De Ziua Dorului, cuvânt intraductibil în limbi străine de fiinţa noastră spirituală, să ne jucăm: mi-e dor de India, de sari-ul perfect sculptat pe trupul tinerelor, de condimentele pe care le trăieşti cu toată fiinţa, de Tagore şi versul său de dincolo de magic…
Vouă de ce vă e dor anume?
*****
13 mai,1995: Britanica Alison Hargreaves, în vârstă de 36 de ani, devine prima femeie care cucerește Everestul fără oxigen sau ajutor de la șerpași.
„Curajul înseamnă să ştii de ce anume să nu îţi fie frică.”, spunea filozoful grec Platon.
*****
„Nu poţi fi cunoscut pentru ce vrei tu să fii cunoscut… Oamenii te vor cunoaşte pentru orice vor ei să te cunoască.”
Happy Birthday, idolul adolescentelor (și nu numai)!

Robert Pattison (pinterest.com)

Robert Thomas-Pattinson (n. 13 mai 1986) este un actor, manechin și muzician englez, cunoscut pentru rolul său din Harry Potter și Pocalul de Foc. El l-a interpretat pe Cedric Diggory. În 2007 el a fost ales să joace încă un personaj fictiv, pe misteriosul Edward Cullen, unul dintre personajele principale ale seriei Amurg de Stephenie Meyer, în filmul cu același nume.
*****
„Dansul este un poem în care fiecare mişcare este un cuvânt.”
1905: Margareta Geertruida Zelle apare pentru prima dată în Paris, ca dansatoarea Mata Hari. Dansul ei cu vălul are un mare succes încă de la început.
Mata Hari a fost numele de scenă a Margarethei Geertruida Zelle (n. 7 august 1876 în Leeuwarden – d. 15 octombrie 1917). Căsătorită la vârsta de 18 ani cu Campbell MacLeord, un ofițer olandez de origine engleză, după divorțul celor doi s-a făcut cunoscută în Europa, în timpul Primului Război Mondial, ca dansatoare, curtezană și spioană în serviciul Germaniei și apoi al Franței.
Acuzată de spionaj a fost judecată de un tribunal militar francez, condamnată la moarte și executată de către un pluton de execuție francez, în 15 octombrie 1917.
*****
CÂNTECUL ZILEI … 🎶
„Brothers in Arms” este o baladă a trupei britanice de rock Dire Straits, piesa de închidere a celui de-al cincilea album de studio cu același nume, lansată pe 14 octombrie 1985. A fost scrisă în 1982, anul implicării Marii Britanii în Războiul Falkland, conflict în care au pierdut 258 de soldați. În acest cântec, Mark Knopfler cântă despre un soldat care e pe moarte pe câmpul de luptă, înconjurat de camarazii săi, care rămân alături de el în timp ce acesta își dă sufletul. Este o privire asupra nebuniei războiului și situației neplăcute a celor care sunt implicați direct în luptă.
În 2007, la cea de-a 25-a aniversare a războiului, Mark Knopfler a înregistrat o nouă versiune a cântecului la Studiourile Abbey Road pentru a strânge fonduri pentru veteranii britanici despre care a spus că „încă suferă de efectele acelui conflict”. „Brothers in Arms” a devenit piesa favorită la înmormântările militare.
*****
IN MEMORIAM … 🥀🕯️
„În westernuri, ţi se permite să îţi săruţi calul, dar niciodată o fată.” (Gary Cooper)
Gary Cooper (n. Frank James Cooper; 7 mai 1901 – 13 mai 1961) a fost un actor american cunoscut pentru stilul său natural, autentic și subtil. A câștigat de două ori premiul Oscar pentru cel mai bun actor și a primit alte trei nominalizări, precum și un premiu onorific al Academiei pentru întreaga carieră. Institutul American de Film (AFI) l-a clasat pe Cooper pe locul 11 ​​pe lista sa cu cele mai mari 25 de vedete masculine ale cinematografiei clasice de la Hollywood.
Cariera lui Cooper a durat 36 de ani, din 1925 până în 1961, și a inclus roluri principale în 84 de lungmetraje. Cooper a fost o stea importantă de film, începând din perioada filmului mut până la sfârșitul epocii de aur a Hollywoodului clasic. Abilitatea sa de a-și proiecta propria personalitate asupra personajelor pe care le-a jucat a contribuit la apariția sa naturală și autentică pe ecran. De-a lungul carierei sale, a susținut personaje de ecran care îl reprezenta pe eroul american ideal.
*****
IN MEMORIAM … 🕯️🥀
„Ai fost întotdeauna un om atât de bun, dulce și ai suferit prea mult.” (Madonna)
Muzicianul, compozitorul și modelul englez Ivor Neville „Nick” Kamen (15 aprilie 1962 – 4 mai 2021) a murit la domiciliul său din Londra la 4 mai 2021 la vârsta de 59 de ani, în urma unei lungi bătălii cu cancerul măduvei osoase. A fost cunoscut mai ales datorită single-urile „Each Time You Break My Heart” din 1986 și „I Promised Myself” din 1990, precum și pentru apariția într-o reclamă a lui Levi din 1985.
*****
ASTĂZI AR FI ÎMPLINIT 80 DE ANI … 🥀
„Mama crede că voi fi o stea. Iar stelele nu cad din cer.” (Ritchie Valens)
Richard Steven Valenzuela (13 mai 1941 – 3 februarie 1959), cunoscut profesional ca Ritchie Valens, a fost un cântăreț, compozitor și chitarist american. Pionier al rock and roll-ului și strămoșul mișcării rock chicano-americane. Valens a avut mai multe hituri, mai ales „La Bamba”, pe care a adaptat-o ​​dintr-o melodie populară mexicană, transformând-o într-una cu ritm vioi de rock ‘n’ roll. ‘La Bamba’ a devenit o piesă de succes în 1958, făcând din Valens un pionier al mișcării rock and roll de limbă spaniolă.
La 3 februarie 1959, în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Ziua în care a murit muzica”, Valens a murit într-un accident de avion în Iowa, un accident care a curmat și viața colegilor muzicieni Buddy Holly și JP „The Big Bopper” Richardson, precum și pilotul Roger Peterson. În 2001, Valens a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame.
*****
„Dacă un om nu are capacitatea de a vedea, nu înseamnă că-i lipseste viziunea.” (Stevie Wonder)
Stevland Hardaway Morris (13 mai 1950), cunoscut profesional ca Stevie Wonder, este un cântăreț, compozitor, muzician și producător de discuri american. Figură proeminentă în muzica populară din a doua jumătate a secolului XX, Wonder este unul dintre cei mai de succes compozitori și muzicieni. Un virtual „one-man band”, prin utilizarea sintetizatoarelor și a altor instrumente muzicale electronice, în anii ’70 a remodelat convențiile R&B. Wonder a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume, devenind unul dintre cei mai bine vânduți artiști de muzică din toate timpurile. A câștigat 22 de premii Grammy.
A fost primul artist Motown și al doilea muzician afro-american care a câștigat un Oscar pentru cea mai bună piesă originală, în filmul The Woman in Red din 1984. Wonder a fost inclus în Rhythm and Blues Music Hall of Fame, Rock and Roll Hall of Fame și Songwriters Hall of Fame și a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame. El este, de asemenea, remarcat pentru munca sa de activist pentru cauze politice, inclusiv pentru campania din 1980 pentru ca ziua de naștere a lui Martin Luther King Jr. să fie o sărbătoare federală în Statele Unite. În 2009, a fost numit Mesager al Păcii al Națiunilor Unite. În 2014, a fost onorat cu Medalia prezidențială a libertății.
*****
„Toate studiile psihanalitice demonstrează că în om se află şi măştile cele mai întunecate, dar şi măştile ingenue care dilată spaţiul interior: dragostea, mirarea; toate trebuie descoperite, explorate şi apărate de tentaţiile facilului.
Dinu Manolache (n. 13 mai 1955, Rogova, județul Mehedinți — d. 3 septembrie 1998, București) a fost un actor român de teatru și film.
A lucrat cu mari regizori români precum Mircea Veroiu, Alexa Visarion, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete etc. A fost asistent la clasa profesorului Mircea Albulescu, regie, cu piesele Pădurea de William Shakespeare și Bechet. Ultimul teatru în care a regizat a fost Teatrul Mic cu piesele Trei nopți cu Madox și Desculț în parc. A scris și poezii păstrate încă în manuscris.
A fost căsătorit cu actrița Rodica Negrea cu care are o fiică, actrița Ilinca Manolache.
*****
„Un bărbat care iubeşte, se uită pe sine. O femeie care se iubeşte, le uită pe celelalte femei.”
Daphne du Maurier (n. 13 mai 1907 – d. 19 aprilie 1989) a fost o scriitoare britanică. Multe dintre operele sale au fost adaptate în filme, inclusiv romanele Rebecca (adaptarea cinematografică a câștigat Premiul Oscar în 1941), Hanul Jamaica și povestirile „Păsările” și „Nu privi acum”. A mai scris Verișoara mea Rachell, Generalul Regelui și Golful Francezului. Primele trei adaptări au fost regizate de către Alfred Hitchcock, iar ultima de Nicolas Roeg. Un roman gotic, plin de intrigi, care amintește de opere celebre cum ar fi Jane Eyre de Charlotte Brontë și La răscruce de vânturi de Emily Brontë. Bunicul ei a fost scriitorul George Du Maurier, iar tatăl ei actorul Gerald Du Maurier. Sora ei mai mare, Angela, a devenit și ea la rândul ei scriitoare, iar sora mai mică, Jeanne, a fost pictoriță.
Romanul N-aș mai vrea să fiu tânăr descrie într-un mod realist viața tumultoasă a unui tânăr, cartea diferențiindu-se de celelalte prin lipsa fantasticului, a intrigilor complicate și a suspansului acut, reprezentând mai mult o poveste de dragoste și o dramă a tânărului care ia viața în piept, cuprins de pofta pentru iubirea perfectă și pasională, dezamăgit însă de realitate.

„Dorul este un organ de cunoaștere a infinitului.”
Lucian Blaga
*****
Imaginile au rol pur ilustrativ și cultural!