John le Carré (pinterest.com)

John le Carré, al cărui nume real este David John Moore Cornwell, a fost un autor britanic născut pe 19 octombrie 1931 și decedat pe 12 decembrie 2020. Este cunoscut în special pentru romanele sale de spionaj, care reflectă experiența sa ca fost ofițer de informații.

Biografie

Tatăl său, Ronnie Cornwell, a fost o figură enigmatică și carismatică, dar și un escroc care a avut numeroase probleme cu legea și a fost închis de câteva ori. A fost descris adesea ca fiind un om cu mult farmec, dar și manipulator. Mama lui, Olive, l-a părăsit pe Ronnie când David (John le Carré) avea doar cinci ani, lăsându-l împreună cu fratele său Tony să fie crescuți de tatăl lor. Ruptura dintre părinții săi a lăsat un semn profund asupra lui. El nu și-a revăzut mama până la vârsta de 21 de ani. Relația tumultuoasă cu tatăl său a influențat adânc multe dintre scrierile sale, în special modul în care a abordat teme legate de trădare, identitate și moralitate.

A frecventat mai multe școli, inclusiv St Andrew’s Preparatory School și Sherborne School, dar a părăsit Sherborne din cauza neînțelegerilor cu autoritățile școlare. Mai târziu, a studiat la Universitatea din Berna, Elveția, și la Universitatea Oxford, unde a obținut o diplomă în limbile moderne. În timpul studiilor sale la Oxford, a fost recrutat de serviciile secrete britanice. Aceasta a fost începutul carierei sale în spionaj, care i-a oferit ulterior material pentru romanele sale, 25 la număr.

După absolvirea universității, Cornwell a devenit profesor la Eton College pentru o scurtă perioadă înainte de a se alătura MI5 și, ulterior, MI6. S-a căsătorit de două ori și are patru copii din prima căsătorie.

Cariera 

Înainte de a deveni scriitor, le Carré a lucrat pentru serviciile secrete britanice, atât pentru MI5, cât și pentru MI6. Această experiență a oferit material autentic pentru multe dintre romanele sale. A început să scrie în timp ce era încă în serviciul de informații, folosind pseudonimul „John le Carré”, iar operele sale reflectă preocupări și acțiuni la care a participat nemijlocit.  Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără romanele „The Spy Who Came in from the Cold”, „Tinker, Tailor, Soldier, Spy”, „The Honourable Schoolboy”, și „Smiley’s People”. Acestea sunt adesea elogiate pentru modul lor realist de a prezenta lumea spionajului, care este departe de glamourul și acțiunea exagerată a altor lucrări din gen. Lucrările sale adesea explorează moralitatea ambiguă, etica, și costurile umane ale războiului rece și ale spionajului. Ele oferă o viziune sceptică asupra rolurilor și motivațiilor guvernelor și agențiilor de informații.

În afară de cariera sa literară, le Carré a fost și un critic vocal al unor aspecte ale politicii internaționale, inclusiv războiul din Irak și politica externă a Statelor Unite.

Gary Oldman as George Smiley (pinterest.com)

George Smiley

Unul dintre cele mai faimoase personaje ale sale este George Smiley, un spion britanic cerebral și meticulos, care apare în mai multe dintre romanele sale. Este ofițer de informații al serviciului secret britanic, cunoscut drept „The Circus” în romane. Smiley este adesea descris ca fiind de statură medie, cu ochelari cu rame groase și o față neimpresionantă, aproape banală. Această aparență neinteresantă contrastează cu inteligența și intuiția sa acută. Din punct de vedere al personalității, Smiley este metodic, meticulos și foarte inteligent. Este reticent și introvertit, dar are o capacitate remarcabilă de a înțelege psihologia umană, ceea ce îl face un detectiv excepțional. Deși este profund moral, se confruntă adesea cu dileme etice în lumea gri a spionajului. Eroul a studiat la Oxford și a avut o carieră academică promițătoare înainte de a fi recrutat în lumea spionajului. Are o cunoaștere vastă a literaturii și este fluent în germană. Soția sa, Lady Ann Sercomb, este un element central în viața sa, deși relația lor este complexă și marcată de multiple infidelități din partea ei. Aceasta adaugă un strat suplimentar de complexitate și vulnerabilitate personajului.

Deși Smiley apare în mai multe romane ale lui le Carré, trilogia care îl are în centrul acțiunii este compusă din „Tinker, Tailor, Soldier, Spy”, „The Honourable Schoolboy” și „Smiley’s People”. În aceste romane, Smiley este implicat într-o luptă tactică și intelectuală cu Karla, maestrul spionajului sovietic.

George Smiley a fost portretizat de mai mulți actori celebri, inclusiv de Sir Alec Guinness în adaptările pentru televiziune ale romanelor „Tinker, Tailor, Soldier, Spy” și „Smiley’s People”. Gary Oldman l-a interpretat pe Smiley în filmul din 2011 „Tinker, Tailor, Soldier, Spy”. Personajul George Smiley, cu natura sa contemplativă și profunda sa înțelegere a naturii umane, este un contrast puternic față de arhetipul spionului de acțiune. Acesta subliniază abordarea lui le Carré asupra genului de spionaj, punând accent pe realitatea psihologică și morală a muncii în lumea informațiilor secrete, mai degrabă decât pe acțiunea pură.

Critica și distincții

De-a lungul carierei sale, le Carré a primit numeroase premii literare și a fost laudat pentru abilitatea sa de a combina intrigile tensionate cu analizele profunde ale naturii umane. Operele sale din perioada Războiului Rece sunt adesea citate ca fiind printre cele mai autentice reprezentări ale tensiunilor și ambiguităților acelei perioade. Criticii au apreciat modul în care le Carré a prezentat ambii adversari, Estul și Vestul, ca având virtuți și vicii, evitând simplificările maniheiste.Mulți critici au lăudat capacitatea lui le Carré de a crea personaje profund umane, complexe și adesea cu conflicte interioare. George Smiley, în special, a fost văzut ca un antierou, o alternativă la tipul de spion „James Bond”, cu toate vulnerabilitățile și dilemele sale morale. În operele sale mai recente și în interviuri, le Carré a exprimat adesea opinii critice față de politica externă a marilor puteri, corporațiile internaționale și lipsa de etică în lumea modernă. Aceste opinii au fost discutate și dezbătute în media.

John le Carré a lăsat în urma sa o moștenire impresionantă în literatura de spionaj și a contribuit semnificativ la evoluția genului. John le Carré este văzut ca unul dintre cei mai mari scriitori de romane de spionaj ai secolului al XX-lea, cu o capacitate rară de a combina tensiunea narativă cu o analiză profundă a condiției umane și a lumii în care trăim. Romanele sale sunt captivante din punct de vedere narativ, profunde din punct de vedere tematic, explorând complexitatea etică și morală a lumii spionajului, ca și preocupările sale legate de etică, identitate, trădare și adevăr în lumea spionajului. Opera sa rămâne relevantă nu doar pentru povestirile de spionaj, ci și pentru observațiile sale penetrante asupra naturii umane și a complexităților vieții politice și sociale.

Ecranizări celebre

Operele lui John le Carré au fost adaptate de numeroase ori pentru film și televiziune, având în vedere profunzimea și tensiunea narativelor sale. Unele dintre cele mai celebre ecranizări includ:

 • „The Spy Who Came in from the Cold” (1965)
  • Ecranizare după romanul cu același nume din 1963.
  • Regizat de Martin Ritt și avându-l pe Richard Burton în rolul principal, filmul explorează tema cinismului în lumea spionajului în timpul Războiului Rece.
 • „Tinker, Tailor, Soldier, Spy” (1979)
  • Miniserial de televiziune produs de BBC.
  • Sir Alec Guinness interpretează rolul lui George Smiley, și este adesea lăudat pentru interpretarea sa remarcabilă.
  • Adaptarea a fost aclamată pentru fidelitatea sa față de sursa literară și atmosfera sa tensionată.
 • „Smiley’s People” (1982)
  • Un alt miniserial de televiziune BBC, continuând povestea lui Smiley în confruntarea sa cu spionul sovietic Karla.
  • Din nou, Sir Alec Guinness interpretează rolul lui George Smiley.
 • „The Constant Gardener” (2005)
  • Adaptare după romanul cu același nume din 2001.
  • Regizat de Fernando Meirelles, filmul îi are în rolurile principale pe Ralph Fiennes și Rachel Weisz (care a câștigat un Oscar pentru rolul său).
  • Povestea este un thriller politic care explorează corupția și exploatarea corporațiilor farmaceutice în Africa.
 • „Tinker, Tailor, Soldier, Spy” (2011)
  • Adaptare cinematografică a romanului.
  • Regizat de Tomas Alfredson, filmul îi are în distribuție pe Gary Oldman (în rolul lui George Smiley), Colin Firth, Tom Hardy și alții.
  • A fost bine primit de critici și a avut numeroase nominalizări la premii, inclusiv la Oscaruri.
 • „A Most Wanted Man” (2014)
  • Adaptare după romanul cu același nume din 2008.
  • Cu Philip Seymour Hoffman într-unul dintre ultimele sale roluri, filmul se axează pe operațiunile de contraterorism în Hamburg, Germania, după evenimentele din 11 septembrie.
 • „The Night Manager” (2016)
  • Miniserial de televiziune produs de BBC și AMC, adaptare după romanul din 1993.
  • Cu Tom Hiddleston, Hugh Laurie și Olivia Colman în distribuție, serialul a avut un mare succes și a câștigat mai multe premii.

Invitație la lectură

  • „Oamenii care au fost răniți adânc în dragoste sau în viață uită de diplomație.”
  • „O lume fără eroi este doar o sferă care se rotește în spațiu fără scop, direcție sau sens.”
   • „Un spion este doar o vânzare scumpă și o trădare ieftină.”
   • „Dacă există o etică a spionajului, este scrisă în cerneală invizibilă; doar victimele o văd.”
    • „Amintirile sunt, dintre toate bunurile, cele mai puțin susceptibile de hoție.”
     • „Am învățat să mă îndepărtez fără să mă uit înapoi.”
      • „Istoria recentă a spionilor m-a învățat că trădătorii sunt făcuți, nu născuți; nu este un instinct, ci o reacție.”
       • „Când vine vorba de trădare, este de obicei în interiorul ușii, nu în exterior.”
        • „Cea mai mare parte a timpului, adevărul este o pietate de care putem dispune fără regrete.”

Final de drum

John le Carré (David John Moore Cornwell) a decedat pe 12 decembrie 2020. Conform declarației familiei, el a murit din cauza unei pneumonii (nu legată de COVID-19) la vârsta de 89 de ani.