11 mai 868  ⏳
Diamond Sūtra (Sutra de diamant) (în sanscrită: Vajracchedikā Prajñāpāramitā Sūtra) este o sutra Mahāyāna (budistă) din genul sutrelor Prajñāpāramitā („perfecțiunea înțelepciunii”), una dintre cele mai importante texte sacre ale budismului din Asia de Est. O copie a versiunii chineze a dinastiei Tang a fost găsită printre manuscrisele Dunhuang în 1900 de călugărul taoist Wang Yuanlu și vândută lui Aurel Stein în 1907; acestea datează din 11 mai 868. Este, potrivit British Library, „cea mai veche carte tipărită datată”.
Sūtrele sunt cele mai importante texte sacre ale budismului. Acestea sunt texte ce conțin predici din timpul vieții lui Buddha. Cuvântul sūttras vine din limba sanscrită și înseamnă predică sau discurs.
S-a întâmplat în 11 mai 1784: Limba germană a fost declarată limbă oficială în Transilvania.
Goethe spunea că eternitatea a fost inventată pentru a da șansa oamenilor să învețe limba germană, și nu putem spune că a fost departe de adevăr, cu toată tenta comică a expresiei.
A propos de expresii, aveți aici câteva dintre cele mai folosite clișee/ proverbe în limba germană.
Traducerea directă în limba română ar fi ”Vorba e de argint, tăcerea e de aur”. Expresia ”vorba de argint” a apărut în Biblie (Psalmi 12:6). Iar în secolul al 13-lea, un învățat sunnit, Ibn Kathir, a atribuit expresia ”tăcerea e de aur” unui personaj din Coran, Luqman. Dar astăzi, mulți își amintesc o parte din acest proverb datorită unui cântec al formației englezești The Tremeloes.
*****
Viaţa impune oamenilor legile sale, care nu sunt scrise nicăieri.
Mihail Alexandrovici Șolohov (n. 11/24 mai 1905,Kruzhilin, Rusia – d. 21 februarie 1984, Vioșenskaia, URSS) a fost un scriitor cazac, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1965.
„Donul liniștit”este romanul care îi va aduce recunoaștere mondială.
Motivatia juriului Nobel a fost : „…pentru forța artistică și integritatea cu care a dat expresie, în epica Donului, unei etape istorice din viața poporului rus”.
*****
De genialul, provocatorul, șocantul Salvador Dali (n. 11 mai 1904 – d. 24 ianuarie 1989), suntem legați, ca români, printre alte multe, diferite aspecte de natură estetică, artistică sau filosofică, prin două – le voi numi evenimente, pe cât de surprinzătoare, pe atât de pline de tâlcuri savurate acum, cu cel puțin un grad în plus de libertate și relaxare.
*****
11 mai 1967… ⏳️
💥The Bee Gees fac prima lor senzație la televiziunea britanică, interpretând noul lor single „New York Mining Disaster 1941 (Have You Seen My Wife, Mr. Jones)” în emisiunea Top Of The Pops.
Scrisă de Barry și Robin Gibb, cântecul a fost lansat pe 14 aprilie 1967. A fost primul single din cariera internațională a grupului și prima lor melodie care a ajuns în topurile din Marea Britanie și SUA.
De asemenea, acesta a fost primul single cu bateristul australian Colin Petersen ca membru oficial al trupei.
Richard Phillips Feynman (n. 11 mai 1918 – d. 15 februarie 1988) a fost un fizician american, laureat al premiului Nobel. A exercitat o influență semnificativă, nu numai în fizică, dar și în alte domenii ale cunoașterii umane. Este unul dintre cei care au extins considerabil teoria electrodinamicii cuantice. A participat la Proiectul Manhattan și a fost membru al comisiei de investigare a dezastrului navetei spațiale Challenger.
Feynman este, de asemenea cunoscut datorită numeroaselor sale aventuri, care au fost detailate în cărți precum ar fi: Surely You’re Joking, Mr. Feynman!⁠, What Do You Care What Other People Think?⁠ și Tuva or Bust!⁠. Richard Feynman a fost, din multe puncte de vedere, un excentric și un spirit liber.
*****
MONACO, 28 DEGRÉS À L’OMBRE (1978) – JEAN-FRANÇOIS MAURICE
Jean Albertini, cunoscut sub numele de Jean-François Maurice, a fost un producător, textier și cântăreț francez. S-a născut la 28 iunie 1947 la Marsilia și a murit la 6 noiembrie 1996 la Paris. Cel mai mare succes al său este piesa „Monaco, 28 Degrés à l’ombre” lansată în 1978, pentru care a scris versurile alături de Didier Barbelivien și a cărei muzică este semnată de Squid, Salermo și Magiordani.
Monaco, 28 Degrés À L’ombre
(Monaco, 28 Degrees In The Shade)
Monaco,
Monaco,
28 degrees in the shade
28 degrés à l’ombre
It’s crazy, it’s too much
C’est fou, c’est trop
We are all alone in the world
On est tout seuls au monde
Everything is blue, everything is beautiful.
Tout est bleu, tout est beau.
You close your eyes a little, the sun is so high.
Tu fermes un peu les yeux, le soleil est si haut.
I caress your legs, my hands burn your skin.
Je caresse tes jambes, mes mains brûlent ta peau.
Do not say anything,
Ne dis rien,
Kiss me whenever you want
Embrasse-moi quand tu voudras
I am well,
Je suis bien,
Love is next to you.
L’amour est à côté de toi.
We are fine
On est bien
Monaco,
Monaco,
28 degrees in the shade
28 degrés à l’ombre
you don’t say a word
Tu ne dis plus un mot
I put out my cigarette, it’s even hotter
J’éteins ma cigarette, il fait encore plus chaud
Your lips taste like wild fruit
Tes lèvres ont le goût d’un fruit sauvage
And There you go,
Et voilà,
Like a blond wave
Comme une vague blonde
You already take me.
Tu m’emportes déjà.
Do not say anything,
Ne dis rien,
Love is above me.
L’amour est au-dessus de moi.
*****
„Munca în artă nu se măsoară cu nimic. Te consumi din tine şi, deci, nu te economisi dacă vrei să o faci bine.”
Margareta Pogonat (nume complet Margareta Pogonat-Caliopi; n. 6 martie 1933, Iași – d. 11 mai 2014, București) a fost o actriță română de teatru și film.
*****
SĂRBĂTORITUL ZILEI … 🥂🎂
Îmi trăiesc viața, fără suflare … O viață în mișcare și entuziasm constant. O viață pe care mulți o vor invidia și pe care majoritatea o vor evita!
Eric Victor Burdon (11 mai 1941) este un cantautor și actor englez. Anterior a fost vocalistul formației rock The Animals și al trupei funk War. Este considerat unul dintre cei mai distinctivi cântăreți ai „invaziei britanice”, cu vocea sa profundă și puternică de blues-rock.
IN MEMORIAM … 🥀🕯️
Iubește viața pe care o trăiești. Trăiește viața pe care o iubești.” (Bob Marley)
Bob Marley, cantautor și chitarist jamaican (1945 – 1981) a murit la 11 mai 1981, la vârsta de 36 de ani, din cauza răspândirii melanomului în plămâni și creier. Ultimele sale cuvinte adresate fiului său Ziggy au fost „Banii nu pot cumpăra viață”.
Marley a beneficiat de funeralii de stat în Jamaica la 21 mai 1981, care au combinat elemente ale ortodoxiei etiopiene și tradiției rastafari. A fost înmormântat împreună cu chitara lui într-o capelă din apropierea localității natale.
Aveți şi link:)
*****
În 11 mai 330, a avut loc inaugurarea solemnă a orașului Constantinopol (astăzi Istanbul); ridicat de împăratul Constantin pe locul vechii colonii grecești Byzantion, ca nouă capitală a Imperiului Roman de Răsărit. În 1453 a trecut sub stăpânire turcească.
În foto: poarta către Bosfor a Palatului Dolmabahce
Imaginile au rol pur ilustrativ și cultural!