„Femeie nu te naști, ci devii”, spunea Simone de Beauvoir. Feminitatea este o artă care presupune o școală extrem de dificilă, pentru că ea înseamnă a transforma darurile cu care te-a înzestrat natura în atuuri cu care, ieșind în fața lumii, să devii admirată și, implicit, apreciată, ceea ce nu este la îndemâna oricui. Un accesoriu inutil, un fard prea strident, o atitudine neadecvată, cu cuvânt plasat greșit, un râs cu toată gura… și tot farmecul dispare, lăsând loc anonimatului.

Așadar, viața unei femei nu înseamnă doar preocupare pentru minte, ci și pentru spirit și trup, ideală fiind armonia dintre ele.

Mai cred că nu ajunge să citim tot felul de sfaturi despre fericire sau să postăm pe Facebook citate despre fericire, ci să credem în ea, în afara oricăror „școli” de gândire anonimă care ne-ar putea perverti dorința de a o găsi personal și de a o crește în noi, cât mai autentic. Procesul acesta poate părea complicat, și este, dar nu trebuie să ne sperie sau să ne facă să ezităm. Pentru fiecare femeie, fericirea e un altfel de ideal, care diferă uneori radical… Nu întotdeauna, ceea ce  a făcut-o pe mamă fericită va deveni și idealul fiicei, pentru că timpul convertește totul și împinge la schimbare. Cu cât așteptăm mai mult teoretizând, cu atât pierdem șansa reală pe care o lăsăm să treacă, neștiind cum s-o reținem pentru noi.

Și tot astfel, cred că e periculos să ne bazăm doar pe destin, deși unele lucruri sunt aproape imposibil de influențat, mai ales când vine vorba de ceilalți cu care intrăm în relații mai mult sau mai puțin profitabile din punct de vedere sufletesc.

Trebuie să înțelegem că trăim într-o lume a relativității și a pseudovalorilor, în care orice pas ar putea echivala cu mersul pe o frânghie nesigură, deasupra unei prăpăstii. Sinceritatea, buna credință, altruismul, finețea, noblețea gândurilor și optimismul nu se mai cântăresc în aur ca odinioară, pentru că lumea s-a îngropat în superficialitate, inconștiență, imaturitate, și, nu în ultimul rând, în propriile neputințe. Reîntoarcerea la sine nu presupune renunțarea la ceilalți, ci doar precauție.

Cel mai potrivit e să privim cu atenție frumusețea autentică și să învățăm permanent. Am combinat în această galerie cele mai cunoscute dive ale Hollywood-ului și am strecurat câteva din gândurile lor, ca să vă provoace la reflecție.

Annette-Funicello

„Viaţa nu trebuie să fie perfectă pentru a fi frumoasă… Durerea este o parte din viaţă… Nefericirea este o opţiune.”

Bette Davis

M-aş mărita din nou dac-aş găsi un bărbat care să aibă cincisprezece milioane de dolari, să-mi cedeze jumătate înaintea căsătoriei şi să-mi garanteze c-o să se cureţe în cel mult un an.”

Natalie Wood

„Aproape fiecare fată se îndrăgosteşte de bărbatul nepotrivit;

presupun că face parte din maturizare.”

Liz Taylor

Presupun că, de la o anumită vârstă, bărbaţii se tem să se maturizeze. Aşadar, pe măsură ce un bărbat înaintează în vârstă, soţia lui trebuie să fie una mai tânără.”

Ann Francis

Frumusețea nu este exterioară; frumusețea e dată de lumina din inimă.”

Khalil Gibran

Barbra Streisand

„O fiinţă umană este interesantă doar dacă este în contact cu sine însuşi. Am învăţat că trebuie să ai încredere în tine, să fii tu însuţi, şi să faci ceea ce trebuie să faci în felul în care trebuie să faci un lucru. Trebuie să te descoperi pe tine însuţi, ceea ce faci şă să crezi în asta.”

Shirley Maclaine

„Nu am nevoie de un om pentru a justifica existenţa mea. Cea mai profundă relaţie pe care o putem avea vreodată este relaţia cu noi înşine.”

Betty Grable

Vei fi mai fericită pariind pe un cal decât pe un bărbat. Calul s-ar putea să nu te țină strâns, dar în niciun caz nu-și va dori să părăsească staulul, ca să plece la plimbare noaptea.”

Marlene Dietrich

Orice femeie ar dori să fie credincioasă soţului. Dar nu este atât de uşor să găseşti bărbatul care merită fidelitate.”

Gina Lollobrigida

„Femeia, la 20 de ani e ca gheaţa, la 30 de ani e caldă, iar la 40 e fierbinte.”

Grace Kelly (1950s)

Evit să privesc înapoi cu mânie. Prefer să am amintiri frumoase, nu regrete.

Mai știu că întotdeauna există o femeie înțeleaptă de la care putem afla mai multe, pentru că, așa cum spuneam, nu trebuie să încetăm niciodată să învățăm. Pamela Redmond Satran, autoarea unor best-seller care au făcut înconjurul lumii (printre care „30 de lucruri pe care o femeie ar trebui să le știe înainte de a împlini 30 de ani”), a scris o listă pentru revista Glamour,  cu scopul de a le spune femeilor mai tinere despre „lucrurile pe care le-a dorit cu adevărat și pe care le-a cunoscut până la acea etapă importantă”. Popularitatea acestui text, devenit un fel de poem motivațional în proză, continuă să crească datorită adevărurilor pe care le exprimă într-o formă succintă și lipsită de prețiozități stilistice, ca un ghid al femeii conștiente de sine. Iată-l. Dincolo de el, fiecare femeie va ști care sunt mijloacele mai potrivite pentru a atinge măcar o parte din acele țeluri exprimate de scriitoare, fără a călca pe cadavre sau fără a deveni o ființă lacomă, dar și fără a-și jertfi propriile interese pentru binele celorlalți.

„Lucruri pe care o femeie ar trebui să le aibă și să le știe

O femeie ar trebui să aibă…
destui bani, ca să se poată muta sau ca să își poată închiria un loc al ei, chiar dacă nu ar vrea să facă asta niciodată
sau pur și simplu nu ar avea nevoie…

O femeie ar trebui să aibă…
ceva perfect cu care să se îmbrace dacă șeful ei sau iubitul visurilor ei i-ar da întâlnire peste o oră…

O femeie ar trebui să aibă…
o tinerețe pe care să o lase în urmă cu satisfacție…

O femeie ar trebui să aibă…
un trecut savuros, pe care să îl povestească la bătrânețe cu mare plăcere…

O femeie ar trebui să aibă…
un set de șurubelnițe, o mașină de găurit și un sutien negru din dantelă fină…

O femeie ar trebui să aibă…
un prieten care o face întotdeauna să râdă
și unul care o lasă să plângă pe umărul lui…

O femeie ar trebui să aibă…
o piesă de mobilier valoroasă pe care nu a avut-o nimeni din familia ei…

O femeie ar trebui să aibă…
8 farfurii care să fie la fel, pahare de vin cu etichetă și o rețetă proprie cu care îi va face pe oaspeți să se simtă mândri de invitația ei…

O femeie ar trebui să aibă…
sentimentul propriului control asupra destinului…

Fiecare femeie ar trebui să știe…
cum să se îndrăgostească fără să se piardă pe ea însăși…

Fiecare femeie ar trebui să știe…
cum să renunțe la o slujbă nepotrivită, cum să provoace despărțirea de iubitul ei și cum să își confrunte o prietenă, fără să distrugă prietenia.

Fiecare femeie ar trebui să știe…
când să încerce mai mult… Și când e timpul să plece…

Fiecare femeie ar trebui să știe…
că nu își poate schimba lungimea coapselor, lărgimea șoldurilor, sau felul de a fi al părinților ei.

Fiecare femeie ar trebui să știe…
că poate nu a avut copilăria perfectă… dar ea oricum s-a terminat…

Fiecare femeie ar trebui să știe…

ceea ce se face sau nu într-o iubire sau altele…

Fiecare femeie ar trebui să știe…
cum să trăiască în singurătate, chiar dacă nu-și dorește lucrul acesta sau îi este neplăcut…

Fiecare femeie ar trebui să știe…

în cine să-și investească încrederea și cui să i-o refuze, precum și motivul pentru care n-ar trebui să ia lucrurile personal…

Fiecare femeie ar trebui să știe…
încotro să se îndrepte…
spre masa din bucătăria unui prieten
sau către un han primitor din pădure
atunci când sufletul ei are nevoie de alinare…

Fiecare femeie ar trebui să știe…
care sunt lucrurile pe care poate sau nu să îndeplinească într-o zi…
o lună… un an…”

Citiți și despre Danielle Steel