Un personaj misterios care a devenit mitic: Emily Dickinson

Noua Anglie, secolul al XIX-lea. În internatul ei de fete tinere de bună familie, tânăra Emily Dickinson nu încetează să se răzvrătească împotriva discursurilor evanghelice care se susțin acolo. Tatăl ei este forțat să o ducă înapoi în casa familiei, spre încântarea sorei ei Vinnie și a fratelui ei Austin. Pasionată de poezie, Emily scrie noapte și zi, în speranța că va fi publicată. În decursul anilor, Emily își continuă căutarea idealului chintesenței poetice. Întâlnirea cu un tânăr, independent și refractar față de convențiile sociale, îi revigorează răzvrătirea. De atunci, ea nu ezită să se opună oricui dorește să-și dicteze comportamentul. Un personaj misterios care a devenit mitic, Emily Dickinson este considerată una dintre cele mai mari poete americane.

Sursă foto: imdb.com

Fascinat de această autoare prolifică, care a scris mai mult de 1800 de poezii în timpul vieții, dar a reușit să publice doar o duzină, regizorul și scenaristul britanic Terence Davies construiește un film dramatic plin de inteligență și sensibilitate, care descrie întreaga existență a lui Emily Dickinson, în timp ce pictează un portret foarte detaliat al societății înalte din Massachusetts. Un copil victorian, care a crescut înainte de războiul civil american, Emily Dickinson s-a distins în aristocrația locală prin revolta placidă, mai ales față de religie – care o făcea să fie foarte suspicioasă.

Emily Dickinson a fost foarte (poate prea) aproape de familia sa, până la punctul de a nu a nu fi capabilă să își părăsească familia și orașul natal, Amherst. Scenariul a fost de a include consecințele faptului că universul poetei a fost menținut la un nivel minim: punerea în scenă, prin urmare, conține multe scene de interior, austeritatea existenței unui autoare cu idei morbide, care scria mai presus de toate despre moarte, despre limitele vieții și despre suferință.

Stylist.co.uk

Cynthia Nixon, în rolul lui Emily Dickinson

Asta înseamnă că existența austeră a eroului unui biopic nu poate da decât un film plictisitor? Departe de ea! O pasiune tăcută care îi reușește considerabil pentru a uimi cu o montare îndrăzneață și o stare de spirit răutăcioasă, care multiplică scenele pitorești. Unele personaje burlești, cum ar fi domnișoara Vryling Buffam, prietena intimă a lui Emily Dickinson, aduce doza necesară de umor care pigmentează drama unui autor recunoscut numai post-mortem. Aceasta este provocarea acestui film: rătăciții oameni, considerați astăzi ca genii, dar care nu au primit nici o atenție pentru arta lor în timpul vieții lor și care au suferit în mod necesar multe.

Emily Dickinson, ca femeie care nu voia să se căsătorească într-o perioadă în care era încă complet dependentă de bărbații din familia ei, nu făcea nimic cu zilele decât să scrie, neajungând însă la a fi bine considerată ca poetă de către contemporani. Această suferință pe care regizorul a vrut să o personifice este miza acestui film, expunând declinul mental al protagonistei.

Sursă: imsb.com
Dacă trăiește într-un refugiu autoimpus și dacă nu frecventează restul societății, Emily Dickinson se angajează într-o căutare a sinelui și, în paralel, a sevelor sale poetice și a mijloacelor de a-și exprima sensibilitatea. Prin practicarea zilnică și prin citirea poeziilor către oameni influenți din comunitate, cum ar fi un preot, ea a căutat încurajare și recunoaștere, plutind într-o melancolie profundă, fără a le găsi. Aceste speranțe, dezamăgitoare încontinuu, care au săpat în fibra unui spirit deja fragil, constituie baza acestui film inteligent, care are în vizor ipostaza de femeie, munca ei și viașa interioară.

Frumusețea imaginilor și a scenei se alătură delicateții limbii. Calitatea înaltă a scenariului fiecare cuvânt, într-ose remarcă printr-o retorică ireproșabilă, chiar dacă scopul nu este de a cita poemele lui Emily Dickinson. Filmul și relevanța fiecărui cuvânt vă permit să vă amintiți cât de frumoasă este limba, mai ales când ați stăpânit frumusețea ei ca și autorul. Coloana sonoră consolidează acest ton delicat, între solo-uri de pian și lucrări orchestrale compuse de Charles Ives.
Ajutând printr-un scenariu impecabil și printr-o direcție a fineselor actorilor, distribuția se ridică spre perfecțiune, bazându-se pe interpretarea uluitoare a Cynthiei Nixon. Dacă publicul francez știe mai multe despre Sex and the City decât despre multe succese pe care le deține în consiliul de administrație, el ar trebui să fie plin de admirație fată de o actriță care oferă un rol perfect. Dacă frumusețea limbii lui Emily Dickinson și a scrisului delicat și sensibil stau la baza unei drame de o mare profunzime, filmul „O pasiune tăcută„ ar trebui să te facă să vrei să citești. Acolo se află tăria biopicului, pentru că, la urma urmei, astăzi colecțiile muncii poetice a lui Emily Dickinson abundă.

Dacă numai ea ar fi știut …

( Un articol semnat Virginie Morrison – traducere și adaptare Ana Sauvage)

Citiți și poeme semnate Emily Dickinson…