Este Ziua Internaţională a Familiei.
Să nu uităm: „Familia e o frânghie ale cărei noduri nu se desfac niciodată.”
(proverb spaniol)
*****
MIKE OLDFIELD LA ANIVERSARE … 🍾🎂 15 mai 1953…
„Sunt atât de recunoscător și uimit că sunt încă respectat și ascultat.” (Mike Oldfield)
„În această lume, totul are un puls sau o vibrație. Acest sunet este unic pentru fiecare lucru viu sau neviu și în sine creează o muzică pe care nimeni nu o poate auzi. Cred că aceasta are o rezonanță foarte puternică și un efect profund asupra vieții noastre.” (Mike Oldfield)
Michael Gordon Oldfield este un muzician, compozitor și producător britanic, cunoscut în primul rând pentru albumul său de studio de debut Tubular Bells (1973), care a avut un succes comercial neașteptat și a fost bine primit în rândul criticilor. Deși în primul rând chitarist, Oldfield cântă la o gamă largă de instrumente, care includ claviaturi, percuție și voce. A adoptat o serie de stiluri muzicale de-a lungul carierei sale, inclusiv rock progresiv, world, folk, clasic, electronic, ambient și muzică new age.
Mike Oldfield înseamnă:
– 55 de ani de cariera muzicala
– 26 de albume de studio
– 21 albume de compilație
– 8 albume video
– 45 de single-uri
Mike Oldfield (n.1953) și-a făcut un nume ca muzician și compozitor cu albumul multi-instrumental din 1973 Tubular Bells, care s-a bucurat de o perioadă de 279 de săptămâni în topurile albumelor din Marea Britanie și a jucat un rol semnificativ în lansarea casei de discuri Virgin Records.
*****
15 mai 1967 … ⏳️
Paul McCartney își întâlnește viitoarea soție, fotografa americană Linda Eastman.
După cum își amintește Paul, „În seara în care ne-am întâlnit, am zărit-o într-un club aglomerat și, deși în mod normal aș fi fost nervos să vorbesc cu ea, mi-am dat seama că trebuie să rămân calm … ceea ce a funcționat pentru mine în acea seară!”
Linda a spus despre întâlnirea lor: „Eram destul de nerușinată într-adevăr. Eram cu altcineva în seara aceea… și l-am văzut pe Paul în cealaltă parte a camerei. Arăta atât de frumos încât m-am hotărât că va trebui să-l abordez.”
Perechea s-a căsătorit în martie 1969. Despre relația lor, Paul a spus: „Ne-am distrat foarte mult împreună… Eram doi nebuni. Ne-am certat cu o seară înainte de a ne căsători și aproape că am anulat totul … este miraculos că am reușit. Dar am făcut-o”.
May be an image of 1 person, beard and smiling
*****
„Singura cale de a descoperi limitele posibilului este de a le depăşi până la imposibil.” (Arthur C. Clarke)
The Songs of Distant Earth (Cântecele îndepărtatului Pământ), al șaisprezecelea album de studio al muzicianului, compozitorului și producătorului englez Mike Oldfield, a fost lansat pe 21 noiembrie 1994 de WEA. Este un album conceptual bazat pe romanul științifico-fantastic omonim din 1986 al scriitorului Arthur C. Clarke. Oldfield a considerat că povestea lui Clarke are multă atmosferă și a început să se gândească la idei muzicale despre călătoria prin spațiu,
aterizarea într-o altă lume și evenimentele care au loc pe ea. Titlul cărții l-a atras în mod special, numindu-l „intrinsec muzical, un punct de plecare natural.”
*****
Călătoria noastră a avansat;
Am ajuns trecând peste obstacolele toate
La răspântia din drumul Fiinţei,
Numită Eternitate.

tumblr.com

Emily Elizabeth Dickinson (n. 10 decembrie 1830 – d. 15 mai 1886) a fost o poetă americană.
Tematica liricii sale curpinde: dragostea, singurătatea, moartea. Prin forța novatoare a operei, concentrarea expresiei poetice în forme epigramatice și densitate metaforică, este o precursoare a imagismului secolului al XX-lea.
Poeziile sale au fost publicate postum sub titlul Poems („Poezii”).
Două mari iubiri i-au marcat scriitoarei drumul vieții. Deși ceea ce se spune se bazează mai mult pe speculații născute din puține date concrete, cert este faptul că singurătatea ei autoimpusă și mai târziu, izolarea ei, pe care o și aborda în majoritatea poeziilor sale, prin conținutul trist, par să confirme ghinionul de care a avut parte în dragoste.
*****
„Moonlight Shadow” este o melodie scrisă de multi-instrumentistul englez Mike Oldfield și interpretată de cântăreața scoțiană Maggie Reilly, a fost lansată ca single în mai 1983 de Virgin Records și inclusă pe albumul Crises din același an. Este cel mai de succes single din Oldfield, ajungând pe primul loc într-o serie de clasamente în întreaga Europă.
S-a sugerat că versurile cântecului sunt o referință la uciderea lui John Lennon, în ciuda faptului că evenimentele din cântec nu corespund cu cele ale crimei lui Lennon. Lennon a fost împușcat de patru ori chiar înainte de ora 23, în timp ce în melodie timpul este 4 dimineața și numărul împușcăturilor este șase. De asemenea, în noaptea în care Lennon a fost împușcat (8 decembrie 1980) a fost lună nouă, deci nu a existat lumina lunii, iar în cântec, este sâmbătă seara, în timp ce Lennon a fost ucis luni seara. Când a fost întrebat dacă „Moonlight Shadow” este o referință la crima lui John Lennon într-un interviu din 1995, Oldfield a răspuns: „Nu chiar … bine, poate, când privesc înapoi, poate că a fost. De fapt, am ajuns la New York în acea seară îngrozitoare când a fost împușcat și stăteam la sediul Virgin Records din Perry Street, care se afla la doar câteva blocuri distanță de clădirea Dakota unde s-a întâmplat, așa că probabil a rămas în subconștientul meu … Cântecul a fost inițial inspirat dintr-un film pe care l-am iubit – Houdini, cu Tony Curtis în rolul principal, care a fost despre încercările de a-l contacta pe Houdini după ce a murit, prin spiritualism … inițial a fost un cântec influențat de asta, dar multe alte lucruri trebuie să se fi strecurat în subconștient fără să-mi dau seama.
*****
IN MEMORIAM … 🥀🕯️
Eric Richard Porter (8 aprilie 1928 – 15 mai 1995) a fost un actor englez de scenă, film și televiziune.
A câștigat premiul London Evening Standard în 1959 pentru interpretarea sa din Rosmersholm din Ibsen la Royal Court Theatre. În 1960 s-a alăturat companiei Royal Shakespeare; în acel an, a jucat rolul lui Ferdinand în The Duchess of Malfi, de John Webster. În 1962, a interpretat rolul lui Iachimo în Cymbeline. Alte roluri au inclus Ulysses, Macbeth, Leontes, Malvolio, Shylock, King Lear și Henry IV, precum și Barabas în Marlowe’s Jew of Malta. Porter a interpretat rolul avocatului Soames Forsyte în drama BBC The Forsyte Saga (1967), pentru care a câștigat un premiu BAFTA pentru cel mai bun actor.
Ultimul său rol pe ecran a fost pictorul James Player în remake-ul Mesajului pentru posteritate (1994), o piesă de televiziune de Dennis Potter.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 15 MAI … ⏳
„Motto: I’m Lovin’ It.”
La 15 mai 1940 s-a deschis primul restaurant McDonald’s în San Bernardino, California.
Fondată de Richard și Maurice McDonald, McDonald’s Corporation este o companie americană de fast-food, în prezent cel mai mare lanț de restaurante din lume după venituri, deservind zilnic peste 69 de milioane de clienți în peste 100 de țări din 37.855 de puncte de vânzare și al doilea cel mai mare angajator privat din lume, cu 1,7 milioane de angajați. Sigla Golden Arches a fost introdusă în 1953 într-o locație din Phoenix, Arizona.
*****
”Dragostea ne-a ieşit în cale aşa cum apare, ca din pământ, un asasin pe o ulicioară întunecoasă, şi ne-a răpus pe amândoi dintr-o singură lovitură. Aşa loveşte fulgerul, aşa loveşte pumnalul.” – Maestrul și Margareta – Mihail Bulgakov (n.15 mai 1891 – d.10 martie 1940)
În timpul regimului stalinist, romanul scris de Mihail Afanasievici Bulgakov a fost interzis şi distrus. Scriitorul de origine ucraineană l-a rescris din minte – „îl ştiu pe de rost!“ – romanul devenind una din bijuteriile literaturii universale.
*****
Eram de cincisprezece ani când meşterul care zugrăvea biserica de la Zamfira m-a luat cu el să-i fac sfinţii de la catapeasmă. Acolo am cunoscut o fetică tot aşa, cam de vârsta mea. Foarte frumoasă. Avea nişte ochi mari, albastri şi-n toată figura o expresie dulce, de-o cuminţenie îngerească. Şi nu ştiu cum, că ne-am pomenit prieteni. Seara, când isprăveam de lucru, ne-ntâlneam în grădina bisericii. Era vară, linişte, frumos ca în vis. Şi ne primblam alături, ţinându-ne de mână, şi nu ne spuneam nimic. Da’ eram aşa de fericiţi, cum numai la vârsta aceea poţi fi. Când ne despărţeam, ne strângeam de mână, ne şopteam încetişor: „Noapte bună” şi ne dam întâlnire pe a doua zi, tot la ceasul şi în locul acela… Ea era pentru mine tot ce făcuse Dumnezeu mai frumos pe lume. Şi nici nu mai puteam gândi altceva.
Artistul Nicolae Grigorescu a fost unul dintre cei mai importanți pictori români (n.15 mai 1838 – d. 21 iulie1907).
*****
1863: La inițiativa împăratului Napoleon al III-lea se deschide „Salon des Refusés” unde se pot vedea „Dejunul pe iarba” de pictorul Édouard Manet și „Fata în alb” de James McNeill Whistler, care sunt percepute de public ca fiind scandaloase.
Este ZIUA BUJORULUI ROMÂNESC (Paeonia peregrina Mill. var. romanica).. Este o plantă ocrotită de lege, nu trebuie distrusă sau colecționată, ea devenind Floarea Națională a României, prin lege.