Pe data de 10 august sărbatorim în fiecare an Ziua Mondială a Leului. Ziua Leului are ca scop cresterea gradului de conștientizare cu privire la maiestuosul vânător, felina supremă, cunoscută ca regele junglei.
Niciun alt animal nu a primit mai multa atentie în artă și literatură. Leii au disparut din Grecia, ultimul loc in care mai traiau in Europa pana in anul 100 d.Hr., dar populații semnificative au ramas în nordul Africii până la începutul secolului al XX-lea.
Oricat de profundă ar parea leoaica, nu m-aș hazarda să o deranjez: e iute de picior.
La multi ani, dragi Lei!
*****
S-A NĂSCUT ÎN 10 AUGUST … ⏳
Fiu al unui editor bogat, compozitorul, profesorul de muzică și dirijorul rus al perioadei romantice târzii, Alexander Konstantinovich Glazunov s-a născut la Sankt Petersburg la 10 august 1865.
Fost director al Conservatorului din Sankt Petersburg între 1905 și 1928, Glazunov a jucat un rol esențial în reorganizarea institutului în Conservatorul din Petrograd, iar mai târziu, în urma revoluției bolșevice, Conservatorul din Leningrad.

pinterest.com

Glazunov a reconciliat cu succes naționalismul și cosmopolitismul în muzica rusă. Deși a fost succesorul direct al naționalismului lui Balakirev, el a ținut mai mult spre grandoarea epică a lui Borodin, absorbind în același timp o serie de alte influențe: acestea au inclus virtuozitatea orchestrală a lui Rimski-Korsakov, lirismul lui Ceaikovski și priceperea contrapunctică a lui Taneiev.
*****
S-A NĂSCUT ÎN 10 AUGUST … 🎂🥂
„Dăruind devii ceea ce eşti.” (Ian Anderson)
Ian Scott Anderson, născut la 10 august 1947, este un cântăreț, textier și multi-instrumentalist britanic, cunoscut pentru activitatea sa cu trupa rock britanică Jethro Tull al cărei lider a fost și este în continuare.
*****
Să ştiţi că bucuria mea de astăzi este că nu m-aţi uitat. Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Dacă m-aţi aplaudat 65 de ani, înseamnă că aţi înţeles ce am vrut să spun pe scenă. Mi-am făcut ucenicia despre ale teatrului la Teatrul Naţional din Iaşi. Am avut şi în Iaşi, şi la Bucureşti profesori extraordinari care m-au iubit şi m-au învăţat lucruri foarte frumoase.
Pentru mine, viaţa a fost cultură, cinste şi demnitate.” Tamara Buciuceanu-Botez; n. 10 august 1929, Tighina, România – d. 15 octombrie 2019, București, România)
(Cuvinte rostite pe scena Teatrului Metropolis, februarie 2019, la sărbătorirea a 65 de ani de carieră artistică)
*****
Remember PANAIT ISTRATI.
(n. 10 august 1884– d. 16 aprilie 1935)
Copilăria mea a fost agitată. Cel care, de copil, nu a fost zguduit de suferinţe inexplicabile, de dorinţe nerostite şi care nu a avut de mic o înclinare pentru un gen oarecare de artă, nici iluzii nebune, nici speranţe ciudate, întemeiate pe forţele sau aptitudinile sale, pe creaţiile sale, mai mult sau mai puţin comice; cel care n-a plâns cu sughiţuri de o mie de ori noapte, fără să ştie de ce, nici n-a căzut în extaze neobişnuite, nici n-a izbucnit în veselii neaşteptate, nici n-a făcut prostii extravagante, acela poate fi sigur că va reuşi să ajungă tot ce va voi: un avocat bun, un jandarm straşnic sau un băcan destoinic, dar niciodată un artist, pentru că nu are suflu divin, nu are suflet.
*****

Antonio Banderas s-a născut pe 10 august 1960, în localitatea Malaga, din regiunea Andaluzia, Spania, și este un actor și regizor spaniol cunoscut pentru carisma sa, talentul actoricesc și prezența sa carismatică.

pinterest.com

El a câștigat o popularitate semnificativă în industria cinematografică datorită unui amestec de factori care au contribuit la succesul său și la faptul că este iubit de mulți oameni. Iată câteva motive posibile pentru popularitatea și iubirea de care se bucură Antonio Banderas:

  1. Talent actoricesc: Antonio Banderas este recunoscut pentru abilitățile sale actoricești impresionante. El a jucat într-o varietate de roluri, de la filme de acțiune și comedii până la drame intense, demonstrând versatilitate și adâncime în interpretare.
  2. Carismă și apariție fizică: Carisma lui Banderas este evidentă în prezența sa pe ecran și în viața reală. Apariția sa atrăgătoare, zâmbetul său captivant și atitudinea sa jovială au contribuit la crearea unei conexiuni cu publicul.
  3. Colaborări de succes: Antonio Banderas a lucrat cu regizori de prestigiu și a fost implicat în proiecte cinematografice de succes, cum ar fi colaborarea sa cu regizorul Pedro Almodóvar în mai multe filme. Aceste colaborări au adus recunoaștere critică și popularitate.
  4. Diversitatea rolurilor: Banderas a jucat într-o gamă largă de filme, abordând diferite genuri și personaje. De la eroi carismatici până la personaje complexe și negative, abilitatea sa de a aduce viață diferitelor tipuri de roluri a contribuit la atractivitatea sa ca actor.
  5. Angajament social și umanitar: Implicarea sa în activități umanitare și susținerea unor cauze importante, cum ar fi lupta împotriva sărăciei și sprijinirea cauzelor medicale, a făcut ca mulți oameni să-l admire nu doar ca actor, ci și ca persoană cu un impact pozitiv în societate.
  6. Influența spaniolă: Ca un actor spaniol cu succes internațional, Antonio Banderas a adus o parte din cultura și farmecul Spaniei pe ecranele din întreaga lume. Acest lucru a contribuit la atragerea interesului și a simpatiei publicului din diferite colțuri ale globului.

Panait Istrati: “Viaţa este demnă de-a fi trăită…”