia zilei: ”Born In The USA”, Bruce Springsteen
Pe 16 februarie 1985, Bruce Springsteen se impunea în Marea Britanie cu al 7-lea său album, „Born In The USA”, întâia clasare fruntașă dincoace de Atlantic pentru veteranul rocker american.
Citește despre turneul său 2022 în linkul acesta. 🙂
*****
16 februarie 1854 ... ⏳️
Are loc premiera poemului simfonic „Orfeu” al lui Franz Liszt.
Scrisă în perioada 1853–54, Liszt l-a numerotat cu cifra 4 în ciclul de 12 poeme pe care le-a scris în timpul petrecut la Weimar, Germania. A fost interpretat pentru prima dată pe 16 februarie 1854, sub conducerea compozitorului, ca o introducere la prima reprezentație de la Weimar a operei Orfeo ed Euridice a lui Christoph Willibald Gluck.
*****
Iubirea, iubirea adevarată, este un mare dar al vieții, care nu pică la tot pasul, nu se repeta des, și mai ales nu se repeta la aceeași intensitate, cu aceeași profunzime, cu aceeasi frumusețe.
Lucia Demetrius (n. 16 februarie 1910 – d. 29 iulie 1992) a fost o prozatoare, poetă, traducătoare și autoare dramatică română.
Este profesoară de artă dramatică la Conservatorul de artă dramatică în perioada 1944-1949 și regizor de teatru la Teatrele din Sibiu, Brașov și Bacău, între anii 1950-1952. Ca dramaturg, în perioada stalinistă, după 1949, a îmbrățișat cu deschidere maximă teatrul realist socialist, pentru ca după 1965 să revină la teatrul de idei sau de analiză sufletească.
*****
16 februarie 1978 … ⏳️
Lansat în cinematografele din Suedia și Australia în decembrie 1977, filmul ABBA: The Movie are premiera la Londra la Teatrul Warner din Leicester Square.
O coproducție internațională suedezo-australiană în regia lui Lasse Hallström, The Movie are ca subiect turneul australian al grupului pop suedez ABBA.
Lansarea peliculei a coincis cu apariția pe piață a celui de-al cincilea album de studio al grupului, The Album, și conține multe melodii de pe acel album, precum și o serie de hituri anterioare, iar unul, „Get on the Carousel”, este nedisponibil în altă parte.
Filmul a fost un succes de box office și a primit recenzii pozitive din partea criticilor.
*****
În 16 februarie 1923, mormântul faraonului Tutankamon din Valea Regilor a fost inclus în circuitul turistic egiptean.
Până în prezent, conform miturilor, faraonul ar fi murit din cauza unor accidente în timpul curselor de care de război sau chiar ar fi fost ucis, deoarece în craniul său fuseseră găsite fracturi care sugerau aceste ipoteze. Acum însă, oamenii de știință cred ca Tutankhamon ar fi murit din cauza unor boli, deoarece handicapul de la picior nu îi permitea să participe la curse.
*****
Duh roșu cu foc, formă albă de marmură, aceasta e opera lui Carducci. Italia nu mai are un poet ca dânsul și n-a avut poate niciodată unul care să stăpânească așa de puternic limba ca și ritmul poetic”. (Nicolae Iorga, 1907)
Giosuè Carducci (n. 27 iulie 1835 Valdicastello (Toscana) – d. 16 februarie 1907 Bologna) poet, prozator și eseist italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1906, a fost o figură literară influentă a timpului său.
Motivația juriului: „nu numai luând în considerație adânca lui cunoaștere și cercetările critice dar, înainte de orice, ca omagiu pentru energia creatoare, prospețimea stilului și forța lirică tipice capodoperelor sale poetice”.
*****
Oamenii își trăiesc viața în anticipație, hotărând ca la un moment dat când vor avea timp vor fi foarte fericiți. Dar prezentul are un avantaj față de alte momente – ne aparține. Oportunitățile trecute sunt pierdute, iar cele din viitor încă nu au venit. Ne putem scălda într-o mare de plăceri, ca și cum am sta într-o mare de vin; dar dacă amânam degustarea din ele prea mult ne vom da seama că ambele au acrit din cauza vremii.” Charles Caleb Colton
*****
Și nu uitați: „Iubirea este o stare în care omul vede lucrurile exact așa cum nu sunt.”