“Un sfat: nu îţi cere niciodată scuze pentru cum arăţi.”

Joker își concentrează acțiunea originală în jurul unuia dintre cele mai controversate personaje negative din universul DC. Cu o amplă viziune, cineastul explorează traiectoria sociopatului Arthur Fleck (Joaquin Phoenix), un ins ignorat de societate, cu o personalitate imprevizibilă, dar fascinantă, care nu poate fi subsumat niciunui stereotip.

Câteva idei:

  • 1.“Este nevoie de o singură zi proastă pentru a transforma cel mai sănătos om într-un smintit”.
  • 2. “Zâmbeşte, pentru că asta induce oamenii în eroare. Zâmbeşte, pentru că este mai simplu decât să explici ce te ucide pe dinăuntru.”
  • 3. “Ce nu te omoară te face pur şi simplu mai ciudat.”
  • 4. “Au nevoie de tine acum, dar când nu vor mai avea, te vor respinge ca pe un lepros.”
  • 5. “Am încetat să ne mai uităm după monştri sub pat când ne-am dat seama că trăiesc în noi.”
  • 6. “Dacă eşti bun la ceva, nu îl face niciodată gratis.”
  • 7. “Ei râd de mine pentru că sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toţi la fel.”
  • 8. “Nu vei reuşi niciodată, dacă îţi pasă de ce cred ceilalţi.”
  • 9. “Într-o zi, cineva te va distruge atât de tare, încât vei deveni imposibil de distrus.”
  • 10. “Toată viaţa mea m-am întrebat dacă exist cu adevărat. Dar exist, iar oamenii încep să observe.”
  • 11. “Stiloul este, într-adevăr, mai puternic decât sabia.”
  • 12. “Sper ca moartea mea să producă mai mulţi cenţi decât viaţa mea.”
  • 13. “Cea mai grea parte, atunci când trăieşti cu o boală psihică, este că oamenii se poartă ca şi cum nu o ai.”

Joker devine un studiu de personaj disprețuit de societate, nu doar un sumbru caz social, ci și o poveste moralizatoare.

Citiți și ”Fiecare film în care am jucat mi-a afectat viața”

Joaquin Phoenix în JOKER

Joker e un marginal, un exclus, dar și un supraviețuitor. Ar fi vrut să avanseze, dar societatea i-a plasat mereu ziduri nemiloase; cadavericul erou urcă întruna interminabile scări, ca într-o Golgotă christică, dar acestui chin îi contrapune un râs sinistru. Hohotele înnebunitoare reflectă nebunia și neputința în fața disperării.

Mereu lovit, respins brutal, copilul inofensiv își pierde inocența. Loviturile violente i-au provocat leziuni cerebrale, de unde și afecțiunea: incontrolabilul râs cvasi-isteric. Odată pierdută încrederea în sine, se  transformă într-o ființă aptă de orice barbarie. Jokerul lui Todd Phillips e un “copil al traumelor”, tulburat de viziuni de coșmar.

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix)

Singuraticul băiețel adoptat, odinioară, de o femeie cu tulburări psihice, care îi devorează și-i intoxică copilăria, devine “copilul teribil ” al unei lumi dure care îl tot respinge.

Despuiat de speranță, scheleticul Joker întruchipat deuimitoarul Joaquin Phoenix ajunge un “cadavru ambulant” cu alură de erou tragic shakespearian, ce umblă în căutarea propriului destin.

Joaquin Phoenix în rolul din JOKER: De departe, performanța actoricească a lui Joaquin Phoenix ne reamintește zicerile lui Jacques Lacan: “Nu înnebunește cine vrea.”

De sub machiajul clovnesc, de o paloare morbidă, actorul imprimă o maladivă fascinație eroului ambiguu.

În acel oraș sumbru – Gotham City-, bântuit de șobolani și de violeță, focul privirilor sale străpunge obscuritatea și imprimă acelui chip osos o stupefinată frumusețe de antierou. Filmul construiește o poveste credibilă – într-o mecanică bine unsă – între Arthur Fleck și Thomas Wayne, candidatul la primăria orașului Gotham (tatăl viitorului Batman).

Citiți întregul articol AICI, pe Catchy.ro.

Jeremy Irons, stil&profunzime