Mitul Alpha

Acest text reprezintă un fragment dintr-o carte de povestiri scurte în stadiu de proiect

A categorisi oamenii în Alpha, Beta, Gamma, Delta, în fine, e de-a dreptul odios. Să-ți spun de ce: femeia și bărbatul Alpha nu sunt altceva decât inepții ale timpurilor noastre, la fel ca faptul de a fi „bun la pat” în general. Ideea de „cel/ cea mai cel/ cea” trece prin filtrul subiectivismului, al educației și al bunului-simț structural al fiecărui individ în parte.
Nu există bărbat ideal, general valabil, bucurându-se de calități de necontestat pentru orice femeie, așa cum nu există Femeia Universală, perfectă pentru toți bărbații din toate punctele de vedere (bine, poate un sex robot feminin/ masculin, dar și ăla se mai strică/ dă erori, trebuie să-i schimbi bateria/ să-l încarci). Se presupune că omu’ Alpha, indiferent de sex, e independent financiar și emoțional, carierist, dar familist totodată, frumos, „dăștept”, cel mai bun în toate cele, cum ar veni, Superman&Superwoman.

sursă foto: dating.coach

Experiența, însă, ne demonstrează că acest clișeic „Nimeni nu-i perfect” e cât se poate de adevărat. Așa cum nimeni nu e perfect (perfecționiștii experimentează deziluzia vieții lor prin propriul perfecționism; de fapt, ei reprezintă variante moderne ale aplicării mitului sisific), nimeni nu e independent emoțional pentru că ființa umană e plămădită astfel încât să aibă, într-o măsură sau alta, nevoie de alteritate. În egală măsură, nimeni nu e The Supreme Master of Kamasutra, nici măcar prostituatele… de ce? Pentru că între oameni există (in)compatibilități, atât pe plan profesional, cât și pe plan emoțional și sexual.
Voi da câteva exemple: să zicem că Ionica și Ionel se potrivesc de minune în pat, dar aceeași indivizi nu se potrivesc deloc la nivel (inter)uman, iar profesional… nici nu se pune problema. Pe de altă parte, aceeași Ionica, însă în raport cu Gigel, colaborează perfect profesional, ar putea ridica imperii împreună, dar mna, Gigel în pat e mai horror decât Chucky, crede ea. Dorel, BFF cu Ionel, sunt ca frații în viața privată, dar au gusturi total diferite la femei, de asta Dorel nu înțelege ce mama naibii a văzut Ionel la Ionica, aceasta fiind, în accepțiunea lui, urâtă cu spume și acră ca lămâia. Dorel mai are un prieten, Gheorghe. Cum să spun? Gheorghe visează la Ionica din liceu. Pentru el Ionica asta e și „mama la copii”, și pofta inimii și tot ce vrei, pe scurt: Alpha alphelor. Pe de altă parte, soția lui Dorel, Mărioara, e exact ceea ce-l face pe Gheorghe să exclame în sinea sa „Marș, mă!” de câte ori îl aude pe Dorel că spune „Nu o iubesc, dar ea mă apreciază, mă înțelege și mă sprijină moral așa cum sunt.”. Am o prietenă care are gusturi total diferite față de ale mele la bărbați; dacă pentru mine un ideal fizic masculin ar fi reprezentat de Axel Rose, varianta de la 20 de ani, pentru ea un ideal ar fi Cătălin Botezatu.

sursă foto: pinterest

Ce vreau să spun? Oamenii sunt diferiți și au gusturi diferite, capacități diferite și idealuri diferite. Sunt femei de business excelente care, în schimb, dacă ar avea copii, i-ar traumatiza, sunt scriitori geniali, care, pe de altă parte, ar fi niște profesori groaznici. Sunt femei mediocre, care, pe de altă, parte sunt mame extrem de devotate. Aceeași femeie, din punct de vedere sexual, poate fi extraordinară pentru un anumit bărbat, în timp ce pentru altul e „meh, merge când n-ai altă variantă!”, iar pentru altul e „Mai bine mă uit la porns…”, așa cum pentru o femeie un anumit bărbat poate fi iubirea vieții ei, iar pentru alta același bărbat e „După trei pahare de vin și cinci luni de abstinență merge și ăsta…”, apoi vine alta și zice „E ok când nu-și deschide gura.”. Poate că atârnachele ăla care ție ți se pare venit din fundul străfundurilor Zeta e bărbatul ideal pentru o tipologie feminină diferită de tine. 
Hai c-am lămurit-o și pe asta!