„Jeremy Irons este un maestru al subtilității,

un actor care poate spune o poveste întreagă doar prin privirea sa.” – The Guardian

Jeremy Irons s-a născut pe 19 septembrie 1948 în orașul Cowes, de pe insula Wight, situată în sudul Angliei, Regatul Unit. Tatăl său, Paul Dugan Irons, era un contabil și fost ofițer în Royal Navy, în timp ce mama sa, Barbara Anne Brereton Brymer, era casnică. Actorul a crescut într-o familie cu rădăcini în mediul academic și militar.

Copilăria lui Jeremy Irons a fost marcată de atmosfera caracteristică vieții de familie și de influența mediului cultural în care a crescut. A avut un frate mai mare, Christopher, care a devenit un medic renumit.

În ceea ce privește studiile, Jeremy Irons a fost educat la școlile independente, inclusiv la „Sherborne School” din Dorset, Anglia. Ulterior, a continuat studiile la „Bristol Old Vic Theatre School”, unde a dobândit cunoștințe solide în arta actoriei.

Formarea sa în teatru la Bristol Old Vic Theatre School a jucat un rol crucial în dezvoltarea carierei sale actoricești. Aici a primit instrucție și îndrumare sub supravegherea unor profesioniști experți în domeniul interpretării, ceea ce i-a oferit baza necesară pentru a deveni un actor de renume mondial.

Jeremy Irons pinterest.com

Această formare solidă în teatru i-a permis să se impună pe scena londoneză și să-și înceapă cariera în film și televiziune. Irons a demonstrat de-a lungul anilor o capacitate remarcabilă de a aborda o gamă variată de roluri, făcându-l unul dintre cei mai apreciați și respectați actori ai generației sale.

Fiind cunoscut pentru prezența sa carismatică și talentul său actoricesc, Irons a reușit să cucerească publicul și critica cu fiecare performanță. Cu ochii săi expresivi și vocea gravă, el a adus la viață personaje memorabile dintr-o gamă variată de producții cinematografice, de la drame intense la comedii subtile și producții epice.

Printre rolurile sale cele mai remarcabile se numără cel al lui Klaus von Bülow în „Reversal of Fortune” (1990), care i-a adus un premiu Oscar și un Glob de Aur pentru cea mai bună interpretare masculină într-un rol principal. De asemenea, interpretarea sa captivantă în „The French Lieutenant’s Woman” (1981) a demonstrat abilitatea sa de a da complexitate și profunzime personajelor sale.

Jeremy Irons a excelat și în producții de teatru, pe lângă cariera sa în cinematografie. Pe scenă, el a interpretat roluri clasice în piese precum „The Real Thing” sau „The Merchant of Venice”, demonstrând maestria sa în arta teatrală.

Cu o prezență impresionantă și o abilitate de a se transforma în personaje diverse, precum și eleganța cu care abordează fiecare rol, prezența charismatică și o voce profundă care contribuie la farmecul interpretărilor sale, Jeremy Irons rămâne unul dintre cei mai apreciați actori ai generației sale. Cariera sa bogată și influența sa asupra industriei cinematografice îl consacră ca unul dintre marii actori contemporani.

În 1978, el s-a căsătorit cu actrița Sinead Cusack, cu care are doi fii, Samuel și Maximilian. Cei doi au format un cuplu stabil și solid de-a lungul anilor, evitând expunerea publică a vieții lor personale.

Cuplul Irons-Cusack a fost adesea apreciat pentru modul în care au gestionat carierele lor în industria cinematografică și teatrală, menținând în același timp o viață personală relativ privată. Au colaborat în câteva proiecte artistice, demonstrând compatibilitatea lor profesională și personală.

Un palmares impresionant

Jeremy Irons are o carieră de excepție în lumea filmului și a teatrului, fiind recompensat cu numeroase premii și distincții pentru talentul său actoricesc remarcabil. Iată câteva dintre cele mai importante premii și nominalizări din palmaresul său:

Premiul Oscar:

Câștigător pentru cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea lui Klaus von Bülow în „Reversal of Fortune” (1990).

Globurile de Aur:

Câștigător pentru cel mai bun actor în rol principal – dramă pentru interpretarea lui Klaus von Bülow în „Reversal of Fortune” (1990).

Câștigător pentru cel mai bun actor într-un serial de televiziune – dramă pentru rolul lui Rodrigo Borgia în serialul „The Borgias” (2011).

Premiile BAFTA:

Câștigător pentru cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea lui Klaus von Bülow în „Reversal of Fortune” (1991).

Festivalul de Film de la Cannes:

Câștigător al premiului pentru cel mai bun actor pentru rolul din „Dead Ringers” (1988).

Premiile Primetime Emmy:

Nominalizat pentru cel mai bun actor într-un rol principal într-un serial de televiziune pentru interpretarea lui Rodrigo Borgia în „The Borgias” (2011).

Premiul Tony (pentru teatru):

Câștigător pentru cel mai bun actor într-un rol principal într-o piesă de teatru pentru „The Real Thing” (1984).

Aprecieri unanime

„Jeremy Irons este un maestru al subtilității, un actor care poate spune o poveste întreagă doar prin privirea sa.” – The Guardian

„El are această abilitate unică de a-și transforma fizic și emoțional personajele, oferindu-le unicitate și profunzime.” – Variety

„Jeremy Irons este unul dintre cei mai carismatici și talentați actori ai generației sale, cu o capacitate excepțională de a aduce la viață personaje complexe și fascinante.” – Rolling Stone

„Cu vocea sa profundă și expresivă, Jeremy Irons reușește să aducă o autenticitate și o autenticitate remarcabilă fiecărui rol pe care îl interpretează.” – The Independent

„El este un adevărat actor’s actor, cu o dedicație și o pasiune pentru arta interpretării care strălucesc în fiecare apariție.” – Entertainment Weekly

„Jeremy Irons este unul dintre acei actori rari care pot face orice rol să pară credibil și captivant. Este un adevărat virtuoz al artei actoricești.” – The New York Times

Recomandare de film

Unul dintre filmele cele mai apreciate ale lui Jeremy Irons este „Reversal of Fortune” (1990), în care a interpretat rolul lui Klaus von Bülow. Filmul a fost regizat de Barbet Schroeder și a fost adaptat după cartea omonimă scrisă de Alan Dershowitz. Performanța lui Jeremy Irons în acest film a fost lăudată unanim de critici și i-a adus un premiu Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.

„Reversal of Fortune” este un film biografic și juridic care explorează cazul real al lui Klaus von Bülow, un aristocrat european acuzat de tentativa de a-și ucide soția, Martha „Sunny” von Bülow (interpretată de Glenn Close), în 1980. Povestea se concentrează pe procesul care a urmat și pe eforturile avocatului Alan Dershowitz (interpretat de Ron Silver) de a-l apăra pe Klaus.

Performanța lui Jeremy Irons în rolul lui Klaus von Bülow a fost adesea descrisă ca fiind extraordinară și remarcabilă. El a reușit să captureze complexitatea personajului, evidențiind atât latura enigmatică a lui Klaus, cât și ambiguitatea situației.

Criticii au avut cuvinte laudative pentru interpretarea sa:

  • „Jeremy Irons își demonstrează abilitățile actoricești excepționale în acest film, aducând la viață un personaj complex și provocator.” – The New York Times
  • „Jeremy Irons strălucește în rolul lui Klaus von Bülow, oferind o interpretare uimitoare și subtilă a acestui personaj intrigant.” – Variety
  • Performanța lui Jeremy Irons este copleșitoare. El reușește să transmită o paletă largă de emoții și nuanțe într-un mod care te captivează de la prima secvență.” – Roger Ebert

Prin această performanță remarcabilă, Jeremy Irons a demonstrat încă o dată maestria sa actoricească și a confirmat statutul său ca unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale. „Reversal of Fortune” a devenit un punct culminant în cariera lui Irons și a fost considerat unul dintre filmele de referință ale anilor ’90.

Cititi si cronica filmului DAMAGE, scrisa de Madalina Dumitrache

 

”Obsesie, dragoste, invidie”