2001: 2.996 de oameni aveau să își piardă viața în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie din SUA. Atentatele teroriste, de o amploare fără precedent, de la New York și Washington, DC; au fost distruse turnurile gemene din complexul comercial World Trade Center (WTC) din New York și o parte din clădirea Pentagonului din Washington D.C. (ce adăpostește Departamentul Apărării și Statul Major General al Forțelor Armate ale SUA). Ziua de 11 septembrie a fost declarată, printr-un decret prezidențial, Ziua patrioților.

Atacurile teroriste fac ca muzica să tacă … dar nu pentru mult timp
Majoritatea posturilor de radio difuzează simultan știri după ce atacurile teroriste din America au doborât turnurile gemene World Trade Center. Muzica se va dovedi vitală atunci când va începe vindecarea.
Printre albumele emise în această zi fatidică:
– Jay Z – Planul
– Mariah Carey – Sclipici
– Nickelback – Silver Side Up
– Bob Dylan – Dragoste și furt
– P.O.D. – Satelit
– Ben Folds – Rockin’ The Suburbs
– Mick Jagger – Zeița în prag
– Slayer – Dumnezeu ne urăște pe toți
Există, de asemenea, un album live al formației Dream Theater intitulat Live Scenes From New York, care arată turnurile gemene în interiorul unui inel de foc – acea imagine este rapid înlocuită.
Janet Jackson, Madonna și Aerosmith se numără printre artiștii care-și anulează concertele. În Toscana, Sting continuă cu un concert intim care va devini albumul live All This Time.
Ulterior, muzica va deveni parte a procesului de vindecare, mângâindu-i pe mulți care au fost cufundați în ciclul știrilor, încercând să dea sens tragediei. Au loc o serie de concerte benefice, inclusiv America: A Tribute to Heroes, care este difuzat simultan pe toate cele patru rețele majore pe 21 septembrie 2001. Bruce Springsteen cântă „My City of Ruins”; Billy Joel prezintă „New York State Of Mind”. Paul Simon, crescut în New York City, interpretează „Bridge Over Troubled Water”, clasicul Simon & Garfunkel despre găsirea puterii pentru a trece prin momente dificile.
Pe 20 octombrie, are loc Concertul pentru New York City în Madison Square Garden, cu participarea The Who, Jay Z, James Taylor și David Bowie, care deschide spectacolul cu o interpretare a piesei „America” de Simon & Garfunkel. Apar diverse celebrități, printre care Spike Lee, Bill și Hillary Clinton, Meg Ryan și Jimmy Fallon. Paul McCartney încheie spectacolul cu melodia „Freedom”, scrisă special pentru această ocazie.
May be an image of text that says "9/11/01 We will never forget "No day shall erase you from the memory of time""
*****
„Cântatul cu virtuozitate și de bun gust se obține nu prin tăria sunetelor ci prin libertatea și suplețea degetelor.”
François Couperin (10 noiembrie 1668 – 11 septembrie 1733) a fost un compozitor, organist și clavecinist francez baroc. Era cunoscut ca „Couperin cel Mare” pentru a-l distinge de alții membri ai talentatei familii muzicale Couperin.
*****
Creștin-ortodocșii o pomenesc astăzi pe Sfânta Teodora de la Alexandria.
Teodora a fost o tânără ce se învrednicise de binecuvântările lui Dumnezeu. Se născuse într-o familie înstărită şi Dumnezeu îi dăruise un soţ iubitor şi credincios. Însă prin lucrarea diavolului, Cuvioasa Teodora cade în păcat cu un tânăr în lipsa soţului ei. Datorită mustrărilor de conştiinţă, la câteva zile, Teodora şi-a părăsit soţul şi casa şi a intrat în Mănăstirea Octodeocat, fiind tunsă şi îmbrăcată în haine bărbăteşti.
După grele încercări şi aspră ascultare, „fratele” Teodor a fost îmbrăcat în haina monahului, neştiind nimeni că este femeie. Postul şi încercările îi schimbaseră mult trăsăturile feţei, astfel încât trimisă fiind după untdelemn în Alexandria şi-a văzut soţul în pragul unei biserici, iar acesta a salutat-o şi a trecut mai departe. Iertându-i păcatele, Dumnezeu o învredniceşte pe Cuvioasa Teodora cu darul minunilor.
La Mulți Ani celor care poartă acest nume sfânt!
*****
11 septembrie 1847 …
Piesa „Oh! Susanna”, scrisă de Stephen Foster, este cântată pentru prima dată.
A fost primul cântec de succes al lui Foster. Cântecul a debutat în Eagle Ice Cream Saloon din Pittsburgh, Pennsylvania, pe 11 septembrie 1847 și a fost publicat de W. C. Peters din Cincinnati, Ohio în 1848. A devenit imnul neoficial al goanei de aur din California în 1849.
May be an image of 1 person and text
*****
Americanii ăștia sunt un izvor nesecat de surprize!
Astăzi, de exemplu, sărbătoresc ”National Boss /Employee Exchange Day”, adică ziua în care pot face schimb cu șeful. Hmmm, interesant sau ce? Să-ți trimiți șeful să-ți facă o cafea (2 cuburi de zahăr, ristretto, cu apă etc) sau să-i dai sfaturi de cum ar putea conduce mai bine treaba. Sau să primiți sfaturi/întrebări de la elevii voștri…
V-ar plăcea? O trecem în calendar? Că tot suntem permanent în căutare de ”împrumuturi”…🙂
Lectură cu sens, via Catchy
*****
11 septembrie 1914 …
W. C. Handy, supranumit „Părintele blues-ului” își publică cea mai cunoscută compoziție, :St Louis Blues”.
William Christopher Handy (1873-1958) a fost un compozitor și muzician american, unul dintre cei mai influenți compozitori din Statele Unite. Handy nu a creat genul blues, ci a fost primul care a publicat muzică sub formă de blues și a contribuit la popularizarea acestui gen muzical.
Handy a fost un muzician educat care a folosit elemente din muzica populară în compozițiile sale. A fost scrupulos în documentarea surselor lucrărilor sale, care combinau frecvent influențe stilistice ale diverșilor interpreți.
Link
*****
11 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIA MUZICII CLASICE … ⏳️
„Muzica este o artă autonomă şi un mijloc de ordonare a timpului.” (Igor Stravinsky)
11 septembrie 1951 …
Opera în limba engleză a lui Igor Stravinsky „The Rake’s Progress” (Cariera unui libertin), cu un libret de W. H. Auden și Chester Kallman, are premiera la Teatrul La Fenice din Veneția, Italia.
Libretul operei în trei acte și un epilog se bazează vag pe cele opt picturi și gravuri „A Rake’s Progress” (1733–1735) ale lui William Hogarth, pe care Stravinsky le văzuse la 2 mai 1947, într-o expoziție din Chicago.

Igor Stravinsky (pinterest.com)

Igor Stravinsky, omul și artistul