Budapesta, cunoscută pentru farmecul său istoric și peisajele de poveste, oferă numeroase atracții turistice care sunt perfecte pentru o plimbare romantică în doi. Unul dintre cele mai emblematice locuri este Castelul Buda, o fortăreață magnifică situată pe malul drept al Dunării. Acesta nu doar că oferă o priveliște panoramică impresionantă asupra orașului, dar și o incursiune în istoria bogată a regiunii. Cu o arhitectură gotică și barocă, Castelul Buda este ideal pentru cuplurile care doresc să se piardă în frumusețea trecutului.

Continuând turul romantic, Bastionul Pescarilor este un alt loc care nu trebuie ratat. Acesta este renumit pentru cele șapte turnuri albe, fiecare reprezentând una dintre triburile maghiare fondatoare. De pe terasele Bastionului Pescarilor, vizitatorii pot admira o vedere spectaculoasă asupra Dunării și a Parlamentului, oferind un cadru perfect pentru fotografii memorabile și momente de neuitat.

Podul cu Lanțuri, sau Széchenyi Lánchíd, este un simbol al Budapestei și unul dintre cele mai vechi poduri care leagă Buda de Pesta. O plimbare pe acest pod oferă o experiență unică, îmbinând măreția arhitecturală cu peisajele pitorești ale orașului. În special la apus, Podul cu Lanțuri devine un loc deosebit pentru o plimbare romantică, luminile orașului reflectându-se în apele Dunării.

Să nu uitați de Grădina Botanică din Budapesta. Acest loc plin de verdeață și flori exotice oferă un refugiu liniștit departe de agitația orașului. Cuplurile pot explora diversele colecții botanice, pot admira plante rare și se pot relaxa pe aleile umbroase. Grădina Botanică este locul ideal pentru o plimbare relaxantă, contribuind la farmecul unei zile romantice petrecute în Budapesta.

Restaurante și cafenele cu atmosferă romantică

Budapesta oferă o varietate de restaurante și cafenele unde cuplurile pot savura momente romantice într-un cadru intim și plăcut. Printre cele mai renumite locații se numără restaurantele situate pe marginea Dunării, care oferă o panoramă uimitoare asupra orașului luminat noaptea. Un exemplu este Halászbástya Restaurant, unde puteți încerca preparate tradiționale maghiare într-o atmosferă elegantă, cu vedere la Parlamentul maghiar și la Podul cu Lanțuri.

Pe lângă restaurantele cu specific tradițional maghiar, Budapesta găzduiește și locații cu bucătărie internațională, care oferă meniuri rafinate și priveliști încântătoare. Costes Restaurant este un exemplu de excelență culinară, fiind primul restaurant din Ungaria care a primit o stea Michelin. Aici, bucătarii talentați combină ingrediente de calitate superioară pentru a crea preparate inovative care vor încânta papilele gustative.

Pentru o experiență mai relaxată, dar la fel de romantică, Café Gerbeaud este o alegere excelentă. Această cafenea istorică, deschisă în 1858, este cunoscută pentru atmosfera sa boemă și elegantă. Aici, puteți savura o cafea aromată sau un desert delicios, precum prăjitura Dobos, într-un decor clasic și rafinat.

Dacă sunteți în căutarea unor locații mai ascunse și mai puțin cunoscute, care oferă intimitate și un farmec aparte, vă recomandăm Kőleves Kert. Această grădină de vară situată în inima cartierului evreiesc este perfectă pentru o seară liniștită, departe de agitația orașului. Atmosfera relaxată, decorul rustic și preparatele delicioase fac din Kőleves Kert un loc ideal pentru o întâlnire romantică.

Lisabona, dulce casă!

Cea mai frumoasă: Cafeneaua New York din Budapesta – Un simbol al eleganței și al istoriei

Cafeneaua New York din Budapesta, cunoscută oficial ca New York Kávéház és Étterem (Cafeneaua și Restaurantul New York), este unul dintre cele mai renumite și emblematice locuri din capitala Ungariei. Situată pe bulevardul Erzsébet körút, această cafenea istorică este mai mult decât un simplu local unde se servește cafea; este un veritabil monument al culturii și istoriei maghiare și europene.

„Nu există literatură fără o cafenea” – a declarat Sándor Márai, scriitor maghiar din secolul al XX-lea, care el însuși vizita frecvent clădirea istorică a cafenelei New York din Budapesta.
Cafeneaua a trecut prin multe: epoci, sisteme politice și momente de cotitură istorice. Totuși, a renăscut mereu, mai strălucitoare și a oferit clipe de răgaz celor care tânjeau după confortul ei: artiști, membri ai nobilimii și plebei deopotrivă.

New York (pinterest.com)

La începutul secolului al XX-lea, New York Café (New York Kávéház) era cea mai frumoasă și cea mai iubită cafenea din Budapesta. Era un loc popular printre scriitori și redactori, de fapt, cele mai influente ziare erau editate chiar aici, sus, în galerie. După al Doilea Război Mondial, faimoasa cafenea a căzut în paragină și a servit drept magazin de articole sportive. Deși cafeneaua s-a redeschis în 1954, sub numele de Hungária, abia în 2006 a fost restaurată la splendoarea ei inițială.
Astăzi, Palatul New York, construit în stil eclectic renascentist italian și deschis pe 23 octombrie 1894, găzduiește Cafeneaua New York împreună cu un restaurant și barul Nyugat.
Meniul amintește de bucătăria multiculturală a Monarhiei Austro-Ungare. Mâncăruri clasice precum gulaș de vită, ciorbă de peşte, pulpă de pui în stil boia, șnițel Wiener și foie gras la grătar sunt servite împreună cu deserturi celebre precum Dobos, Sacher și prăjitura Eszterházy.

Pe larg

Cafeneaua a fost deschisă în 1894 și a fost concepută de arhitecții maghiari Flóris Korb și Kálmán Giergl pentru compania de asigurări americane New York Life Insurance Company. Clădirea, un amestec opulent de stiluri baroc, renascentist și eclectic, a fost încă de la început destinată să impresioneze și să servească ca un hub cultural pentru literații și artiștii vremii.

În perioada de aur, la începutul secolului al XX-lea, Cafeneaua New York a fost frecventată de cele mai proeminente figuri literare și intelectuale ale Budapestei. A fost numită „cafeneaua scriitorilor” datorită popularității sale în rândul poetilor, jurnaliștilor și scriitorilor care și-au făcut acolo adesea veacul, scriind și dezbătând ore în șir.

New York – Cafenea (pinterest.com)

Perioadele de declin și renovare

De-a lungul secolului al XX-lea, cafeneaua a suferit mai multe perioade de declin, în special în timpul regimurilor comuniste, când a fost neglijată și a servit drept birou de sport. A fost renovată și redeschisă în 2006, cu o restaurare care a costat milioane de euro, restabilindu-i splendoarea originală. Restaurarea a inclus refacerea detaliilor interioare baroce, a frescelor și a candelabrelor somptuoase.

Astăzi…

… Cafeneaua New York servește nu doar ca cafenea și restaurant, dar și ca un loc de întâlnire cultural important și o atracție turistică majoră. Meniul include cafea tradițională maghiară și internațională, dulciuri și preparate culinare rafinate, servite într-o atmosferă care evocă o epocă de demult trecută.

Semnificația culturală

Cafeneaua New York rămâne un simbol al renașterii culturale și al bogăției istorice a Budapestei. Este un loc unde istoria se întâlnește cu prezentul, oferind vizitatorilor nu doar o ceașcă de cafea, ci și o porție de istorie vie.

Pentru călătorii și localnicii care doresc să experimenteze splendoarea vremurilor trecute și să se bucure de o atmosferă plină de istorie, o vizită la Cafeneaua New York este esențială atunci când explorează Budapesta. Acest loc nu este doar un punct de referință urban, ci un punct de reper în istoria culturală și socială a orașului.

Indiferent de preferințele culinare, Budapesta oferă o mulțime de opțiuni pentru a petrece momente de neuitat alături de persoana iubită. De la restaurantele sofisticate de pe marginea Dunării până la cafenelele istorice și locațiile mai ascunse, fiecare cuplu va găsi locul perfect pentru a savura o cină romantică sau o cafea într-un cadru intim și plăcut.

Monica Tonea – Thank God, chivalry is not dead!