Învăţăm în fiecare moment al existenţei noastre, chiar şi atunci când nu stăm la birou cu o carte în mână. Acea lecţie a experienţei nemijlocite ne face mai înţelepţi decât rândurile din faţa ochilor, pe care o mână străină le-a aşternut în vâltoarea unei clipe.
*****
Eva Gabor (n. 11 februarie, 1919 – d. 4 iulie 1995) a fost o actriță americană de origine maghiară, cunoscută mai ales datorită rolului Lisei Douglas, soția lui Eddie Albert, din serialul Green Acres. Ea a fost sora mai mică a actrițelor Zsa Zsa Gabor și Magda Gabor.
*****
SHERYL CROW LA ANIVERSARE …🎂🥂
Muzica ne comandă să trăim frumos ca ea.” (Sheryl Crow)
Sheryl Suzanne Crow (11 februarie 1962) este o cantautoare și actriță americană. Muzica ei încorporează elemente de pop, rock, country, jazz și blues. A lansat 10 albume de studio, 4 compilații și 2 albume live și a contribuit la o serie de coloane sonore de film. Cele mai populare melodii ale sale includ „All I Wanna Do” (1994), „Strong Enough” (1994), „If It Makes You Happy” (1996), „Everyday Is a Winding Road” (1996), „Tomorrow Never Dies” (1997) (piesa tematică pentru filmul cu același nume din seria James Bond), „My Favorite Mistake” (1998), „Picture” (2002) (duet cu Kid Rock) și „Soak Up the Sun” (2002).
Crow a vândut peste 50 de milioane de albume în întreaga lume și a obținut 9 premii Grammy (din 32 de nominalizări) de la National Academy of Recording Arts and Sciences. Ca actriță, Crow a apărut în diferite seriale de televiziune.
*****
Cu cât capacitatea de a iubi e mai mare, cu atât e mai puternică capacitatea de a simţi durerea.
Happy birthday, Jennifer Aniston!
Jennifer Joanna Aniston (n. 11 februarie 1969) este o actriță, regizoare, producătoare de film și femeie de afaceri americană. Ea a cucerit faima internațională pentru rolul lui Rachel Green în sitcom-ul Friends (Prietenii tăi) (1994–2004), rol pentru care ea a câștigat un premiu Emmy, un Glob de Aur și un premiu Screen Actors Guild Award. În 2012, Aniston a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame. Adițional, revista Men’s Health a ales-o pe Aniston drept ”cea mai sexy femeie din toate timpurile” („Sexiest Woman of All Time”).
Jennifer Aniston s-a bucurat de o carieră de succes și în film. Ea a jucat rolul protagonistei feminine în zeci de filme de comedie romantică. Cele mai mari hit-uri box office ale sale sunt Bruce Almighty (2003), The Break-Up (2006), Marley & Me (2008), Just Go with It (2011), Horrible Bosses (2011) și We’re the Millers (2013), toate încasând peste 200 de milioane $ în Statele Unite.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 11 FEBRUARIE … ⏳
Pentru mine, muzica e atunci când îmi pun inima pe note.” (Giuseppe Verdi)
În ziua de 11 februarie 1845, a avut loc la „Teatro alla Scala” din Milano, premiera operei ‘Lombarzii la prima cruciadă’ (titlul original: în italiană I Lombardi alla prima crociata), operă în 4 acte de Giuseppe Verdi (1813-1901), după un libret de Temistocle Solera bazat pe poemul omonim al poetului milanez Tommaso Grossi.
Ca și „Corul sclavilor” din opera Nabucco, „Corul cruciaților” din opera Lombarzii („Coro dei crociati e pellegrini” – „O Signore dal tetto natio”, actul IV) va deveni un adevărat imn revoluționar al poporului italian.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 11 FEBRUARIE⏳
Dedic cea de a IX-a simfonie celui a cărui majestate primează asupra tuturor majestăţilor. Lui Dumnezeu I-o ofer, dacă El o acceptă.” (Anton Bruckner)
La 11 februarie 1903 are loc la Viena, în Wiener Concertvereinsorchester, precursorul Wiener Symphoniker, premiera Simfoniei Nr. 9 în Re minor, WAB 109, sub bagheta dirijorului Ferdinand Löwe. Este ultima simfonie la care a lucrat Anton Bruckner (1824-1896), lăsând ultima mișcare incompletă în momentul morții sale în 1896. Löwe a schimbat profund partitura originală a lui Bruckner prin adaptarea orchestrației lui Bruckner în sensul unei apropieri de idealul sonor al lui Wagner și a făcut modificări ale armoniei lui Bruckner în anumite pasaje (mai ales în punctul culminant al Adagio).
*****
În 11 februarie 1942: are loc întâlnirea mareșalului Ion Antonescu cu Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientală. Conducătorului român i s–au dat asigurări că Germania nu va permite Ungariei și Bulgariei să atace România și i s–a cerut sporirea contribuției de război.
Să nu uităm că istoria nu va uita pe vinovaţi; şi vinovaţi suntem cu toţii: unii, pentru că am tăcut; alţii, pentru că am greşit; cu toţii, pentru că am suportat.
*****
Astăzi se sărbătorește în SUA „Ziua inventatorilor americani”, instituită în memoria lui Thomas Alva Edison, care a fost cunoscut și ca „Magicianul din Menlo Park”, fiind și cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1093 brevete).
*****
Mă îndoiesc, deci cuget. Cuget, deci exist. Exist, deci Dumnezeu este.
René Descartes (31 martie 1596 – 11 februarie 1650), cunoscut de asemenea cu numele latin Cartesius, a fost un filozof și matematician francez.
În toamna lui 1628 se stabilește în Olanda, unde rămâne 20 de ani. Sunt anii în care publică cele mai importante opere ale sale: Discursul, Meditațiile, Principiile, Pasiunile. În iunie 1637 apare la Leyda, fără semnatură, Le Discours de la méthode, în franceză, urmat de eseurile Dioptrica, Meteorii și Geometria.Tot în această perioadă se va declanșa și conflictul dintre Descartes și Fermat.
În 1641 publică, la Paris, în latină, Meditationes metaphysicae, (Meditații metafizice), opera sa capitală; traducerea franceză apare în 1647, la Paris, revăzută de Descartes însuși..

În 1644 Principia philosophiae (Principiile filosofiei), scrise cu intenția de a înlocui manualele aristotelice, contribuie la sporirea renumelui lui Descartes și la diseminarea filosofiei carteziene. Între 1645-1646, la solicitarea prințesei palatine Elisabeta de Boemia, scrie Les Passions de l’âme (Pasiunile sufletului), publicată abia în 1649. Cartezianismul rămâne unul din curentele de gândire dominante pe toată cea de-a doua jumătate a secolului al XVII-lea, fiind continuat, pe plan metafizic, de Spinoza și Leibniz.
A avut de asemenea contributii in domeniul matematicii si fizicii, a reformat algebra, a fondat o nouă geometrie, numită „geometrie analitică”. Prin ideile sale îndrăznețe și novatoare, Descartes a contribuit la dezvoltarea mecanicii. În optică, a enunțat legile refracției luminii într-un mediu omogen.
*****
11 februarie este si Ziua Europeană a Numarului unic de urgență 112
112 (numărul de telefon de urgență) este numărul de telefon de urgență comun, care poate fi apelat gratuit de la cele mai multe telefoane mobile şi, în unele ţări, de la telefoane fixe pentru a ajunge la serviciile de urgenţă (ambulanţă, pompieri, politie).
112 este o parte a standardului GSM şi toate telefoanele GSM compatibile sunt capabile să formeze 112, chiar şi atunci când sunt blocate sau, în unele ţări, fără o cartelă SIM prezentă. Este, de asemenea, numărul de urgență comun în India şi în aproape toate statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în alte câteva ţări din Europa şi din lume. 112 este adesea disponibil alături de alte numere utilizate în mod tradiţional în ţara respectivă pentru a accesa serviciile de urgenţă. În unele ţări, apelurile la 112 nu sunt conectate direct ci sunt transmise de către reţeaua GSM locală către numerele de urgență locale (de exemplu, 911 în America de Nord) sau 000 în Australia.
112 a fost prima oară standardizată printr-o recomandare de către CEPT în 1972 şi mai târziu printr-o decizie a Consiliului UE în 1991 iar ulterior a fost reafirmată în 2002 in articolul 26 din Directiva Serviciului Universal (privind rețelele și serviciile de comunicare electronică) și amendamentele ulterioare ale acesteia.
*****
Arta negocierii este poate ceea ce îl deosebește cel mai profund pe om de animale și aceasta artă și această dorință de a negocia l-a făcut pe om să evolueze, ridicându-l deasupra animalelor.
Harry Edmund Martinson (n. 6 mai 1904, Jämshög, Blekinge, Suedia, d. 11 februarie 1978, Stockholm) a fost un scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1974, împreună cu Eyvind Johnson. Motivația Juriului Nobel a fost următoarea: „pentru o creație scriitoricească prin care captează picătura de rouă și oglindește în ea Cosmosul”.
Anii de muncă ai adolescenței sale, pe mările lumii, în cele mai diferite ambianțe, au constituit o sursă de inspirație pentru primele lui lucrări literare, două volume de proză (Resor untan mål (Călătorii fără țel), {1932} și Kap Farväl (Capul Adio), {1933}
În jurul anului 1930, a apărut în viața culturală a Suediei un grup de scriitori care pornesc lupta împotriva poeziei de idei. Din inițiativa lui Artur Lundkvist se editează o antologie de poezie intitulată sugestiv Fem unga (Cinci tineri). În afară de Harry Martinson și de Artur Lundkvist, mai fac parte din acest grup Gustav Sandgren, Eric Aslund și Josef Kjelgren. Dintre cei cinci tineri, cel mai talentat a fost Martinson. El continuă tradiția liricii naturii, începută de Linné, fiind unul dintre primii „creatori de limbă” suedezi .

Printre creatiile sale se mai numără: Nässlorna blomma (Floarea de urzică), {1935},Vägen ut, {1936},Vägen till Klockrike (Drumul spre Calea-ntoarsă), {1948}, volume de poezii, eseuri politice : Verklighet till döds (Realitatea care ucide).
*****

1866 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost silit să abdice, ca urmare a conjurației „Monstruoasei coaliții” (coaliția dintre conservatori și liberal-radicali ). Puterea a fost preluată de o locotenență domnească alcătuită din: Lascăr Catargiu (reprezentantul Moldovei și al conservatorilor), generalul Nicolae Golescu (reprezentant al Ţării Românești și al liberalilor) și colonelul Nicolae Haralambie (reprezentantul armatei).

Unul dintre evenimentele importante ale istoriei moderne a României rămâne momentul 11 februarie 1866, când a avut loc lovitura de stat prin care o alianță a forțelor politice de factură conservatoare și liberal-radicală, denumită cu o sintagmă care a făcut carieră în istoriografia noastră, monstruoasa coaliție, l-a obligat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza să abdice și să părăsească țara. Cauzele acestui complot au fost multiple și generate, în principal, de atitudinea tot mai dictatorială a lui Cuza, de reformele sale, apreciate ca fiind prea radicale de către conservatori și insuficiente ori moderate de către liberalii roșii, de afacerile camarilei sale, dar și de elemente delicate ale vieții sale personale (avem în vedere relația extraconjugală cu Maria Obrenovici). Toate aceste elemente au condus în final la înlăturarea forțată a domnitorului de la putere. 

*****

S-a stins Whitney Houston.

Artista a murit la data de 11 februarie 2012 și a fost găsită în cada din camera unde era cazată la Beverly Hilton Hotel, în Beverly Hills, California. Cauza morții a rămas mult timp sub semnul întrebării,  posibil din cauza amestecului de alcool cu Xanax. Poliția locală a declarat că „nu există semne evidente de intenții criminale”.

Pe 11 februarie 1963 se sinucide Sylvia Plath, poetă și eseistă americană. Avea 30 de ani și talent cu carul…
Dar tocmai când se pregătea să plece înapoi în Anglia, Richard, care spunea despre ea că era „oscilantă precum marea”, i-a spus că sentimentele lui pentru ea s-au schimbat şi că a cunoscut între timp alte femei. Sylvia s-a întors răvăşită la Cambridge şi a început să bea tot mai mult. S-a concentrat asupra poeziei, scrisă într-o formă pe care Richard i-o sugerase, şi s-a bucurat să afle că i se publicaseră câteva dintre ele într-un jurnal de literatură. În acelaşi jurnal, a descoperit câteva poezii scrise de Ted Hughes, pe care şi-a dorit enorm să îl întâlnească. Îi scria mamei sale: „tânjesc după cineva care să mă facă să-l uit pe Richard. Merit asta, o iubire răvăşitoare, dar care să nu mă distrugă. Doamne, cât mi-aş dori să gătesc, să mă aşez la casa mea şi să fiu în visurile unui bărbat şi să scriu. Mă gândesc întruna la posibilitatea unei asemenea iubiri. Dar mă şi sperie. Enorm”.
Dar în final depresia a învins, iar Plath a performat ultimul ritual: S-a asigurat mai întâi de toate că Frieda şi Nicholas dorm. Le-a dus lapte şi biscuiţi, a vorbit cu ei şi le-a cântat, apoi a deschis geamurile larg şi a sigilat uşa de la camera lor cu bandă adezivă şi cârpe umede. A coborât apoi în bucătărie, a închis şi sigilat şi de această dată uşa, şi a dat drumul la gaz. A îngenuncheat  pe o cârpă întinsă pe jos, a băgat capul în cuptor şi a fost găsită moartă câteva ore mai târziu. Avea doar 30 de ani. Vestea l-a dărâmat pe Ted, care scria că viaţa lui de dinainte de asta nu mai exista, şi care, într-un gest condamnat de cititori, a distrus ultimul jurnal al Sylviei, “pentru ca ai noştri copii să nu trebuiască să îl citească vreodată”. Tot el scria într-un eseu că “în spatele poemelor ei e o natură feroce, care nu face compromisuri. E o muză neobişnuită, cheală, albă şi sălbatică, în pelerina ei de oase, plutind peste un peisaj al Pictorilor Primitivi”. În mod tragic, muza a luat cu ea pe calea morţii şi alte minţi.

Cei care au gânduri suicidare pot suna zilnic, din țară, gratuit la 0800 801 200, între 19:00 și 07:00, sau pot trimite oricând, de oriunde, e-mail către sos@antisuicid.com. Nu li se cer datele de identificare, iar apelurile nu se înregistrează.

Imaginile au scop PUR ILUSTRATIV!