În lumina caldă a soarelui sud-american, poveștile și poezia s-au întâlnit într-o armonie perfectă. Este istoria fascinantă a celebrului poet Pablo Neruda (Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto) și a muzei sale inspiratoare, Matilde Urrutia, o poveste care a pătruns în inimile și imaginația multor oameni din întreaga lume.

Când destinul a adus-o pe Matilde în calea lui Neruda, magia a izbucnit instantaneu. Cei doi s-au întâlnit în 1946 în timpul turneului de promovare a cărții lui Neruda, „Canto General”, și s-au îndrăgostit pe loc. Două suflete rătăcite care se găseau unul pe celălalt în acel univers al iubirii și al poeziei, mai ales că  Neruda venea dintr-o căsătorie eșuată, cu Maria Antonieta Hagenaar Vogelzang, cunoscută sub numele de Maruca, și cu Delia del Carril, poetă și activistă argentiniană, cu 20 de ani mai în vârstă decât el. În cuvintele sale rafinate și în ochii strălucitori ai artistei, Neruda a găsit refugiul și pasiunea care i-au alimentat creativitatea.

pinterest.com

Relația lor a fost un dans al emoțiilor intense și al simțurilor trezite. Neruda, maestru al cuvintelor, și-a dedicat poeziile celei mai frumoase femei pe care a întâlnit-o vreodată. În poemul său „Cărțile mele”, el scria: „Matilde, iubirea mea, în fiecare vers pe care îl compun, te iubesc mai mult”. Aceste cuvinte nu erau doar simple rânduri scrise pe hârtie, ci o mărturie a adâncimii iubirii lor. Actriță și cântăreață talentată, ea a fost mai întâi secretara poetului și apoi a devenit partenera sa de viață și muza sa inspiratoare.

Fiecare întâlnire era o aventură în lumea sentimentelor și a senzațiilor. Plimbările lor prin grădinile înflorite și serile petrecute în lumina lunii au devenit scene ale unui roman romantic desprins din paginile unei reviste de modă. Neruda a fost maestrul care a învățat-o pe Matilde să zboare pe aripile poeziei, să se înalțe deasupra granițelor realității și să atingă stelele în propriul ei univers de vis.

În timp ce viața i-a adus și momente de tristețe și adversități, iubirea lor a fost o forță care a învins orice obstacol. În scrisorile lor pline de tandrețe și în versurile incandescente, Neruda și Matilde și-au promis unul altuia să rămână împreună în fața oricărei furtuni. Erau doi îndrăgostiți cu sufletele unite într-o simfonie de dragoste și înțelegere. S-au căsătorit în anul 1966, după 20 de ani de la prima întâlnire, iar căsătoria lor a durat până la moartea lui Neruda în 1973.

„Te iubesc fără să știu cum, când sau de unde, te iubesc pur și simplu, fără nicio pretenție sau mândrie, te iubesc așa cum ești, fără să încerc să te schimb, te iubesc exact așa cum m-ai întrebat să te iubesc.”

Din poemul „Călătorie spre dragoste” (Voyage to Love)

„Te iubesc în această lume atât de fragilă, în această clipă magică și trecătoare, te iubesc în această lumină și în această întunerică, și fiecare clipă petrecută alături de tine e o minune.”

Din poemul „Te iubesc” (I Love You)

„În ochii tăi am găsit lumina și întunericul, în brațele tale am găsit siguranța și pasiunea, în fiecare sărut am gustat dulceața veșniciei, iubirea ta a transformat lumea mea într-o poezie.”

Din poemul „În ochii tăi” (In Your Eyes)

„Tu ești pământul și cerul meu, în tine găsesc întreg universul, fiecare atom din mine strigă numele tău, Matilde, tu ești cea care îmi dă viață.”

Din poemul „Matilde, nume al meu” (Matilde, Name of Mine)

După moartea prematură a lui Neruda, Matilde a rămas custode al amintirilor lor și a lucrărilor sale. A devenit paznicul etern al flăcării iubirii lor și a dedicat restul vieții sale protejării și promovării operei poetului său iubit. Pentru ea, fiecare vers scris de Neruda a fost o comoară neprețuit…

Pablo Neruda, poetul celebru și diplomatul chilian, a murit pe 23 septembrie 1973, la doar câteva zile după lovirea lovită de lovitura de stat care a dus la răsturnarea guvernului democratic ales al lui Salvador Allende în Chile. Moartea sa a rămas mult timp sub semnul întrebării și a fost subiectul unor controverse.

Potrivit rapoartelor inițiale, Neruda a suferit un atac de cord și a murit în spital în Santiago, Chile. Cu toate acestea, în anul 2011, după exhumarea trupului său, anchetatorii au declarat că au găsit indicii că poetul ar fi putut fi otrăvit. Există suspiciuni că el ar fi fost victima represiunii politice, iar unii susțin că a fost asasinat de către agenții guvernului Pinochet.

Deși cauza exactă a morții lui Neruda este încă în dezbatere și nu a fost stabilită definitiv, moartea sa rămâne un eveniment tragic și misterios în istoria literaturii și politicii chilene. Impactul și moștenirea sa literară continuă să trăiască și să inspire oameni din întreaga lume. Matilde Urrutia, soția lui Pablo Neruda și muza sa inspiratoare, a murit la vârsta de 92 de ani, pe 19 ianuarie 1985.

Pablo Neruda a fost inițial înmormântat într-un mausoleu din Isla Negra, Chile, în apropierea casei sale de coastă. Cu toate acestea, în anul 1992, rămășițele sale au fost transferate la un loc de înmormântare mai prestigios și mai public, Casa-Muzeu Pablo Neruda din Santiago, Chile. Acolo, Neruda este îngropat într-un mormânt monumental care se află în grădina muzeului și este un loc de pelerinaj pentru admiratorii săi din întreaga lume.

Matilde Urrutia a fost înmormântată alături de Neruda în același mormânt la Casa-Muzeu Pablo Neruda din Santiago. Aceasta a fost ultima dorință a lui Neruda, ca Matilde să-i fie alături chiar și după moartea sa.

Pablo Neruda: „Te amo de una manera inexplicable”