De ce e util să-ți amintești lucruri…?

  • Pentru că ai un punct de sprijin, atunci când lumea se învârtește cu tine!
    #APromisedLand, autor Barack Obama

As I recount in my book, A Promised Land, my mother, Ann Dunham, was strong, smart, and marched to her own beat. For her, the world offered endless opportunities for moral instruction. My sister Maya and I got early lessons about the struggle for civil rights, the impact of poverty on people around the world, and the importance of respecting other cultures and considering other points of view. My mother believed that power came not from putting people down but rather through lifting them up. And she was always certain that in the face of injustice and humanity’s more primal impulses, logic and progress would always prevail. “The world is complicated, Bar,” she used to say. “That’s why it’s interesting.”

IN MEMORIAM … 🕯️🥀

Hobby-ul meu este tăcerea.” (Leon Russel)

Muzicianul și compozitorul american Leon Russell a murit în somn la domiciliul său din Nashville, Tennessee, pe 13 noiembrie 2016, la vârsta de 74 de ani. În timpul carierei sale de 60 de ani, Leon Russell (2 aprilie 1942 – 13 noiembrie 2016) a fost implicat în numeroase colaborări și înregistrări. Genurile sale includeau pop, country, rock, folk, gospel, bluegrass, rhythm and blues, folk rock, blues rock, surf, standard și Tulsa Sound.
Colaborările sale se numără printre cele mai de succes din istoria muzicii și, ca muzician, a cântat alături de sute de artiști notabili. A înregistrat 33 de albume și cel puțin 430 de melodii. El a scris „Delta Lady” înregistrat de Joe Cocker, iar piesa sa ‘A Song for You’, inclusă în Grammy Hall of Fame în 2018, a fost înregistrată de peste 200 de artiști.
În calitate de pianist, a cântat, în primii ani ai carierei, pe albumele lui The Beach Boys, Dick Dale și Jan și Dean. Primul său album, ‘Leon Russell’ din 1970, a avut ca invitați muzicieni precum, Eric Clapton, Ringo Starr și George Harrison. Unul dintre cei mai mari fani ai săi, Elton John, a spus că Russell a reprezentat pentru el un „mentor” și „inspirație”.
Russell a colaborat cu Bob Dylan, Frank Sinatra, Ike și Tina Turner, The Rolling Stones și mulți alți artiști. A scris și a înregistrat hiturile „Tight Rope” și „Lady Blue”. A cântat în Concertul pentru Bangladesh în 1971, alături de Harrison, Dylan și Clapton pentru care a câștigat un premiu Grammy.
Înregistrările sale i-au adus șase discuri de aur, două premii Grammy, iar în 2011 a fost inclus, atât în ​​Rock and Roll Hall of Fame, cât și în Songwriters Hall of Fame.

 

*****

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 13 NOIEMBRIE ...

Filmul muzical de animație Walt Disney, ‘Fantasia’, a fost lansat la 13 noiembrie 1940 în New York și în alte treisprezece orașe americane. Cu scenariul de Joe Grant și Dick Huemer și supravegherea producției de Ben Sharpsteen, ‘Fantasia’ este al treilea lungmetraj de animație Disney. Filmul este format din opt segmente animate montate pe piese de muzică clasică dirijate de Leopold Stokowski, dintre care șapte sunt interpretate de Orchestra Simfonică din Philadelphia. Criticul și compozitorul muzical Deems Taylor are rolul de Maestru de Ceremonii, oferind o introducere a fiecărui segment animat.
Coloana sonoră a fost înregistrată utilizând mai multe canale audio și reprodusă cu Fantasound, un sistem pionier de reproducere a sunetului care a făcut din ‘Fantasia’ primul film comercial prezentat cu sunet stereofonic.
*****

REGIZORI CELEBRI, ECRANIZĂRI DE EXCEPȚIE

Cel mai banal fapt divers devine o tragedie, un rechizitoriu împotriva unui regim, a şomajului. Filmul este totodată un solilocviu despre natura umană.” (Georges Sadoul)

Filmul ‘Ladri di biciclette’ (Hoți de biciclete) prezintă povestea unui tată sărac care, împreună cu fiul său, își caută bicicleta furată în Roma de după al doilea război mondial, bicicletă fără de care își va pierde locul de muncă care urma să fie salvarea familiei sale.

Un scriitor: Luigi Bartolini (1892-1963) ✒️

Un roman: Ladri di biciclette (1946) 📖

Un scenarist: Cesare Zavattini 📋

Un regizor: Vittorio De Sica (1901-1974) 🎬

Un film: Ladri di biciclette (1948) 🎞️

Doi actori: Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola

Un compozitor: Alessandro Cicognini 🎼

*****

E Ziua Internațională a Mimului, actorul care poate fi oricine sau orice își dorește.
Întrebarea firească: Oare suntem mai sinceri în teatru decât în viață?
Și un articol semnat Ilinca Bernea: https://bel-esprit.ro/de-unde-lipsa-de-autoritate/

**

Mim (pinterest.com)

*****

”Omul nu poate spune nimic din ceea ce nu poate simţi, dar poate simţi ceea ce nu poate să spună.”
13 noiembrie 354. S-a născut cel care va deveni Sfântul Augustin, primul filozof care a luat în considerare istoria ca fiind necesară pentru educarea oamenilor și pentru lichidarea răului. A scris ”Confesiunile”, care au pus capăt Antichității și ”Despre cetatea lui Dumnezeu”, opera care a deschis porțile Evului Mediu.
*****
IN MEMORIAM … 🥀🕯
13 noiembrie 1988 …
Antal Doráti, dirijorul american de origine maghiară a murit la 82 de ani în Gerzensee, Elveția.
Născut la Budapesta, unde tatăl său Alexander Doráti a fost violonist în Orchestra Filarmonicii din Budapesta, iar mama sa, Margit Kunwald a fost profesoară de pian, Antal a studiat la Academia Franz Liszt cu Zoltán Kodály și Leó Weiner pentru compoziție și Béla Bartók pentru pian. Legătura sa cu Bartók au continuat mulți ani: a dirijat premiera mondială a Concertului pentru violă al lui Bartók, finalizat de Tibor Serly, cu Orchestra Simfonică din Minneapolis în 1949, cu William Primrose ca solist.
Pe lângă compunerea lucrărilor originale, a compilat și aranjat piese de Johann Strauss II pentru Balul de absolvire a baletului (1940), premiera de Original Ballet Russe din Sydney, Australia, cu el însuși pe podiumul dirijorului. Pentru Ballet Theatre (redenumit mai târziu American Ballet Theatre) a creat partituri pentru baletele Bluebeard (1941) din muzica lui Jacques Offenbach și The Fair at Sorochinsk (1943) din muzica lui Modest Mussorgsky.
În 1983, Doráti a fost numit Cavaler Comandant Onorific al Ordinului Imperiului Britanic (KBE).
*****
E Ziua Bibliei!
Ziua Educației Copiilor Nevăzători! Care este originea acestei zile?
Valentin Haüy (născut la 13 noiembrie 1745) este fondatorul primei școli pentru nevăzători, Institutul pentru Tineri Nevăzători din Paris (actualmente Institut National des Jeunes Aveugles).
În 1819, Louis Braille urmează cursurile acestei școli, iar în 1824 prezintă pentru prima oară un sistem de scriere folosit de cei cu deficiențe de vedere, cunoscut ca alfabetul Braille, rămas aproape neschimbat până în zilele noastre.
Tot astăzi este sărbătorită Ziua Internaţională a Educaţiei Copiilor Nevăzători.

Și alte informații despre evenimentele zilei de 13 noiembrie.