„E un lucru tare misterios cu pasiunile omeneşti, iar în cazul copiilor totul se petrece la fel ca şi în cazul oamenilor maturi. Cei copleşiţi de o pasiune n-o pot explica, iar cei ce nu au trăit niciodată ceva asemănător nu pot înţelege.

Există oameni care îşi pun în joc viaţa pentru a cuceri un pisc. Nimeni, nici chiar ei înşişi nu îşi pot explica limpede de ce.

Alţii se căinează pentru a câştiga inima unei persoane care nici nu vrea să ştie de ei. Iar alţii se distrug, fiindcă nu pot rezista plăcerilor mâncării – sau ale băuturii.

Unii îşi cheltuiesc întreaga avere pentru a câştiga la jocurile de noroc sau jertfesc totul de dragul unei idei fixe ce nu se poate realiza niciodată.

Alţii cred că nu pot trăi fericiţi decât în altă parte de locul unde se află şi călătoresc toată viaţa prin lume.

Iar câţiva nu-şi găsesc liniştea până ce n-au devenit puternici.

Într-un cuvânt există tot atâtea pasiuni, cât şi oameni.”

Michael Ende în Povestea fără sfârşit

Michael Ende (n. 12 noiembrie 1929, Garmisch-Partenkirchen – d. 28 august 1995, Stuttgart) a fost un scriitor german, cunoscut mai ales datorită romanelor sale așa-zise „pentru copii” – „Momo” și „Povestea fără sfârșit”, care au făcut de mult înconjurul lumii, fiind traduse în principalele limbi de circulație europeană.

Citiți și despre Arthur Rimbaud