12 octombrie: IN MEMORIAM … 🕯️🥀

Sunt atât de multe lucruri de care ne temem, gândindu-ne că, dacă ne-am confrunta cu ele, ne-ar ucide. Cele mai multe temeri proving din copilărie.” (John Denver)

Muzicianul John Denver a murit pe 12 octombrie 1997, când avionul său experimental s-a prăbușit în Golful Monterey, lângă Pacific Grove, California. El a fost singurul ocupant al aeronavei.
Henry John Deutschendorf Jr. (31 decembrie 1943 – 12 octombrie 1997), cunoscut profesional sub numele de John Denver, a fost un cantautor american, producător de discuri, actor, activist și filantróp. Denver și-a început cariera muzicală cu grupuri de muzică country la sfârșitul anilor ’60. Începând cu anii ’70, a fost unul dintre cei mai populari artiști solo ai deceniului, unul dintre cei mai bine vânduți artiști din America, iar AllMusic l-a descris pe Denver drept „printre cei mai iubiți animatori ai erei sale”.

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 12 OCTOMBRIE … CU 528 DE ANI ÎN URMĀ …

Acești oameni sunt foarte simpli în probleme de război … aș putea să-i cuceresc pe toți cu 50 de oameni și să-i guvernez după bunul plac.” (Cristofor Columb, 12 octombrie 1492)

La 11 octombrie, Columb a schimbat cursul flotei spre vest și a navigat toatā noaptea, crezând că pământul va fi în curând găsit. În jurul orei 10:00 seara, Columb a crezut că a văzut o lumină „ca o mică lumânare de ceară ridicându-se și coborând”. Patru ore mai târziu, uscatul a fost zārit de un marinar, pe nume Rodrigo de Triana, la bordul La Pinta. Triana a alertat imediat restul echipajului cu un strigăt, iar căpitanul navei, Martín Alonso Pinzón, a verificat observarea terenului și l-a alertat pe Columb tragând un lombard.
Columb a numit această insulă San Salvador, locuitorii indigeni îl numiseră Guanahani. Columb a scris despre nativii pe care i-a întâlnit prima dată în jurnalul său din 12 octombrie 1492: „Mulți dintre bărbații pe care i-am văzut au cicatrici pe corp și, când le-am făcut semne pentru a afla cum s-a întâmplat acest lucru, au indicat că oameni din alte insule din apropiere vin la San Salvador pentru a-i captura; ei de apără cât pot de bine. Cred că oamenii din continent vin aici să-i ia ca sclavi. Ar trebui să fie servitori buni și pricepuți pentru că repetă foarte repede orice le spunem. Cred că se pot face foarte ușor creștini, pentru că se pare că nu au religie. Voi duce șase dintre aceștia la înălțimile voastre când voi pleca, pentru ca aceștia să învețe limba noastră.

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 12 OCTOMBRIE CU 210 ANI ÎN URMĀ …

„De Oktoberfest, cu atmosferă
plină cu bere,
cheflii ciocnesc halbele de corn,
luna pe cort dansează lângă două
blonde bete,
butoaiele se-nvârt,
acordeonul aruncat printre sticle
pe jumătate pline
pe jumătate goale …” (Vasile Culidiuc)

Oktoberfest este cel mai mare festival popular din lume (festivalul berii și târgul distractiv). Desfășurat anual la München, Germania, este un festival folcloric de 16 până la 18 zile, care se desfășoară de la mijlocul sau sfârșitul lunii septembrie până la prima duminică din octombrie, cu peste șase milioane de oameni din întreaga lume, care participă la eveniment în fiecare an. La nivel local, se numește d’Wiesn, după numele colocvial pentru târg, Theresienwiese.
Originile evenimentului dateazā de la începutul secolului XIX: Prințul Ludwig (1786-1868), mai târziu regele Ludwig I (domnie: 1825-1848), s-a căsătorit cu prințesa Therese de Saxa-Hildburghausen la 12 octombrie 1810. Cetățenii din München au fost invitați să participe la festivitățile desfășurate pe câmpurile din fața porților orașului pentru a sărbători evenimentul regal. Câmpurile au fost denumite Theresienwiese („Lunca Theresei”) în cinstea prințesei moștenitoare și au păstrat acest nume pânā astāzi.
Oktoberfest reprezintā o parte importantă a culturii bavareze. În timpul evenimentului, se consumă cantități mari de bere Oktoberfest: în timpul festivalului de 16 zile din 2013, de exemplu, s-au servit 7,7 milioane de litri.

ASTĀZI AR FI ÎMPLINIT 72 DE ANI … 🥀

Nu am crezut niciodată în reabilitare, prea multă publicitate, o grāmadā de gunoaie stând acolo pictând toată ziua. Am decis să o fac singură. Mi s-a dat o a noua viață – pisicile sunt geloase pe mine„. (Rick Parfitt)

Richard John Parfitt, (12 octombrie 1948 – 24 decembrie 2016) a fost un muzician englez, cel mai bine cunoscut ca cântăreț, compozitor și chitarist alături de formația rock Status Quo. Parfitt și-a început cariera la începutul anilor ’60, cântând în pub-uri și tabere de vacanță.

S-a alăturat formatiei Status Quo în 1967, când acestia căutau un cântăreț suplimentar. A scris piese pentru trupă și a rămas cu ei timp de 49 de ani. În 2016, Parfitt s-a retras temporar din turneele cu trupa din cauza sănătății și a murit în decembrie a acelui an. Singurul său album solo, Over and Out, a fost lansat postum în 2018.