Este seara de după cele o mie și una de nopți fermecate.

– Dragul meu, îi spune Șeherezada lui Șahriar, în această noapte vreau să îți mai spun o poveste. Una extraordinar de frumoasă pe care am păstrat-o pentru o ocazie atît de specială. Dar sunt atît de obosită încît nu știu dacă îmi voi putea ține ochii deschiși. Poruncește să ni se aducă cafele, te rog.
Bate Șahriar din palme și apare slujitorul său de încredere.
– Ali Baba, adu-mi lampa fermecată, lampa pe care ți-am poruncit să o păstrezi cu prețul vieții.
Privește apoi la ochii măriți de uimire ai soției sale iubite.
– Da, sultana mea, povestea lămpii fermecate, cea pe care mi-ai depănat-o cu atîta măiestrie într-una din aceste minunate și desăvîrșite și binecuvîntate o mie și una de nopți, este adevărată.

*Dispare slujitorul și apare în cîteva clipe cu lampa cerută pe care i-o dă sultanului. Acesta ia lampa, o freacă la locul știut, întocmai cum spune povestea și pe dată se ivește efritul lămpii, care i se ploconește și spune:
– Iată-mă, stăpîne. Ce poruncești?
– Îți poruncesc să ne aduci pe dată cîteva cafele atît de bune încît să nu poată fi servite altele mai bune nicăieri în lume, nici măcar la curțile celor mai străluciți sultani ai lumii!
Efritul se apleacă pînă la pămînt și glăsuiește:
– Stăpîne, există o singură cale de a-ți împlini porunca. Și calea aceasta o vom afla ducîndu-vă, cu voia Celui Preaînalt, slăvit fie numele Său, în viitorul lumilor. Numai acolo voi putea să îți împlinesc porunca.
– Atunci nu mai aștepta și du-ne pe clipă, pe dată, acolo unde socoți că îmi vei putea îndeplini voia.

espressomelbourne.com

Nici nu termină bine Șahriar de vorbit că duhul îi învăluie într-un nor de fum albăstrui și, într-un răgaz de vreme cît ți-ar trebui să închizi și să deschizi ochii, îi lasă într-o încăpere somptuoasă.
– Îngăduie-mi acum, stăpîne, să caut a-ți aduce la îndeplinire porunca, folosindu-mă de mijloacele vremii acesteia.
Și îndată scoate efritul un laptop, se conectează la internet, și după cîteva încercări nereușite, îi vine o idee și introduce în motorul de căutare numele unui magazin online pe care îl știa de ceva vreme, doar putea călători în timp după pofta inimii și gustase din deliciile cafelei viitorului. Pe dată îi apare, în capul listei, magazinul știut.

– Stăpîne, spune el, ne aflăm pe drumul cel bun. Am găsit un suk unde putem găsi cele trebuincioase preparării cafelei pe care a poruncit-o Luminăția Ta! Aici spune că este singurul de șapte stele, și în vremea în care ne aflăm astfel arată pămîntenii că ceva este cel mai bun din lume.
– Prea bine. Grăbește-te, dară, și adu-ne acele minunate cafele.
Intră efritul pe pagină și merge la secțiunea de cafetiere. Începe să caute cu atenție, știind bine că numai o cafetieră profesională poate împlini porunca de netăgăduit a sultanului. Și tot căutînd el cu mare grijă printre multele oferte pe care le conținea magazinul, bagă de seamă o cafetieră aleasă. Se uită îndelung la ea, cugetă o vreme și glăsuiește:
– Stăpîne, sunt gata să îți împlinesc porunca.

Și, fără a mai zăbovi, face să apară pe o măsuță dinaintea sultanului și a preafrumoasei Șeherezada cafetiera cu ajutorul căreia pe dată prepară cafeaua mult dorită de cei doi.
– Iată, stăpîne, cafeaua poruncită. Slujitorul tău roagă pe Luminăția Ta să îl ierte pentru răbdarea pe care v-a făcut să o încercați.
Șahriar și Șeherezada gustă cafeaua și ochii li se măresc de uimire și de plăcere.
– Nicicînd nu mi-a fost dat să gust o cafea mai bună decît aceasta, dragul meu soț.
– Nici mie, sultana mea dragă. Efritule, acum fă bine și ne întoarce în vremea noastră și în seraiul meu și al soției mele preaiubite. Și totodată ia cu noi și această minunăție a acestor vremuri, voi porunci să fie păstrată laolaltă cu cele mai de preț giuvaieruri din visteria mea.

*Iar efritul răspunde că ascultă și se supune, îi învăluie pe cei doi în nor de fum și-i poartă înapoi de-a lungul vremilor, în timpul celor o mie și una de nopți, pentru ca Șeherezada să poată încînta urechile sultanului cu încă o poveste, o poveste care nu s-ar fi povestit dacă n-ar fi fost viitorul cu a sa tehnologie.

Așa mi s-a arătat această poveste de după cele o mie și una de nopți parfumate și pline de încîntare și așa v-am povestit-o și vouă.

Dacă ți-a plăcut, citește și Amanți à quatre și un mesaj text.

Pe Victor Chircu îl mai găsiți și aici și aici.