Ofra Haza, celebritate și strălucire întrerupte de un destin tragic

„I don’t know what I would have done without believing in God. His support gives me power and energy to continue to be optimistic, to smile, not to be depressed. Sometimes, if things are not going so well, I don’t cry. I say maybe it’s meant to be.”

Ofra Haza

Ofra Haza, pe numele real Bat-Sheva Haza, ar fi împlinit astăzi 65 de ani. Una dintre cele mai cunoscute artiste ale Israelului, cu o faimă care a depășit cu mult granițele țării ei, Ofra a fost proclamată la Monte Carlo „cântăreața israeliană cu cele mai mari vânzări de discuri din toate timpurile.” , iar în 1993 a fost prima candidată israeliană la Premiul Grammy ca interpretă de world music.

La 15 iulie 1997, Ofra Haza s-a măritat cu omul de afaceri Doron Ashkenazi, divorțat și tatăl a doi copii, care l-a înlocuit pe impresarul și managerul ei artistic, Betzalel Aloni, cel care i-a creat toate oportunitățile pentru întregul palmares de care s-a bucurat la nivel mondial. Soțul ei, care era supraviețuitor al lagărelor de exterminare naziste, a fost impresionat tocmai de cântecele ei:  „Am fost deținut în acest lagăr, și acum îl vizitez prima dată de când m-am eliberat. Ți-am auzit cântecul. Sâmbătă seara, când ai să-l cânți pentru întreaga Europă, să-ți aduci aminte de ce-ai văzut acum.

Ofra Haza, născută în Israel, femeia din spatele „Ușilor închise”

Un final extrem de nedrept

În ianuarie 2000, artista a fost internată de urgență la spitalul Tel Hashomer, în stare foarte gravă, din cauza imunității scăzute. După două săptămâni, la 23 februarie 2000, Ofra Haza a decedat, din cauza unui diagnostic fatal:  SIDA. Soțul ei, Doron Askenazi, a murit după un an, de supradoză de droguri, stârnind un șir nesfârșit de suspiciuni. Moartea  artistei și boala de care a suferit  au fost subiect de discuții și dispute vreme de ani de zile. Familia ei a susținut că ea s-a contaminat cu virusul HIV de la soțul ei, deoarece el a refuzat să destăinuie în public rezultatele examinărilor de laborator care i s-au făcut.

Ofra Haza: ”My childhood was filled with music and singing and a passion for traditional Yemenite songs, picked up from my mother.”

Betzalel Aloni, fostul impresar, a afirmat într-un interviu că, în cursul tututor anilor în care i-a fost manager, Ofra Haza nu a întreținut relații intime cu niciun bărbat. Familia soțului ei, Ashkenazi, a susținut, în schimb, că nu el a fost acela care a infectat-o. Adevărul a ieșit la lumină abia în decembrie 2007 când s-au putut publica, în sfârșit, rapoartele anchetei efectuate de poliție. Acestea au cuprins și mărturia dr. Michael Borak, unul din medicii care a tratat-o în particular pe Ofra Haza. Medicul a afirmat că analizele de sânge ale celor doi soți arătau ca Doron Ashkenazi se infectase cu virusul HIV cu 4 ani înaintea Ofrei, iar ea devenise purtătoare a virusului cu 2-4 ani înaintea descoperirii bolii, la începutul căsătoriei.

”I don’t know what I would have done without believing in God. His support gives me power and energy to continue to be optimistic, to smile, not to be depressed. Sometimes, if things are not going so well, I don’t cry. I say maybe it’s meant to be.”

 

Sitting around the table
Learning the lesson of years
So far away in heaven
Someone is shedding a tear
Nobody knows, nobody knows
Who will pay, who will stay
Another day
Show me, show me the light
Open the door
Tell me, tell me I’m right
Show me some more
Dancing around the table
Watching the candles light up
Feeling the fire inside me
Moving my lips to the cup
Everyone knows, everyone knows
When they pay, they will stay
Another day
I’m en ani li mi li mi li
I’m en ani li mi li mi
I’m en ani li mi li mi li
I’m en ani li mi li mi
Show me, show me the light
Open the door
Hold me, hold me so tight
Leave me no more
I’m en ani…
Sursă: LyricFind
Compozitori: Lincoln Parish / Adam Taylor / Micah Pueschal / William Rediske / Joseph Dickens / Joseph King / Cayson Peterson
Versurile cântecului Show Me © Warner Chappell Music, Inc, Kobalt Music Publishing Ltd., Peermusic Publishing