,,Nu mai era nimeni altul ca el”, a declarat Michael Douglas, fiul lui, pentru Entertainment Tonight.

Legenda hollywoodiană a murit pe data de 5 februarie la vârsta de 103 ani, iar fiul său Michael, în vârstă de 75 de ani, a mărturisit că tatăl său îl tachina întotdeauna pentru flirtul cu soția lui, Catherine Zeta-Jones, în vârstă de 50 de ani.

tumblr.com

tumblr.com

,,Nu mai era nimeni altul ca el”, a declarat Michael pentru Entertainment Tonight.

,,Generația de după cel de Al Doilea Război Mondial era una cu totul specială, din ea făcea parte și tatăl meu.”

Biografie

Kirk Douglas, născut ca Issur Danielovitch pe 9 decembrie 1916, a avut o copilărie marcată de sărăcie și lupta pentru supraviețuire, într-o familie de imigranți în Statele Unite. Familia sa și experiențele din copilărie au avut un impact semnificativ asupra formării caracterului și carierei sale ulterioare. Părinții săi, Herschel și Bryna Danielovitch, erau imigranți evrei din regiunea Gomel din Imperiul Rus (actuala Belarus). Issur a fost unul dintre cei șapte copii ai familiei. Familia Danielovitch a trăit în sărăcie extremă. Tatăl său, care a adoptat numele Harry Demsky la sosirea în America, a lucrat ca negustor de cai și fier vechi, dar adesea se lupta să își susțină familia.

În ciuda condițiilor economice dificile, tânărul Issur a pus mare preț pe educație. A fost un student sârguincios și a arătat un interes timpuriu pentru actorie și teatru. Pentru a-și susține familia și a-și finanța educația, Kirk Douglas a lucrat la o varietate de locuri de muncă încă din copilărie, inclusiv ca băiat de prăvălie și ca muncitor în diverse fabrici. Datorită talentului său în actorie și a unei burse, a reușit să urmeze studii la St. Lawrence University, unde a continuat să joace în piese de teatru.

Copilăria și familia lui Kirk Douglas au fost, fără îndoială, fundamentale în modelarea personalității și carierei sale. Aceste experiențe timpurii i-au oferit nu doar motivația de a reuși, ci și o profundă empatie și înțelegere a luptelor umane, calități care s-au reflectat în multe dintre rolurile sale iconice de pe ecran.

Citiți și o altă biografie a lui Kirk Douglas

O familie de artiști

Imaginea lui Kirk, cea a unui actor legendar, cunoscut pentru roluri iconice și o prezență magnetică, a fost întotdeauna omniprezentă în viața lui Michael Douglas. Michael, pe de altă parte, a pășit cu curaj pe scenă, nu doar urmând cariera tatălui său, dar străduindu-se să-și sculpteze propriul său loc în panteonul cinematografic. A reușit să se impună ca un actor și producător de succes, câștigându-și propria strălucire și respect.

În această călătorie, au existat momente de distanțare, uneori create de presiunile carierei lui Kirk și de stilul său de viață, dar și momente de apropiere, de reîmpăcare și de înțelegere reciprocă. În 2003, când au apărut împreună în „It Runs in the Family”, alături de alte generații ale familiei Douglas, au oferit o fereastră rară și intimă în dinamica lor familială.

De-a lungul anilor, Michael a vorbit adesea cu admirație și respect despre tatăl său, recunoscând influența și susținerea pe care Kirk i-a oferit-o. În același timp, Kirk a văzut în Michael nu doar un fiu talentat, ci și un om care a învățat să navigheze prin capcanele și strălucirea Hollywood-ului cu propria sa integritate și forță.

Kirk a transmis lui Michael nu doar dragostea pentru actorie, dar și valorile de muncă grea, perseverență și un angajament puternic față de cauzele umanitare. Astfel, Michael a devenit un susținător activ al diferitelor cauze filantropice, reflectând valorile împărtășite de tatăl său.

,,Cred că este foarte fericit. Știu că este foarte mândru – nu atât de mult de munca făcută de mine și de ceea ce fac la Fundația pentru filme și televiziune  – dar știu că o iubește pe Catherine și munca pe care o depune. Întotdeauna îi plăcea să glumească cu mine. Când îl sunam, obișnuia să îmi spună: Hai că am vorbit destul cu tine, dă-o la telefon pe soția ta, Catherine. I-a plăcut flirtul dintotdeauna.”

Catherine a confirmat atitudinea lui Kirk față de ea, spunând de asemenea că purta un respect imens pentru activitățile filantropice și munca asiduă ale socrului ei. Dealtfel, prin testament,  Kirk Douglas a lăsat aproape întreaga sa avere moștenire unor proiecte de binefacere. Printre acestea se numără cele destinate instituțiilor de învățământ pe care le-a absolvit. În 2012 a donat suma de 5 milioane $ Universității St.Lawrence din statul New York unde și-a făcut studiile. Instituția a folosit donația pentru un fond de burse instituit tot de el în 1999. A făcut donații pentru multe alte școli, spitale și alte organizații non-profit din sudul statului California. În martie 2015 Kirk Douglas și soția sa Anne au donat suma de 2,3 milioane $ unui spital pentru copii din Los Angeles.

Catherine a mai afirmat: ,,Gândurile noastre îl includ întotdeauna și pe el, zilnic. Pentru mine, în timpul acestei perioade de pandemie gândul mă duce la Kirk care a trecut prin atât de multe încercări, de la un accident cu elicopterul, la un atac cerebral, pentru a se confrunta apoi cu bătrânețea, singurătatea și întrebarea frecventă referitoare la ce poate să mai facă cu timpul său.”

tumblr.com

tumblr.com

,,Ceea ce era extrem de admirabil la el era faptul că întotdeauna era implicat în evenimente caritabile, a scris 11 cărți, a lucrat pentru evoluția sa spirituală cu rabinul său (era de origine evreiască n.a.), a încercat să realizeze cât mai multe acte caritabile și întotdeauna și-a găsit ceva de făcut, aceasta este o lecție pe care am învățat-o de la el.” – mai spune nora lui Kirk Douglas.

Întotdeauna ne spunea: ,,Scrie o carte, găsește altceva de făcut. Ce ai de gând să faci?” Și dacă mai era în viață, cu siguranță ar fi lucrat la ceva chiar în acest moment.

Michael și Catherine lucrează în prezent la Fundația pentru filme și televiziune,  pentru strângerea de fonduri destinate acestei industrii grav afectată de pandemia cauzată de COVID-19, amândoi începând parteneriatul cu această fundație datorită lui Kirk.

Fundația este o organizație caritabilă care oferă asistență și îngrijire celor din industria filmului și a televiziunii cu resurse financiare limitate sau total absente. Misiunea ei este să îmbogățească viețile membrilor comunității artistice din sudul Californiei. Istoricul aceste fundații se întinde pe parcursul mai multor decenii, începând cu perioada de pionierat a industriei filmului. Personalități precum Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks Sr. au fost printre primii care s-au implicat. Un moment dificil a fost trecerea de la epoca filmului mult la filmele vorbite când mulți din membrii echipelor de producție au rămas fără locuri de muncă.

Michael Douglas a început să se implice în activitățile fundației în anii ’90. Începând cu anul 2014 fundația include un spital și mai multe centre de îngrijire. Din comitetul de conducere al fundației în prezent fac parte: Warren Beatty, Annette Bening, Michael Douglas, Heather Locklear, Kevin Spacey, Steven Spielberg  ș.a.

Michael a spus: ,,Suntem atât de mândri de industria noastră de film și televiziune, pentru că tind să cred că suntem singura industrie căreia îi pasă de întreg ansamblul de actori, regizori,  scenariști, costumieri, recuziteri, oricine lucrează în industria filmului poate conta pe fundația noastră să îi ajute în aceste vremuri de restriște și nu numai. Catherine și cu mine am fost foarte implicați timp de ani buni, aproximativ de când tatăl meu, Kirk, s-a implicat la rândul său, în acest proiect.”

tumblr.com

tumblr.com

Catherine a adăugat: “Fac și eu parte din acest proiect prin asocierea mea cu familia Douglas și, fiind la rândul meu actriță, am văzut cu ochii mei cum fundația ajută comunitatea de oameni care fac posibilă magia de pe ecrane. Este nevoie de o armată de oameni pentru așa ceva, deci ei și proiectul  ne sunt foarte foarte dragi.”

Cu mulțumiri, Bianca Maria Daneș&Bianca Rodica Karda!