31 OCTOMBRIE 1975

BOHEMIAN RHAPSODY, misteriosul hit al formației QUEEN, împlinește 47 de ani.

 A fost lansat pe 31 octombrie 1975, dar înregistrarea a început la Rockfield Studio 1, lângă Monmouth, în Țara Galilor, pe 24 august 1975, după o repetiție de trei săptămâni în Herefordshire.

O intuiție a lui Mercury face ca lucrarea să iasă perfectă. I-a spus asta, zâmbind, producătorului Roy Thomas Baker. I-a cântat balada inițială, cu ajutorul pianului, apoi i-a venit ideea.

Își dorea ceva diferit, neconvențional, experimental, dacă nu chiar revoluționar. Baker s-a gândit la asta până la cină, apoi a ridicat din umeri. Nu era ușor să dai lumii o capodoperă, ceva ce nu se mai cântase până atunci…

Ceilalți au fost de acord că trebuia să se lucreze la foc continuu. Sesiunile au necesitat șase săptămâni de muncă, piesa a fost studiată în detaliu, iar albumul A Night at the Opera care o conținea a fost considerat printre cele mai scumpe din istoria muzicii.

Muzicienii au schimbat șase studiouri de înregistrare și au supraînregistrat vocile de atâtea ori, încât se spune că studiourile în sine nu aveau casete capabile să conțină toate variantele necesare înregistrării piesei. Pianul la care a cântat de Freddie Mercury a fost același pe care l-a folosit Paul McCartney în Hey Jude.

Au ieșit patru părți, baladă, solo de chitară, operă, hard rock și o ultimă baladă. O sută optzeci de casete de voci, 70 de ore de piese de operă. Galileo. Scaramouch. Fandango.

Când May, Taylor și Deacon vorbesc despre asta, îi spun Bo Rhap sau Bo Rap. Ei nu explică nimic din detaliile care au făcut posibilă apariția hitului în forma aceasta sofisticată. Este marele mister pe care nu îl dezvăluie nimeni și care rămâne pentru totdeauna la  Mercury.

Potrivit tuturor colegilor din trupă, doar el știa cu adevărat cum va ieși odată ce se va termina. Avea asta în minte de multă vreme și a cochetat cu sute de variante până când a găsit formula ideală.

Freddie a scris-o complet, de la cap la coadă, pe o listă de telefon și pe bucăți de hârtie, așa încât asamblarea piesei ar fi fost imposibilă pentru oricine altcineva. Era un puzzle la care numai el știa soluția.

Se mai adaugă în solo, chiar și după ce varianta finală părea terminată, așa cum intenționase Freddie Mercury. În contrast puternic cu restul înregistrărilor, soloul din chitară a fost adăugat fără supraînregistrări:

Degetele tind să fie previzibile dacă nu sunt ghidate de creier”.

Queen

Queen

Era 31 octombrie 1975 când a fost lansat primul single al celui de-al patrulea album Queen și a fost un succes imediat. Piesa a fost mereu inclusă în programul concertelor trupei, chiar dacă partea de operă a fost înregistrată.

Bohemian Rhapsody a fost și unul dintre primele clipuri video realizate în scop promoțional și a fost difuzat pentru prima dată de BBC în noiembrie 1975. Iată un montaj cu imagini din videoclipul oficial, unele dintre cele mai cunoscute spectacole live ale Queen, partea înregistrată fiind tributul adus lui Freddie Mercury în cadrul concertului  susținut pe stadionul Wembley din Londra și difuzat în întreaga lume la cinci luni după moartea artistului, pe 24 noiembrie 1991.

Efectele

Șase milioane și jumătate de exemplare sunt vândute mai târziu, iar întreaga lume îi stă la picioare. Bohemian Rhapsody va fi redat în mod repetat de fiecare radio, două documentare sunt deja programate la BBC, iar încasările din diferitele inițiative vor merge către organizații de caritate pentru copiii nevoiași.

Este soarta acestei piese extraordinare să aibă un scop greu de descris, dar ușor de înțeles. Este inutil să-l înțelegi, este greșit să-l deconstruiești, este un cântec care se joacă de-a v-ați ascunselea, se schimbă, se ascunde după un colț, se duce ca un rege și întoarce îmbrăcat în bucăți împrăștiate de stofă. Te face să zâmbești, să plângi, este tragic, îndepărtat, amintește de vremuri străvechi și reprezintă un prezent care nu mai există, dar rămâne de neșters. Este singurul din istorie care a ajuns în fruntea clasamentului de două ori, mai întâi în 1975 și apoi în 1992, tot datorită unei scene din filmul Fusi di testa. Ceea ce le-a amintit americanilor de geniul formației QUEEN, acum subestimate.

În Marea Britanie a fost lansat din nou în ’91. La scurt timp după moartea lui Mercury pe 24 noiembrie, a revenit în top, iar profiturile, la acea dată, au mers către Terrence Higgins Trust, pe care Freddie l-a susținut. În schimb, vânzările americane au ajuns la Magic Johnson AIDS Foundation.

Sensul.

În anii șaptezeci, boala era încă departe, artistul se afla în plin proces de conștientizare a propriei sexualități, relația cu Mary Austin se termină. Bismillah! Nu, nu te vom lăsa să pleci. Multe dintre cuvinte apar în Coran. „Bismillah”, de exemplu, înseamnă literal „În numele lui Allah”. Scaramouch, Scaramouch, vrei să faci Fandango. „Scaramouch” este un mic laș vanitos. (Oh mama mia, mama mia.) Mama mia, dă-mi drumul. Belzebuth are un diavol pus deoparte pentru mine, pentru mine, pentru mine. (Unul dintre multele nume ale diavolului.)

Acolo este Zanzibar, unde s-a născut, acolo este profetul Zarathustra și religia părinților lui Mercury profund implicați în zoroastrism și pasionați de cuvinte arabe. „Freddie a fost o persoană foarte complexă. Ireverențios și amuzant la suprafață, dar cu un suflet care a atins adâncimi ciudate. Nu a vorbit niciodată prea mult despre copilăria lui, dar există mult despre el și despre originile sale în acea melodie”, a spus Brian May.

Mercury  nu a dat niciodată multe explicații, „Cred că oamenii ar trebui să asculte, să gândească și apoi să-i dea sensul pe care-l doresc”, a spus el, și, de asemenea, a glumit, bagatelizându-i sensul: „Sunt doar rime, prostii”.

Secrete. Galileo. Galileo. Galileo. Galileo, Galileo figaro Magnifico. Acel „Galileo”, însă, este dedicat lui Brian May, un pasionat de astronomie care spunea, în final, închizând cercul: „Nu cred că vom ști vreodată care este semnificația piesei Bohemian Rhapsody, dar chiar dacă aș ști-o, nu aș spune nimănui” .