12 mai, a 132-a zi a calendarului gregorian.
Un gând pentru voi: „Multe minuni sunt în univers, dar capodopera creației este tot inima unei mame.” Lucien Bersot
*****
În 2013, în România se sărbătorea pentru prima oară Ziua Tatălui.
„Nu trebuie să meriţi dragostea mamei. Pe cea a tatălui trebuie să o meriţi.”, spunea Robert Frost.
Cei mai mulți tați ar cita, probabil, aceleași calități, dacă ar fi puși în fața acestei întrebări. Un tată oferă, cel mai mulți ar spune. Un tată protejează. El încearcă să predea – adesea prin exemplul propriu, chiar dacă atât de mulți tați continuă să adere la acel stereotip conform căruia trebuie să fie „puternic, dar tăcut”, și, pe de altă parte, o mare categorie de tați consideră că a demonstra, mai degrabă decât a spune, a da sfaturi, poate fi o metodă mai elocventă pentru a da o lecție.”
În foto: Un tată celebru, JFK – tatăl și fiica lui, Caroline, în 1961, la White House, la cafeaua de dimineață.
*****
La 12 mai 1797, Veneția este ocupată de Franța lui Napoleon.
Nicăieri nu te simți mai singur ca în învalmășala în care, necunoscut de nimeni, te înghesui și tu…” (Stelian Tănase – ”Călătorie în Italia” p. 64-65). De amintit că unul dintre motivele de a fugi în Italia a fost să refacă periplul în peninsula al tatălui sau din 1740. Îl evoca destul de des în jurnal. Adesea își confrunta impresiile, era sau nu e de acord cu ele. …La 14 octombrie 1786 după miezul nopții se îmbarcă pe un vapor cu care părăsește Veneția. Nu va reveni niciodată. Cel puțin însemnările sale nu consemnează revederea Venetiei care l-a fascinat totuși îndeajuns. A fost primul șoc cultural veritabil pe care l-a suferit .Nu și ultimul. Urmează Roma și Napoli.”
*****
Morgenstund hat Gold im Mund” sau „Cine se trezește de dimineață departe ajunge…”
Acest proverb este foarte cunoscut germanilor încă de pe vremea romanilor. Erasmus din Rotterdam, celebrul umanist, a modificat apoi acest proverb în ”Aurora musis amica”, adică ”Dimineața este prietenul creativității”. În limba engleză mesajul este transmis în felul următor: „The early bird gets the worm”, în traducere ”Pasărea care se trezește devreme găsește viermele”.
*****
S-A NĂSCUT ÎN 12 MAI … 🥀
„Pentru mine, arta și mai ales muzica există pentru a ne ridica cât mai mult posibil deasupra existenței cotidiene.” (Gabriel Fauré)
Gabriel Urbain Fauré (12 mai 1845 – 4 noiembrie 1924) a fost un compozitor, organist, pianist și pedagog francez. A fost unul dintre cei mai importanți compozitori francezi din generația sa, iar stilul său muzical a influențat mulți compozitori din secolul XX. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără Pavane, Requiem, Sicilienne, nocturnele pentru pian și piesele „Après un rêve” și „Clair de lune”. Deși compozițiile sale cele mai cunoscute și cele mai accesibile sunt, în general, cele timpurii, Fauré a compus multe dintre cele mai apreciate opere ale sale în ultimii ani, într-un stil mai armonic și melodic complex.
*****

La 12 mai 1933, la București, murea botoșăneanul Jean Bart, acesta fiind pseudonimul literar al scriitorului Eugeniu P. Botez (n. 28 noiembrie 1874, Burdujeni, Botoșani), împrumutat de la un faimos corsar flamand al secolului al XVII-lea.

Opera sa cuprinde, alături de romanul Europolis (apărut în 1933), Jurnal de bord. Schiţe marine şi militare (1901), memoriile de război Datorii uitate (1916) şi În cuşca leului (1916), romanele Prinţesa Bibiţa (1923), În Deltă… (1925), Peste Ocean (1926), Însemnări şi amintiri (1928), Pe drumuri de apă (1931). Jean Bart s-a stins din viaţă pe 12 mai 1933, rămânând în literatura română ca un precursor al prozei autentice şi originale despre oamenii mării şi ai Dunării, despre porturi şi personajele lor pitoreşti. El a transformat, pentru prima oară, jurnalul de bord în opera literară, folosind în premieră terminologie de specialitate, pentru a oferi parfumul unei lumi prea puţin cunoscute, până la el.
Jean Bart a fost scriitorul care a încetăţenit în literatură viaţa maritimă şi fluvială.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 12 MAI … ⏳
Motto: Universidad del Perú, Decana de América
La 12 mai 1551, a fost înființată la Lima, Peru, printr-un decret regal semnat de Carol al V-lea, Universitatea Națională San Marcos, cea mai veche universitate din cele două Americi. Universitatea San Marcos are 66 de școli academice-profesionale, organizate în 20 de facultăți și 6 zone academice. Toate facultățile oferă diplome universitare și postuniversitare. Corpul studențesc este format din peste 30.000 de studenți și din câțiva studenți străini. Universitatea are o serie de instituții publice sub tutela sa, cum ar fi Centrul Cultural San Marcos și Muzeul de Istorie Naturală din Lima.
Printre absolvenții de seamă ai Universității San Marcos se numără și romancierul Mario Vargas Llosa, distins cu Premiul Nobel pentru literatură (2010).
*****
SĂRBĂTORITUL ZILEI … 🎂🥂
„Să ascult muzică, pentru mine, este ca o temă de casă. Muzica îmi va oferi plăcere, dar de îndată ce îmi va oferi această plăcere, vreau să o analizez și apoi devine muncă. De ce sună așa? Cum? … apoi încep să o disec.” (Steve Winwood)
Stephen Lawrence Winwood (12 mai 1948) este un cântăreț, compozitor și muzician englez, ale cărui genuri includ rock progresiv, soul, rhythm and blues, blues rock, pop rock și jazz. Deși este, în principal, vocalist și clăpar, Winwood cântă și la alte instrumente, inclusiv tobe, mandolină, chitare, bas și saxofon.
Winwood a fost membru cheie al mai multor grupuri muzicale din anii ’60 și ’70, inclusiv Spencer Davis Group, Traffic și Blind Faith. Începând cu anii 1980, cariera sa solo a decolat și a avut o serie de single-uri de succes. Albumul său din 1986, Back in the High Life, i-a marcat apogeul în carieră, cu single-uri de succes, printre care „Back in the High Life Again”, „The Finer Things” și hitul numărul unu al Billboard Hot 100 din SUA, „Higher Love”.
În 2004, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame ca membru al formației Traffic.
*****
SĂRBĂTORITUL ZILEI … 🎂🥂
În filme, aveți libertatea de a lucra la detalii, psihologie, asumându-vă poate mai multe riscuri …” (Rami Malek)
Născut în ținutul Los Angeles din părinți imigranți egipteni, Rami Said Malek (12 mai 1981) este un actor american, cunoscut pentru faptul că a interpretat rolul hackerului Elliot Alderson în serialul de televiziune Mr. Network Robot (2015-2019), pentru care a primit Premiul Emmy, și rolul principal al vocalistului formației Quenn, Freddie Mercury în filmul biografic Bohemian Rhapsody (2018), pentru care a câștigat premiul Oscar, Globul de Aur, Screen Actors Guild Award și British Academy Film Award pentru cel mai bun actor. A primit multe alte distincții și este primul actor egiptean care a câștigat Premiul Academiei pentru cel mai bun actor.
*****
Saul Steinberg (15 iunie, 1914 – 12 mai, 1999) a fost un desenator și grafician american de origine română, cunoscut mai ales datorită contribuțiilor sale din revista The New Yorker.
*****
Imaginile au rol pur ilustrativ și cultural!