Ziua Mousse-ului de ciocolată ar trebui să fie în fiecare zi!

„Mâncarea mea preferată este mousse-ul de ciocolată, parc-ar fi cerul pe pământ.” (Nancy Pelosi)

E foarte adevărat că o prăjitură bună, o ciocolată divină, o cafea în trei culori sau orice alt fel de dulce care conține ciocolată are efecte paradisiace: te învață că poți trăi prin simțuri – unul câte unul și toate laolată – , că fericirile temporare chiar există și au gust și că nu trebuie, cu niciun chip să refuzi partea ta de cer.

Puțină istorie

Deși originile acestei delicatese sunt în mare parte necunoscute, se știe că a fost un desert popular în secolul al XVIII-lea în Europa, începând din Franța și extinzându-se de acolo în întreaga lume. Una dintre primele înregistrări scrise cu privire la apariția mousse-ului de ciocolată în Statele Unite este de fapt dintr-o expoziție din New York City în 1892.  Rețeta are multe în comun cu budinca de ciocolată, dar forma spumoasă este mai familiară a zilelor noastre. Primul care a creat o rețetă de mousse a fost nimeni altul decât pictorul francez Henri Toulouse-Lautrec.

El a numit acest dar al zeilor ”maioneză de ciocolată”

Abia când s-au introdus în rețetă albușurile, separate de gălbenușuri, a intrat în ecuație spumarea ușoară. A fost creată o formă de ”artă” pentru a crea spuma, deoarece ea trebuie bătută (manual) într-un ritm constant pentru o perioadă lungă de timp. Desigur, de când a fost inventat mixerul electric, a devenit obișnuit să se producă mai frecvent consistența adecvată.

Atât de simplu poți fii fericit! Închide ochii și deschide gura, ne spunea mama în copilărie. Imaginați-vă pe atunci și încercați un mousse de ciocolată care să vă inunde ființa cu promisiunea paradisului. Pentru că meritați!

Există multe rețete de mousse, fiecare reprezentând o ispită culinară aparte. Eu am încercat rețeta de mousse de ciocolată al bunicii, personalizată de Adi Hădean, pe care v-o recomand, mai ales dacă sunteți amatori de ciocolată neagră și de cafea.

O rețetă originală, franțuzească – ah, acești connaiseuri! – am găsit AICI:

Ciocolata se rupe în bucățele mici și se amestecă într-un bol de sticlă cu 50 de ml din frișca lichidă. Bolul cu ciocolată și frișcă se așează pe bain-marie (baie cu aburi) și se amestecă în mod constant, până când ciocolata se topește în totalitate.

Când ciocolata s-a topit, se ia bolul de pe baia de aburi și se adaugă treptat apă fierbinte (60 ml), dar se amestecă încet în continuu.

Următorul pas pentru prepararea rețetei originale de mousse de ciocolată este să amesteci la mixer gălbenușurile de ou cu zahărul pudră, până în momentul când obții un amestec omogen. Amestecul obținut se adaugă peste amestecul de ciocolată și frișcă lichidă și se amestecă rapid pentru a se evita coagularea gălbenușului de ou.

Separat, într-un bol se amestecă albușurile de ou cu un praf de sare, până obții o spumă consistentă. Acum, treptat, peste albușuri se adaugă zahărul cristalizat și se amestecă bine până când observi că ai obținut o cremă lucioasă de bezea. 

Într-un alt bol, amestecă restul de frișcă lichidă, care ți-a rămas, până obții o cremă consistentă. 

Amestecul de ciocolată, după ce s-a răcit, se pune la frigider pentru 10 minute. 

Următorul pas este să amesteci ciocolata cu frișcă și cu crema de bezea. Amestecă-le bine cu ajutorul unei spatule din silicon.

Amestecul obținut este mousse-ul de ciocolată. 

Acum, distribuie amestecul în pahare sau căni și pune-le la frigider pentru cel puțin o oră înainte de consum.”

Dacă doriți o rețetă formidabilă!

Mousse de ciocolată, promisiunea paradisului

Astăzi – dacă tot e zi mare – vă propun încă o rețetă de mousse, în traducere și adaptare proprie din limba engleză.

Primul mousse pe care l-am făcut, după rețeta lui Adi Hădean (sursă foto: arhivă personală)

Orice fel de mousse este delicios, de o consistență bogată, care poate fi perfecționată doar de către un adevărat artist în bucătărie. Cu toate că mousse-ul se numără printre cele mai populare deserturi, în special mousse-ul de ciocolată, nu toată lumea știe că există mai multe variații ale acestui desert. Savuros și dulce, poate fi atât cald, cât și rece. Ziua Mousse-ului celebrează această farfurie și pe artiștii ei creatori!

Istoria Zilei Mousse-ului

În timp ce majoritatea oamenilor sunt familiari cu celebrul mousse de ciocolată și cu rețetele derivate, puțini știu că primul mousse a fost inventat în Franța secolului al XVIII-a de către experții culinari. Cu toate acestea, variantele îndulcite ale desertului au apărut abia la sfârșitul secolului al XIX-lea. Mousse-ul original conține ouă, iar în rețetele mai sofisticate sunt înlocuite cu frișcă. De altfel, franțuzescul „mousse” înseamnă „spumă” și provine din rădăcinile bucătăriei franceze.

sursă foto: keviniscooking.com

Cum sărbătorim Ziua Mousse-ului?

Cum altfel decât creându-ne propriul mousse la noi acasă? În primul rând, aveți nevoie de ingrediente, așa că aruncați un ochi peste rețeta de mai jos, vedeți de ce aveți nevoie și dați o fugă până la cel mai apropiat magazin.

 

Smântână pentru frișcă (2 căni)

4 ouă mari

Zahăr (3 linguri)

Esență de vanilie (1 lingură)

Ciocolată amăruie (198 g)

Frișcă pentru ornat (opțional)

 

În cazul în care nu ai un termometru pentru lichide, nu uita să-ți achiziționezi unul. Într-o oală adaugă trei pătrimi din smântână și pune-o pe foc. Amestecă până când smântâna devine fierbinte, apoi adaugă un praf de sare și zahărul. Separă gălbenușurile și adaugă-le amestecului. Amestecă continuu până când ajunge temperatura la 160 de grade (aici vei utiliza termometrul). Ia oala de pe foc și deasupra unui bol mare pune o sită. Toarnă amestecul cu atenție și apoi adaugă vanilia. Topește ciocolata, apoi adaug-o treptat în compoziția cremei de ou, amestecând. Pune amestecul obținut deoparte și lasă-l să se răcească. Bate smântâna lichidă rămasă până când devine tare și lucioasă. Adaugă frișca compoziției, amestecând. Dacă vrei, poți să faci desertul și mai delicios, adăugând puțină cafea pudră (pentru mașina de cafea) și două linguri de cognac. Pune compoziția la frigider pentru câteva ore pentru a se întări.

Ziua Internațională a Mousse-ului nu va (mai) trece neobservată din momentul în care vei prepara aromatul desert pentru cei dragi!

sursă foto: abeautifulplate.com

„Fericirea este bomboana pe care viaţa ne-o dă nouă pentru realizările noastre.” (Anatol Basarab)

„Pe cei mici îi linişteşti cu bomboane de ciocolată. Pe cei mari – cu lumea de apoi.” (Valeriu Butulescu)

 

Citiți și Ziua Ciocolatei Negre. Astăzi cu migdale