Citatul zilei: A fi bogat înseamnă a dărui, a nu dărui nimic înseamnă a fi sărac. A iubi înseamnă a trăi, a nu iubi nimic înseamnă a fi mort. A fi fericit înseamnă a te devota, a nu exista decât pentru tine înseamnă a te refuza pe tine însuţi şi a te sechestra în infern.” Eliphas Levi

Alphonse Daudet (n. 13 mai 1840 – d. 16 decembrie 1897) a fost un prozator francez. A fost tatăl jurnalistului Léon Daudet și al scriitorului Lucien Daudet.
Dragostea e atât de puternică, atât de frumoasă, încât mirajul ei ne amăgeşte şi poate produce aceleaşi emoţii ca şi ea însăşi.” (Alphonse Daudet)

Sir Arthur Charles Clarke (16 decembrie 1917 – 19 martie 2008) a fost un scriitor de SF, inventator și futurolog britanic. Opera sa de referință este romanul „Odiseea spațială 2001”, scrisă pe baza scenariului filmului cu același titlu, împreună cu regizorul american Stanley Kubrick. Scenariul filmului se bazează pe o nuvelă publicată de autor în 1951, intitulată „Santinela”.
De-a lungul vieţii mele, am găsit două lucruri de o valoare inestimabilă – învăţarea şi iubirea. Nimic altceva – nu faima, nu puterea, nu realizarea pentru ea însăşi – nu este posibil să aibă aceeaşi valoare de durată. Pentru că atunci când viaţa ta s-a terminat, dacă poţi spune: „Am învăţat” şi „Am iubit,” de asemenea vei putea spune, „Am fost fericit”.” (Arthur C. Clarke)

Nicolae Ghica-Budești (n. 22 decembrie 1869, Iași – d. 16 decembrie 1943, București) a fost un arhitect român, promotor al renașterii vechii arhitecturi românești și al afirmării specificului național, al stilului neoromânesc în arhitectură. După planurile arhitectului Ghica-Budești s-au construit Muzeul Tăranului Român, Biserica Copou din Iași, Biserica „Schimbarea la Față” Cuțitul de Argint, București și Casa Radu Rosetti, București.

Ion Toboșaru (n. 1 noiembrie 1930, Constanța – d. 16 decembrie 2016, București) a fost un critic de film, estetician și teatrolog român. Ion Toboșaru a fost profesor titular și șef de catedră de Estetică și Teatrologie, decan al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, a condus doctorate de Estetică și Teorie a teatrului în cadrul acestei universități, iar din 1992 a devenit membru al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare din cadrul Ministerului Educației Naționale.

Am încercat să le transmit studenţilor mei nu lecţii şi prelegeri, căci am sentimentul că lecţia şi prelegerea creează o situaţie uşor adormitoare, ci să le prezint, dacă vreţi coveriile mele legate de tot ceea ce înseamnă estetica şi teoria artelor spectacolului. Am încercat să reconstitui teatrul timpului meu, dramaturgii timpului meu şi tot ceea ce au însemnat marii creatori de teatru începând cu Lucia Sturza Bulandra, continuând cu Bălţăţeanu, Finteşteanu şi cu o serie de actori care astăzi formează şcoala adevărată a creaţiei autentice.

În foto: Keira Knightley

Sunt puţini aceia pe care-i iubesc cu adevărat şi mai puţini încă aceia despre care am o părere bună. Cu cât cunosc lumea mai mult, cu atât mă nemulţumeşte mai mult: fiecare zi îmi întăreşte credinţa în nestatornicia firii omeneşti şi mă convinge de puţinul temei care se poate pune şi pe ceea ce pare a fi merit şi pe ceea ce pare a fi bun-simţ...” – Jane Austen, „Mândrie și prejudecată”
(16 decembrie 1775, Steventon, Hampshire, Anglia – d. 18 iulie 1817, Winchester, Hampshire, Anglia)

„Jane Austen avea cel mai minunat dar din cate am întâlnit în a descrie implicațiile, sentimentele și caracterele din viața obișnuită. Rafinamentul cu care transformă personajele și situațiile din banale în interesante, tușa de veridic pe care o imprimă descrierilor și sentimentelor sunt lucruri la care eu nu pot decât să aspir.” – SIR WALTER SCOTT

„Domnișoara Austen a înțeles perfect dimensiunea măruntă a vieții… A fost o mare creatoare, egală – în mica ei sferă – cu Shakespeare…” – ALFRED TENNYSON

„…cea mai înzestrată artistă dintre femei, scriitoarea ale cărei cărți sunt nemuritoare…” VIRGINIA WOOLF

*

S-A NĂSCUT ÎN 16 DECEMBRIE … CU 250 DE ANI ÎN URMĂ … 🥀
Trebuie să exprim tot ce am în inimă; acesta este motivul pentru care compun.” (Ludwig van Beethoven)
Beethoven s-a născut la Bonn pe Bonnstrasse Nr. 20 (azi Beethoven House Museum). Pārinții lui erau: tatăl, Johann van Beethoven (1739-1792), muzician, profesor și cântăreț flamand-german care cânta în capela arhiepiscopului de Köln, a cărui curte se afla la Bonn, iar mama, Maria Magdalena van Beethoven, născută Keverich (1746 – 1787).
Nu există nici o înregistrare autentică a datei nașterii sale; cu toate acestea, registrul botezului său, în Parohia Catolică Sf. Remigius la 17 decembrie 1770, s-a păstrat. Obiceiul din regiune la acea vreme era să se boteze în 24 de ore de la naștere, prin urmare există un consens (cu care Beethoven însuși a fost de acord) că data nașterii sale a fost 16 decembrie, deși nu există nici o dovadă documentară a acestui fapt.
SĀRBĀTORITUL ZILEI … 🎂🥂
Bluesul este viața însăși.” (Billy Gibbons)
Născut în Houston,Texas, William ‘Billy’ Frederick Gibbons (n. 16 decembrie 1949) este un muzician, cântăreț, compozitor, producător de discuri și actor american, cunoscut mai ales ca chitarist și vocalist principal al trupei de rock americane ZZ Top. Și-a început cariera în Moving Sidewalks, cu care a înregistrat albumul Flash (1968) și a cântat în deschiderea a patru concerte Jimi Hendrix Experience. Gibbons a format ZZ Top la sfârșitul anului 1969 și a lansat primul album la începutul anului 1971. Este cunoscut și sub numele de Reverendul Billy F. Gibbons.

Este mai bine să te trezeşti singur ştiind că eşti singur, decât să te trezeşti cu cineva şi să fii tot singur.” (Liv Ullmann)
Liv Johanne Ullmann (16 decembrie 1938) este o actriță și regizoare norvegiană. Recunoscută drept una dintre cele mai mari actrițe europene, Ullmann este cunoscută ca muza și partenerul frecvent al cineastului Ingmar Bergman.
Ullmann a câștigat premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță – dramă cinematografică în 1972 pentru filmul Emigranții (1971) și a fost nominalizată pentru încă patru. În 2000, a fost nominalizată la Palme d’Or pentru al doilea lungmetraj regizoral, Faithless. De asemenea, a primit două nominalizări la Premiul BAFTA și două nominalizări la Premiile Academiei, ambele pentru interpretările sale în Scenes from a Marriage (1973) și Face to Face (1976).
La 16 Decembrie 1970 avea loc premiera mondială a filmului care a depășit toate estimările şi a spart topurile: LOVE STORY. Totul a plecat de la un scenariu „scris într-o noapte” conform declaraţiei autorului Erich Segal.
Romanul „Love Story” a fost scris după scenariu, fiind, de asemenea, un bestseller.
Regizorul Arthur Hiller a distribuit în rolurile principale doi actori cvasinecunoscuţi, Ryan O’Neal şi Ali Mac Graw care şi-au asigurat statutul de incontestabile vedete.
Ali Mac Graw era, la ora aceea, soția lui Robert Evans, producătorul filmului și director executiv al studiourilor Paramount. Pentru rolul lui Oliver au fost pe listă Michael Douglas, Michael York, Peter Fonda, Beau Bridges, Michael Sarrazin, Keith Carradine, dar Robert Evans a optat pentru Ryan O’ Neal.
Partitura muzicală poartă semnătura lui Francis Lai, cel care, în 1966 scrisese muzica la „Un bărbat şi o femeie”, acel „sha-ba-da” fredonat de toţi cinefilii.
Bugetul estimat al filmului a fost de 2.200.000 de dolari iar la nivel global s-au încasat peste 136.400.000 de dolari. A rămas celebru acel tagline al filmului: „Love means never having to say you’re sorry/ Iubirea înseamnă să nu spui niciodată că-ți pare rău”.
Filmul îşi păstrează şi azi, la 50 de ani de la premieră, prospeţimea şi frumuseţea.(Ion Țoanță)
S-A NĂSCUT ÎN 16 DECEMBRIE … CU 138 DE ANI ÎN URMĀ … 🥀
„Ar trebui să citim muzica în același mod în care un adult educat citește o carte: în tăcere, dar imaginând sunetul.” (Zoltán Kodály)
Zoltán Kodály (16 decembrie 1882 – 6 martie 1967) a fost un compozitor, dirijor, etnomusicolog, pedagog, lingvist și filosof maghiar. Este bine cunoscut la nivel internațional ca fiind creatorul metodei Kodály. Materialele din metoda Kodály sunt extrase strict din două surse: muzica populară „autentică” și muzica compusă „de bună calitate”. Se considera că muzica populară este un mijloc ideal pentru pregătirea muzicală timpurie datorită formelor sale scurte, pentatonice, stil și limbaj simplu. Din repertoriul clasic, elevii de nivel elementar cântă lucrări ale compozitorilor majori din epoca muzicii baroce, clasice și romantice, în timp ce elevii de nivel secundar cântă și muzică din secolul al XX-lea.

Citiți și Orbitor