„Voi fi un superstar al muzicii, mă voi sinucide şi voi lăsa după mine flacăra gloriei, la fel ca Jimi Hendrix.

În 5 aprilie 1994, la numai 27 de ani, se stingea în locuința sa, Kurt Cobain, celebrul chitarist, vocalist și autor, al cărui nume va rămâne legat pentru totdeauna de formația „Nirvana”. Ceea ce se știe mai puțin despre el este că a lăsat în urmă foarte multe manuscrise, fragmente de jurnal și texte poetice care îl înfățișează drept un artist de o mare profunzime și sensibilitate. Poate că acesta a fost și motivul pentru care gloria a fost o povară prea mare, pe care a încercat s-o înece în alcool și droguri. La moartea sa, datorată unei plăgi prin împușcare, Michael Azerrad, autorul monografiei „Come as You Are: The Story of Nirvana,” a spus: ”Acum e dus și va completa blestematul acela de club”, referindu-se, desigur, la locul de întâlnire al celorlalți mari cântăreți uciși de droguri, ca Jimi Hendrix, Janis Joplin și Jim Morrison. Despre primul dintre ei declarase că îi era foarte apropiat ca fire…

Kurt Cobain, liderul trupei Nirvana și una dintre cele mai iconice figuri ale muzicii rock din anii ’90, a avut o copilărie care a jucat un rol semnificativ în viața și muzica sa. Născut pe 20 februarie 1967, în Aberdeen, Washington, Cobain a crescut într-un mediu familial inițial cald, care ulterior s-a schimbat radical după divorțul părinților săi.

Kurt era fiul lui Donald Leland Cobain și Wendy Elizabeth (născută Fradenburg). Tatăl său era mecanic, iar mama sa casnică. Familia lui Cobain era de origine mixtă, incluzând descendenți englezi, irlandezi, scoțieni și germani. Kurt a avut o soră mai mică, Kim Cobain.

Copilăria timpurie

Primele sale ani au fost relativ fericiți. Kurt a fost descris ca un copil vesel și extrem de talentat, cu o afinitate pentru muzică și artă, încurajat fiind de părinții săi să exploreze aceste interese. A început să cânte la pian de la o vârstă fragedă, compunând muzică simplă și desenând. Părinții săi au observat devreme talentul său muzical și l-au încurajat să continue pe acest drum.

Impactul divorțului

Viața lui Cobain s-a schimbat dramatic când avea nouă ani, moment în care părinții săi au divorțat. Evenimentul a avut un impact profund asupra lui, pe care l-a descris mai târziu ca fiind devastator și un moment de cotitură în viața sa. Cobain a luptat cu sentimentele de abandon și izolare după divorț, ceea ce a influențat profund versurile și muzica sa ulterioară.

După divorț, Cobain a locuit inițial cu mama sa, dar datorită unor circumstanțe dificile și a relațiilor tensionate cu partenerii mamei sale, a petrecut perioade trăind și cu tatăl său, precum și cu diferiți membri ai familiei extinse și prieteni ai familiei. Această instabilitate familială și lipsa unui cămin stabil l-au făcut pe Cobain să se simtă nedorit și neglijat, sentimente care s-au reflectat în muzica și personalitatea sa.

În adolescență, Cobain a devenit din ce în ce mai retras și rebel, exprimându-și frustrările prin muzică și artă. A avut dificultăți în a se integra în mediul școlar tradițional și a fost adesea în conflict cu autoritățile. În această perioadă, a început să experimenteze cu droguri și a dezvoltat un interes puternic pentru punk rock, care a avut o influență majoră asupra dezvoltării sale muzicale.

Era Nirvana

Adolescența lui Cobain a fost, de asemenea, momentul în care a început să se implice serios în muzică, formând mai multe trupe inițiale înainte de a înființa Nirvana. Succesul trupei Nirvana, în special al albumului „Nevermind”, a catapultat pe Cobain în centrul atenției publice, dar a adus și propriile sale provocări, inclusiv lupta cu faima, dependența de droguri și problemele de sănătate mintală.

Copilăria și familia lui Kurt Cobain au jucat un rol crucial în formarea lui ca artist și persoană, cu experiențele timpurii de viață influențând profund muzica și textele sale. Lupta sa continuă cu demonii personali și căutarea unui sens în tumultul vieții sale reflectă o vulnerabilitate care a rezonat cu mulți fani și a contribuit la statutul său de icon cultural.

lr.com

Cu toate că la un moment dat afirmase că „Drogurile sunt o pierdere de timp. Îţi distrug memoria, respectul şi toate lucrurile care construiesc stima de sine.”, Cobain, care a revoluționat muzica rock, reușind să-l surclaseze pe Michael Jackson chiar – cu albumul din 1991, „Nevermind”, a recurs la combinații periculoase de substanțe nocive și alcool, sfârșind printr-un gest care a pus capăt unei existențe excentrice, dar pline de succes.
„Smells Like Teen Spirit.”, dacă ne aducem bine aminte, devenise, prin anii 90, un fel de imn al generației tinere și continuă să inspire și în ziua de azi adolescenții nonconformiști.

nytimes.com
                                                                                               Photo: nytimes.com

Load up on guns, bring your friends
It’s fun to lose and to pretend
She’s over-bored and self-assured
Oh no, I know a dirty word

Hello, hello, hello, hello
Hello, hello, hello, how low?
Hello, hello, hello, how low?
Hello, hello, hello

With the lights out it’s less dangerous
Here we are now, entertain us
I feel stupid and contagious
Here we are now, entertain us

A mulatto, an albino
A mosquito, my libido

I’m worse at what I do best
And for this gift I feel blessed
Our little group has always been
And always will until the end

Hello, hello, hello, hello
Hello, hello, hello, how low?
Hello, hello, hello, how low?
Hello, hello, hello

With the lights out it’s less dangerous
Here we are now, entertain us
I feel stupid and contagious
Here we are now, entertain us

A mulatto, an albino
A mosquito, my libido

And I forget, just why I taste
Oh yeah, I guess it makes me smile
I found it hard, it’s hard to find
Oh well, whatever, nevermind…

*****

Mai bine arzi tot, decât să te stingi încet.

„Prefer să fiu urât pentru ceea ce sunt, decât iubit pentru ceea ce nu sunt.”


Apatia generaţiei mele mă dezgustă. Mă dezgustă şi propria mea apatie, pentru că îmi lipseşte coloana vertebrală şi nu mă opun întotdeauna rasismului, sexismului şi tuturor celorlalte -ism-uri de care ne tot plângem de ani şi ani.”

„Folosesc bucăţi şi fragmente din personalităţile altora pentru a mi-o forma pe a mea.”

*****

Kurt Cobain a murit pe 5 aprilie 1994, la vârsta de 27 de ani, în Seattle, Washington. Moartea sa a fost declarată ca fiind un suicid, după ce a fost găsit mort în casa sa din Lake Washington Boulevard cu o rană provocată de armă de foc. Înainte de moartea sa, Cobain luptase cu dependența de droguri, probleme de sănătate mintală și presiunea intensă a faimei.

Detaliile în jurul morții sale au fost subiectul multor discuții și teorii ale conspirației, însă autopsia și raportul poliției au concluzionat că a fost vorba de un suicid. Cobain a lăsat un bilet de adio, care a fost găsit lângă corpul său, în care își exprima luptele interioare și dificultățile cu care se confrunta.

În ceea ce privește locul de odihnă, Kurt Cobain a fost incinerat. Conform dorințelor sale și ale familiei, cenușa sa a fost împărțită în mai multe părți. O parte din cenușă a fost împrăștiată într-un râu din Washington, iar o altă parte a fost păstrată de familia sa. Nu există un mormânt tradițional sau un loc public unde fanii să îi poată aduce omagii, deși mulți se adună la Viretta Park din Seattle, aproape de ultima sa casă, pentru a-i comemora viața și moartea. Locul a devenit un fel de sanctuar neoficial pentru fanii lui Cobain, unde lasă mesaje și omagii în memoria sa.