Ray Charles, geniul boem

Legendă a muzicii soul și rhythm and blues, Ray Charles a fost un om care a știut să trăiască viața la maxim, bucurându-se de toate deliciile ei. Vocea lui Ray Charles a fost una dintre cele mai distinctive și recunoscute voci din lumea muzicii. Avea un registru vocal larg și un timbru caracteristic, care se îmbina perfect cu genurile muzicale pe care le interpreta, precum rhythm and blues, soul, jazz și gospel. Caracteristicile notabile ale vocii sale includ: putere și expresivitate, pentru că artistul avea capacitatea de a transmite emoție și intensitate în fiecare notă pe care o interpreta; versatilitate – Ray Charles era capabil să abordeze o gamă largă de stiluri muzicale și să se adapteze cu ușurință la diferite genuri. De la balade lente și melancolice la ritmuri rapide și dansante, el a demonstrat o versatilitate remarcabilă în interpretarea sa vocală.

În plus, vocea sa era adesea însoțită de un vibrato distinctiv, care contribuia la calitatea și expresivitatea interpretării sale. Spuneam că este un artist complet și datorită faptului că spectacolele sale erau o atracție recunoscută, fiind  un maestru al improvizației vocale. El avea un simț inegalabil al muzicii și putea improviza și adăuga ornamentații vocale în timpul interpretării, ceea ce îi dădea un farmec aparte. Nu în ultimul rând, Charles știa să ”umple” scena, având o prezență artistică excepțională, tradusă prin mișcare și gesturi care făceau din el un actor autentic, care nu doar cânta, ci și trăia din plin muzica.

Ray Charles–Photo by Achim Bieniek. Cf. www.achimbieniek.com

Înzestrat cu o voce absolut specială, cu un timbru unic, artist complet, Ray Charles are un palmares foarte bogat, printre care se numără:

 • 17 premii Grammy pe parcursul carierei sale, inclusiv multiple premii pentru Albumul Anului, Înregistrarea Anului și Cântecul Anului. Printre cele mai notabile premii Grammy câștigate se numără Albumul Anului pentru „Genius Loves Company” (2005) și Premiul Grammy pentru întreaga carieră în 1987.
 • Ray Charles a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1986, fiind recunoscut pentru contribuția sa semnificativă la dezvoltarea muzicii rock and roll și a genurilor conexe.
 • În 1989, Ray Charles a primit The Rhythm and Blues Foundation Pioneer Award în recunoașterea contribuției sale majore la muzica rhythm and blues.
 • Kennedy Center Honors: În 1986, Ray Charles a fost distins cu această distincție prestigioasă în recunoașterea contribuției sale excepționale la cultură și arte.
 • Ray Charles a fost inclus în Songwriters Hall of Fame în 1986, fiind recunoscut pentru abilitățile sale de compozitor și influența sa în lumea muzicii.

Ray Charles s-a bucurat de recunoaștere mondială, fiind apreciat de cele mai prestigioase reviste și de cei mai importanți critici muzicali.

„Ray Charles este unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX. Înflăcărat și inovator, el a fost un pionier în îmbinarea genurilor muzicale, de la blues și gospel la soul și jazz. Vocea sa unică și abilitățile sale muzicale neegalate au influențat și inspirat generații întregi de artiști.” – The New York Times

„Ray Charles a fost un adevărat geniu al muzicii. Abordarea sa de a combina diferite stiluri muzicale și de a le îmbogăți cu propria sa viziune și talent vocal a fost revoluționară. A reușit să atingă și să emoționeze publicul la un nivel profund, iar moștenirea sa muzicală rămâne una dintre cele mai importante din istoria muzicii.” – Rolling Stone

„Ray Charles a fost un virtuoz muzical, care a reușit să aducă emoție și intensitate în fiecare notă pe care o interpreta. Vocea sa a fost plină de viață și a atins corzi sensibile în inimile ascultătorilor. De asemenea, a fost un compozitor talentat, aducând în lumea muzicii piese memorabile și melodii care vor rezista în timp.” – The Guardian

„Ray Charles a fost unul dintre cei mai influenți muzicieni ai tuturor timpurilor. El a reușit să depășească limitele genurilor muzicale și să creeze o muzică autentică și inconfundabilă. Contribuția sa la muzica rhythm and blues, soul și jazz rămâne una dintre cele mai semnificative în istoria muzicii moderne.” – NPR

Eileen Williams: Eileen a fost prima soție a lui Ray Charles. Cântărețul a întâlnit-o pe Eileen în timp ce era în perioada de început a carierei sale muzicale. Eileen era cosmeticiană, locuia în Seattle și s-a presupus că s-au întâlnit acolo sau într-unul dintre turneele muzicale ale lui Ray Charles. Cei doi s-au căsătorit în 1951 și au avut un fiu împreună, Ray Charles Jr. Din păcate, căsnicia lor s-a încheiat cu divorțul, în 1952.

Della Beatrice Howard Robinson: Della a fost a doua soție a lui Ray Charles, cântăreață de gospel. S-au căsătorit în 1955 și au avut trei copii împreună: David, Robert și Raenee. Căsnicia lor s-a încheiat, de asemenea, cu divorțul,  în 1977.

Arlette Kotchounian: Arlette a fost a treia soție a lui Ray Charles. Cantautor și fotograf francez, a mai fost numită Arlette Avedian și Ann Grégory. În 1963, și-a început cariera de cântăreață de doi ani, înregistrând primul ei single The People Say/You Laugh at me. A compus cântece pentru Eddy Louis, Martine Clemenceau și alți cântăreți, dar cel mai important, Ann Grégory a scris și compus versiunea în limba engleză a piesei The Sun Died, care a devenit una dintre cele mai bune piese din repertoriul legendarului Ray Charles. Prietenia lor a durat ani de zile, au lucrat împreună la albumul „Would You Believe”, iar în 1976 Arlette a dat naștere copilului lor, Vincent Kotchounian, stabilit în Los Angeles. Căsătoria lor a durat până la moartea lui Ray Charles în 2004.

„Muzica este puternică. Îți poate afecta spiritul. Poți simți muzica. Te poate face să plângi. Îți poate face inima să bată într-un mod pe care n-ai mai simțit niciodată înainte. Muzica poate aduce împreună oameni de toate rasele și culorile.”

The Armenian Mirror-Spectator

Ray Charles a avut în total 12 copii recunoscuți oficial, dar și multe procese de paternitate. În orice caz, este recunoscut faptul că a fost un tată grijului și conștient de datoria paternă.

 1. Ray Charles Robinson Jr.
 2. Evelyn Robinson
 3. Sheila Raye Charles
 4. Reatha Butler
 5. Alexandra Bertrand
 6. Robert Robinson
 7. David Robinson
 8. Raenee Robinson
 9. Vincent Kotchounian
 10. Robyn Moffett
 11. Ryan Corey Robinson
 12. Charles Wayne Hendricks (adoptat)

Moartea unei legende

Ray Charles a murit pe 10 iunie 2004, la vârsta de 73 de ani. Acesta a suferit un atac de cord în casa sa din Beverly Hills, California. Moartea lui  a reprezentat o pierdere uriașă pentru industria muzicală și pentru fanii săi din întreaga lume, iar moștenirea sa muzicală rămâne profund influentă și continuă să inspire generații de artiști.

Filmul „Ray” este un biopic din anul 2004, regizat de Taylor Hackford, care explorează viața și cariera legendarului muzician Ray Charles. Filmul se concentrează pe perioada din anii ’40 până în anii ’60 și explorează provocările și succesele lui Ray Charles în lumea muzicii, precum și lupta sa cu dependența de droguri și dificultățile personale.

Filmul prezintă o interpretare remarcabilă a lui Ray Charles de către actorul Jamie Foxx, care a primit recenzii elogioase și a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru acest rol. Performanța lui Foxx în film a fost lăudată pentru captarea autenticității și spiritului lui Ray Charles, precum și pentru abilitatea sa de a cânta și juca rolul principal într-un mod remarcabil.

„Ray” a fost un succes critic și comercial, primind numeroase premii și nominalizări, inclusiv Premiul pentru cel mai bun film – comedie sau musical la Globurile de Aur. Filmul a oferit o privire captivantă asupra vieții și muzicii lui Ray Charles, oferind fanilor și publicului larg oportunitatea de a se apropia de povestea legendarului muzician.