Despre noi  |  Adaugă articol sau alătură-te echipei
site logo
  • Accueil
  • L’Amour
  • La Littérature
    • La poésie
    • La prose
    • Le Lecteur
    • Réflexions
  • L’Art
  • La Vie
  • Le Style
  • En voyage
  • De la Musique
Homepage > La Littérature > La prose > Oare chiar fac parte din grup? - Monica Tonea
ianuarie 17, 2019  |  By Monica Tonea In La Littérature, La prose, Ultimele articole, Uncategorized

Oare chiar fac parte din grup? – Monica Tonea

comunitati

Am avut ocazia în ultima vreme – perioadă care de altfel a avut beneficiile ei, dovedindu-se a fi propice autoreflexiei și unei analize mai mult sau mai puțin judicioase – să constat câteva lucruri esențiale care-mi scăpau înainte. Fac o mică paranteză, pentru că e necesar să stabilesc de la început parametrii nuanțelor în care mă voi exprima – acea tenta subiectivă pe care am încercat să o înlătur, am păstrat-o în cele din urmă pentru nevoia de autenticitate. Așadar se va resimți pe tot parcursul discursului nota personală de care nu mă voi dezbăra.

Cumva, poziția în care mă regăsesc este una privilegiată pentru a emite niște judecăți nefiltrate. Să zicem, doar un cumul de experiență. Aceea de a aparține diasporei. Și a ști ce înseamnă să faci parte din ea. Cu detașare. Această detașare permițându-mi să fac o radiografie mai echilibrată în ciuda dezechilibrului său, pentru că aici comunitatea nu este una compactă, fiind de fapt divizată și alcătuită din micro și macro comunități, în funcție de raporturile stabilite între membrii. În mare, se aseamană cu orice altă comunitate, cu câteva mici diferențieri. Mici, dar semnificative. Nu sunt mărunțișuri. Și mă refer la comunitățile românești cu precădere.

Când îți duci traiul de zi cu zi într-o societate distinctă decât cea cu care ești învățat, doar prin naștere dobândești și trăsăturile esențiale ale comunității în care apari – și asta nu pentru c-ar fi singura care-ți stabilise reperele, ci pentru că apari în lume cu aceste date preconcepute preluând și automatismele nucleului în care prinzi contur, implicit pe cele ale societății –, ai șansa unică de a descoperi o diversitate umană, pe care, dacă ai trăi în țară, ai ignora-o cu desăvârșire. Pentru că, fără să vrei, mai devreme sau mai târziu, aterizezi în mijlocul unei comunități bine închegate. Fie datorită job-ului, școlii frecventate de copii, întâlnirilor pur întâmplătoare din magazin, parc sau din aeroport. 

Nu mi-am dat seama din prima. La începuturi a fost perioada de acomodare. E năucitoare pentru oricine aterizarea în sânul unei societăți străine. Evident, mulți vin cu un bagaj, toți venim cu un bagaj emoțional, dar unii știu mai bine jongla cu acele variații dintre lumi care duc adeseori la discrepanță. Odată asimilat acel sentiment de integrare, lucrurile  s-au așezat molcome, oarecum impuse de ritmul dat de cei din jur. Cum obișnuiesc să studiez pe îndelete decorul, locurile, oamenii, mi-am luat tot timpul din lume,  nu mi-au trebuit decât 17 ani pentru a putea fi în stare să trag niște concluzii. În lentoarea mea, de parcă aș fi avut tot timpul din univers, nu am realizat că există niște consecințe în cazul nefericit în care nu-ți trece prin cap să lupți în fiecare moment pentru a te bucura de armonie. Pentru o bună desfășurare și un sentiment fals de comuniune cu indivizi cu care crezi incipient că te asemeni, e imperativ să întreții, să te pretezi la jocuri ale minții uneori perverse, să te complaci sau să te cenzurezi.

Aș fi ipocrită să nu spun direct că fiecare deducție pe care am făcut-o a fost dureroasă, mai devreme sau mai târziu resimțind o dezamăgire. Nu m-au dezamăgit străinii însă. Poate am trăit deziluzii dispersate ici colo, dar per ansamblu, am fost adoptată în întregime, fără jumătăți de măsură. E normal să existe un schimb. Echidistant. Ei să accepte străini, noi să ne integrăm. Uneori există un dezacord nerostit, în special printre flamanzi. O răceală de te ia frigul brusc. Dar îi înțeleg, interacțiunea zero e după sufletul meu. Nu reușesc deloc să mă apropii de ei. Nici ei de mine. So, o balanță bună, aș zice, la care nu mai meșteresc, sunt mulțumită și împăcată. Ehe, altfel stă treaba când e vorba de comunitățile românești. Ustură, de obicei, orice relație întreținută e ca un bici care nu are nicio noțiune de pauză, zvâcnește necontrolat. Cu repercusiuni. Uneori drastice. Dar asta la nivel sentimental. Dacă ești slab, zbang, te izbește. Recunosc, sunt o fire sensibilă. De unde și atenționarea de la început. Aveți grijă, totul e trecut prin filtrul personal.

tumblr.com

Comunitățile mici românești pot deveni cu ușurință un studiu de caz. Dacă e să mă ghidez după întreaga paletă de manifestări oferită și adeseori întâlnită în aceste micro structuri configurate, cred că ar fi huzur de bine pentru sociologi. Ele se alcătuiesc nu cum am crede datorită afinităților, ci mai degrabă intereselor personale sau alianțelor nedeclarate. Aș vrea să afirm că analiza mea poate fi un proiect global, dar, cum spuneam,  nu îmi pot extinde cunoștințele dincolo de experiența personală. Așa că mă rezum la ceea ce cunosc. Când trăiești în diaspora, îți poți pierde referințele și reperele cu o clipire din ochi. Cu așa repeziciune, încât nu mai apuci să te întrebi cum ai sfârșit prin a fi înghițit de tonul dat de comunitate. Depinde de abordare și atitudine, nu neg, totuși, în momente de slăbiciune vei fi acaparat fără să știi că-i aparții. Nu știu cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, dacă lipsa de stabilitate, când ești emigrant fragil într-o țară occidentală și trăiești la limita subxistenței, lipsit de drepturi si beneficii. Mă gândesc la comunitatea în care am aterizat eu, echilibrată, bine conturată, încadrată în niște parametrii aparent normali.Omul are tendința să își caute semeni, rar vezi discrepanțe sociale sau culturale într-un grup bine definit. Dacă există diferențe, ele sunt impercetibile, persistând doar mici variații care, paradoxal încheagă structural ițele nevăzute ale respectivului grup. Nu am ales eu comunitatea, ea m-a ales pe mine. În fine, nu e o chestiune cu care m-aș lăuda în mod deosebit, dar e adevărat. Asta a venit la pachet cu anumite riscuri. Când ajungi să te complaci și să te îndestulezi, crezând că ți se cuvine să fii membru activ al ei, ajungi să nu mai fii curios față de ce există înafara lui. Afli mult mai târziu că acel confort conferit este doar o capcană. La un moment dat, riști să te pierzi în gaura neagră a unei pretinse coeziuni. Când te dezmeticești, ești prea obosit să mai reacționezi. Devine complicată până și intenția de a frâna gândurile zăpăcitoare care mistuie mintea. Oare chiar fac parte din grup? Fac ? Am făcut vreodată, realmente ? Sau a fost o iluzie? A fost. Trăim pe meleaguri străine, adăpându-ne cu impresia de conformitate, de autenticitate, de prietenii solide, de întrajutorare. Aș ! Deziluzii. Fiecare din ele.

După atât amar de timp, înțeleg în sfârșit că regulile jocului nu le fac eu. Niciodată n-am avut acces la ele. Sunt induse de cine știe ce interese sau nevoi, greu de conceput asta pentru natura mea, modul în care privesc eu lumea… Și pentru că nu le-am acceptat, sau și mai rău, pentru că în loc să rămân țintuită în termenii prestabiliți ai comunității mele, am ales să mă eliberez, să mă propulsez dincolo de ea, să mă remodelez și să mă depășesc pe mine însămi, am fost aspru pedepsită. În final chiar expulzată. Nu vocal, nu dramatic, așa cum s-ar deduce, ci în mod tacit. Printr-o atitudine mută, dar grăitoare, fără acuze sau injurii. Uniformizarea nu mi-e specifică. De multe ori nu m-am regăsit, dar ajunsesem să îmbrățișez noțiunea de tandrețe, de comoditate și de culcuș cald, unde poți evada pentru suport moral. E straniu să constați că ești pe cont propriu dintr-o dată. Că mereu ai fost pe cont propriu. Fără susținere sau alte artificii după care tânjeai. Că e uman doar, nu ?! 

Da, orice comunitate are caracteristicile ei și analitic vorbind, se desprind anumite tendințe generale care sunt generate de participanți. Tendințele îți ghidează evoluția personală în sânul grupului fără a avea putința să te împotrivești. Dacă mergi puțin împotriva curentului, poți devia, absolut cert. Dar iți asumi rezerva cu care vei fi întâmpinat. Ești, cu alte cuvinte, un intrigant. După 17 ani de existat în diaspora, am ajuns la niște concluzii. Mie îmi plac oamenii separat, nu încadrați sau structurați în funcție de poziția ocupată în grup. Acaparați în mijlocul comunității, devin nocivi, în ciuda faptului că se consideră fără cusur. Și dacă tot am fost întodeauna pe cont propriu, de ce să nu fiu în continuare ? Când nu mai ai așteptări, nu mai trăiești nici decepții. 

Dar ce ne facem când realizăm că oamenii sunt ființe sociale ?! Cum gestionăm lipsa semenilor ? Compensează întreținerile superficiale cu cei pe care îi consideri apropiați ție din punct de vedere social, cultural, emoțional, știind cu precizie că ceea ce-ți oferă în schimb nu este decât amăgire ? Sau e mai bine să dezvolți o rezistență pentru a te proteja de acele dezamăgiri inevitabile?

Citiți și Chintesența copălăriei, de aceeași autoare…

  • Author Details
Monica Tonea Editor

Născută în Constanța, cu marea devenită drog curgând prin artere, instruită în București, unde m-am ales cu o diplomă în Jurnalism, stabilită în Belgia de 17 ani, locul în care de altfel rădăcinile s-au înfipt cu determinare. Mă întrețin pe blogul personal (https://dimensiuneauneizile.wordpress.com) când timpul mi-o permite și ocup modesta funcție de redactor la Itaca, revistă de cultură din diaspora, făcând parte în același timp și din consiliul director al Organizației Itaca. Mă declar cu ușurință scriitor aspirant, cititor nesățios, spirit liber, căutător de repere, fotograf amator cu potențial și un abil vânător de iluzii.

email
monicatonea@yahoo.com
comunitati relaţii societate
Previous StoryMichelle Obama, următorul Președinte al SUA?
Next StoryAm stat degeaba și am sărbătorit! Asta da!

Related Articles:

  • 51790161_304190973785719_1743887697203691520_n
    O fiară - Ilinca Bernea
  • inimă
    Gelozia, (echi)distanța de la iubire la ură

Comments: no replies

Join in: leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)

RECENT POSTS

  • Ava Marinescu. Cheia e să înțelegi că furtuna nu devastează, ci rearanjează februarie 22, 2019
  • „Limba română este patria mea…” – cele mai frumoase gânduri februarie 21, 2019
  • Tabloul cu maci – Silvia Cuzum februarie 21, 2019
  • Nevoia de împlinire – Emanuel Iavorenciuc februarie 21, 2019
  • Cuvântul. O viață pentru o idee februarie 20, 2019

CATEGORIES

  • De la Musique (18)
  • En voyage (1)
  • L’Amour (42)
  • L’art (104)
  • La Littérature (268)
    • La poésie (144)
    • La prose (70)
    • Le Lecteur (42)
    • Réflexions (7)
  • La Vie (186)
    • La chute de l’histoire (6)
  • Le Nobel Prix (8)
  • Le Style (21)
  • Memoirs des hommes (15)
  • Scenes de la Vie (12)
  • Socratiques (14)
  • Ultimele articole (627)
  • Uncategorized (161)

ARCHIVES

  • februarie 2019 (78)
  • ianuarie 2019 (133)
  • decembrie 2018 (94)
  • noiembrie 2018 (97)
  • octombrie 2018 (113)
  • septembrie 2018 (145)
  • august 2018 (12)

Popular Posts

  • Jorge Luis Borges: După o vreme înveți… 298 views
  • Anaïs Nin – Scrisoare de despărțire către C.L. (Lanny) Baldwin 81 views
  • Anaïs Nin: Dragostea mea este o hrană 81 views
  • Tabloul cu maci – Silvia Cuzum 40 views
  • „Limba română este patria mea…” – cele mai frumoase gânduri 31 views

Despre noi

Pentru cine crede cu adevărat în puterea creatoare a spiritului uman, viața poate fi un izvor necontenit de frumusețe. „Creând, trăiești de două ori”, spunea Albert Camus, iar noi ne-am asumat aceste cuvinte cu înțelesuri atât de pătrunzătoare. Credem în spiritul frumos (bel esprit) și în oamenii care vor să dăruiască ceva celorlalți, chiar dacă asta înseamnă o bucățică din ei înșiși, din inima, sufletul, timpul lor prețios care nu mai poate fi recuperat, dar este cel mai frumos cadoul pe care îl  omenirea îl poate primi din partea lor. Cum îl va prețui, rămâne de văzut.

Ultimele postări

  • Ava Marinescu. Cheia e să înțelegi că furtuna nu devastează, ci rearanjează februarie 22, 2019
  • „Limba română este patria mea…” – cele mai frumoase gânduri februarie 21, 2019
  • Tabloul cu maci – Silvia Cuzum februarie 21, 2019

Arhiva

  • februarie 2019 (78)
  • ianuarie 2019 (133)
  • decembrie 2018 (94)
  • noiembrie 2018 (97)
  • octombrie 2018 (113)
  • septembrie 2018 (145)
  • august 2018 (12)

Identificarea publicatiei

ISSN 2601-9469

ISSN-L 2601-9469

Copyright ©2018 Bel-Esprit.ro created by Andreea Purța || Website Theme: ThemeFuse. All Rights Reserved.