Luni, 15 aprilie, Ziua Artei. Seară de coșmar: Notre Dame de Paris, celebra catedrală gotică din capitala Franței, e cuprinsă de flăcări imense. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului. Focul, pornit în jurul orei 18.30, amenință întregul edificiu. După aproximativ două ore, cauzele sunt încă necunoscute – deși se prezumează un accident legat de operațiunile de renovare – iar pompierii se luptă din răsputeri. Proiectul de reabilitare a costat în jur de 6.8 milioane de euro.

Catedrala Notre-Dame din Paris este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, pricinuită de sărbători sau evenimente importante, se poate ajunge chiar și la 50.000 de oameni. Vorbind despre vitralii, trebuie să amintim de cele trei roze ale catedralei, care reprezintă una din marile opere de artă ale creștinătății. Roza de sud, numită și La Rose du Midi, este un dar din partea regelui Ludovic al IX-lea al Franței.

Încep să apară primele fotografii, lumea e împânzită de breaking-news.

Notre-Dame în flăcări. Emoții în toată țara. Mă gândesc la toți catolicii și la toți francezii. Ca toți compatrioții noștri, sunt trist în seara asta să văd această parte a noastră arzând”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter. Președintele Franței a anunțat că și-a amânat un discurs din cauza conflagrației.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a transmis mesaje de compasiune în legătură cu evenimentul de astăzi și de prietenie eternă.

François Guillot/AFP/Getty Images

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker s-a declarat șocat și întristat profund de proporțiile dezastrului. ”Doamna noastră din Paris aparține umanității întregi. Ce spectacol trist! Ce terifiant! Sunt alături de națiunea franceză.”, titrează The Guardian.

La ora 21.10, potrivit unui martor Reuters, se prăbușește turnul ascuțit al edificiului.

FRANCOIS GUILLOT/AFP/Getty Images

„Fumul se îndreaptă spre partea sudică a orasului, in direcția Turnului Eiffel, a spus Anne-Sophie Faivre, o studentă de 21 de ani, pentru The Telegraph.

Vești rele dinspre administrație: ”Sunt o mulțime de opere de artă acolo…. e o reală tragedie”, a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo.

André Finot declară: „Totul arde, nimic nu va mai rămâne în picioare.”

O zi incredibil de tristă. Oamenii, adunați de peste tot, aflați însă în siguranță datorită forțelor de ordine, privesc împietriți, neputincioși, cu focul înghite acest simbol al Catolicismului, al Franței, al istoriei țării. Groază, scâncete, rugăciuni.

Vincent Nichols, Arhiepiscopul Catolic de la Westminster și cel mai important lider catolic în Anglia și Wales, a declarat: „Șocul răspândirii focului se întinde cu repeziciune în întreaga lume. E o clădire însemnată vizitată de milioane de oameni, iar ceea ce este mai important este că ea reprezintă un simbol al credinței aflată în inima Europei. Ne rugăm cu toții ca focul să fie cât mai repede stins iar clădirea salvată.”

Melania Trump, pe twitter: „Mi se rupe inima pentru parizieni, văzând incendiul de la Notre Dame. Mă rog pentru siguranța lor.”

22: 33. Emmanuel Macron a ajuns la locul incendiului, împreună cu Edouard Philippe, primul ministru și cu ministrul culturii, Franck Riester, și se întâlnește cu reprezentanții forțelor de ordine. Se aude că focul s-a extins la unul din turnurile rectangulare, în timp ce pompierii și trupele de urgență încearcă să salveze operele de artă inestimabile din catedrală. Emmanuel  Gregoire spune că Notre Dame a suferit „daune colosale”, în timp ce un purtător de cuvânt anunță că lemnul din interior e cuprins de flăcări și e posibil să fie distrus în scurt timp. Interiorul, împărțit în cinci săli, se întinde pe o lungime de aproximativ 128 de metri, o lățime de 48 de metri și o înălțime de aproximativ 33 de metri, existând șapte capele pe fiecare parte și cincisprezece abside.

flickr.comFoto: Înainte de incendiu

Ora 23:03. „Nu există nicio garanție că Notre Dame va putea fi salvată”, a declarat, pentru AFP ministrul de interne francez. Toate bisericile din Paris trag clopotele în semn de solidaritate pentru Notre Dame.

twitter AFP

Orele 23

Ora 23: 41 Pompierii în luptă cu focul, care înghite cu lăcomie tot ce îi stă în cale. Turnurile sunt deja afectate. Se încearcă evitarea prăbușirii turnului nordic și salvarea arhitecturii din spatele edificiului.

Cea mai recentă imagine:

Photograph: Le Pictorium/Barcroft Images

Ora 00: 05: „Structura de bază și cele două turnuri au fost salvate”, anunță un purtător de cuvânt al pompierilor. Câțiva dintre ei au fost însă răniți, unii chiar foarte grav.

Articolul se va updata în continuare, în funcție de știrile furnizate de presa internațională.