Ce-ar fi fost dacă ar fi rămas împreună?

Poate el n-ar fi murit în mod tragic în acel cumplit accident pe când avea doar 24 de ani? Sau ea ar fi trăit mai mult de 39 și n-ar fi vrut să-și încheie conturile cu viața? Nu vom ști niciodată. Astăzi el este o legendă, iar ea singura femeie pe care el a iubit-o cu adevărat. Poate s-au întâlnit în lumea de dincolo.

James Dean (1931-1955) a realizat în scurta și tumultuoasa lui viață mai mult decât alți contemporani mai norocoși, lăsând drept moștenire culturală trei filme de referință. Atât. Ceea ce se cunoaște mai puțin este tulburătoarea poveste de dragoste cu o tânără italiancă, aspirantă la celebritatea artistică a anilor ’50.

Dean este considerat simbolul unei generații de adolescenți americani, deziluzionați și înstrăinați social, de la mijlocul secolului al XX-lea.

tumblr.com

tumblr.com

Numele complet al lui Pier era Anna Maria Pierangeli. A avut o soră geamănă, actriță și ea, cunoscută sub numele Marisa Pavan.

Pe când avea 16 ani, a fost remarcată de regizorul peliculei Mâine va fi prea târziu/ Domani è troppo tardi (1949) în care prestația ei atrage atenția producătorilor de la studioul MGM care îi oferă un contract.

În 1952 joacă alături de Gene Kelly în pelicula Diavolul face cât trei. În 1953 joacă într-un film muzical, Sombrero, alături de alte vedete ale genului, printre care Cyd Charisse. În același an a făcut unul dintre cele mai bune roluri din carieră în filmul Povestea celor trei iubiri, avându-l ca partener pe Kirk Douglas, unde a portretizat-o pe Nina, o tânără care își pierde soțul într-un lagăr de concentrare, și nefiind capabilă să supraviețuiască tragediei, încearcă să se sinucidă aruncându-se peste un pod. Să fi fost o anticipare a tragediei din viața reală?

tumblr.com

tumblr.com

Anul următor apare alături de Paul Newman în filmul Potirul de argint. Într-o zi, după filmări, un tânăr și elegant actor care lucra pe un platou din apropiere s-a oprit să-l viziteze pe Newman și pe alt prieten. Aceștia i-au facut cunoștintă lui Jimmy cu Pier. A fost o întâlnire care le-a schimbat viețile. El tocmai își începea cariera la Hollywood și avea să devină una dintre cele mai mari legende ale ecranului, din toate timpurile. Numele lui era James Dean și filma pentru La răsărit de Eden, primul lui film.

Atracția dintre ei a fost instantanee. Poate se completau, fiindcă el era sălbatic și rebel, iar ea era pașnică și conformistă. Ea putea să-i ofere stabilitatea pe care el nu o avea, iar el putea să aducă în viața ei distracția și aventura. Au inceput să se întâlnească și, curând, au devenit nedespărțiți.

tumblr.com

tumblr.com

Norii începeau să se arate la orizont pentru a le întuneca povestea de iubire. Mama dominatoare a lui Pier nu-l considera pe Jimmy un partener potrivit pentru fiica ei și i-a interzis să-l mai vadă. A încercat chiar să-i convingă pe cei de la studio să-i despartă. Pier a amenințat că pleacă de acasă.

Angeli voia să se căsătorească cu Dean, dar el ezita. Se temea să nu-și restrângă libertatea și că n-ar fi pregătit sau capabil să aibă grijă de ea cum se cuvenea. Nehotărârea și nesiguranța lui au rănit-o pe Pier care credea că, din moment ce el are asemenea îndoieli, nu o iubește. Această presiune a început treptat să le submineze relația. După ce au stat două săptămâni despărțiți din motive profesionale, Angeli a început să se întâlnească cu un tânăr cântăreț, Vic Damone. Acesta avea farmec și o voce minunată, dar, cel mai important, provenea dintr-o familie italiană catolică și, spre deosebire de Jimmy, nu era genul rebel. Avea o imagine curată. Cu alte cuvinte, Damone era ginerele perfect pentru doamna Pierangeli.

După câteva luni, spre uimirea lui Dean, Angeli și Damone își anunțau logodna.

Best of James Dean

tumblr.com

tumblr.com

Se spune că în ziua nunții Jimmy a sosit cu motocicleta în fața bisericii unde se oficia cununia, îmbrăcat în vestita lui geacă de piele roșie, jeanși uzați, cu cizme și șapcă de piele și i-a așteptat pe miri să iasă din biserică. Când au ieșit, a pornit motorul și a demarat în trombă, cu zgomotul de rigoare.

După despărțire James Dean a fost răvășit și avea inima frântă. Nici o altă femeie nu l-a mai iubit cu atâta patimă ca Pier Angeli.

În 1956 ea a jucat într-unul dintre cele mai importante filme ale ei, Cineva acolo sus mă iubește, în care, în mod ironic, Dean trebuia să aibă rolul principal. După ce a murit, Paul Newman a fost cel care l-a înlocuit. Filmul este o biografie a celebrului luptător de box, Rocky Graziano, Angeli jucând rolul soției devotate, Nora.

Anii următori a mai apărut în filme alături de parteneri precum Mel Ferrer sau Michèle Morgan. Însă dacă pe ecran lucrurile păreau că decurg perfect, în viața reală nu se întâmpla la fel. În 1958 a divorțat de Damone. În 1962 și-a încercat norocul pentru a doua oară căsătorindu-se cu compozitorul italian Armando Trovajoli. În același an a apărut într-o superproducție, Sodoma și Gomora. Apoi cariera ei a început să intre în declin. Nici mariajul cu Trovajoli nu i-a adus fericirea mult visată. Au divorțat în 1965.

Pe măsură ce înainta în vârstă și dispariția treptată a sistemului studiourilor cinematografice care o consacrase, a devenit tot mai greu să obțină roluri.

La vârsta de 39 de ani, descurajată și singură, suferind de o boală a sistemului nervos și într-o situație financiară extrem de dificilă, Angeli a murit de șoc anafilactic, după ce a primit un tranchilizant de la medic.

James Dean a rămas în memoria cinefililor de pretutindeni prin trei filme, în ultimul a interpretat un rol de compoziție.

În La răsărit de Eden (ecranizare a romanului lui John Steinbeck) a fost tânărul Cal Trask, aflat în conflict cu tatăl și fratele său, cartea și scenariul adaptat al filmului având la bază legenda biblică a fraților Cain și Abel. Pentru rol l-a cunoscut personal pe Steinbeck. A fost nominalizat la premiul Oscar pentru rol, postum, fiind singurul film pe care l-a vizionat înainte de tragicul accident.

În Rebel fără cauză, alături de Natalie Wood și Sal Mineo, a fost Jim Stark, adolescentul răzvrătit împotriva generației adulte și împotriva lumii în general. Cursa de mașini la care participă alături de alți tineri în film a fost și ea premonitorie.

Iar în ultimul lui film, Gigantul, unde a apărut alături de Elizabeth Taylor și Rock Hudson, a fost Jett Rink, un texan, argat la o fermă, care forează pământul pentru a găsi petrol și se îmbogățește. La finalul filmului, Dean are o scenă în care ține un discurs la un banchet, fiind complet beat. Scena a fost poreclită „cina cea de taină”, fiindcă a fost ultima pentru el.

„Visează ca și când ai trăi veșnic. Trăiește ca și când ai muri astăzi.”

Ziua fatidică a fost 30 septembrie 1955. Mașina de curse Porsche în care se afla s-a izbit frontal de o altă mașină, un Ford, cu mult mai greu decât Porsche-ul. Accidentul a avut mai mulți martori, printre care și o asistentă medicală care a încercat să-l salveze pe Jimmy. A fost transportat de urgență la spitalul din localitatea Paso Robles (California) unde a fost declarat mort, suferind multiple fracturi și leziuni interne.

tumblr.com

tumblr.com

„Dacă cineva trece peste prăpastia dintre viață și moarte, dacă trăiește și după moarte, atunci poate că a fost cineva important.”

Iubire & Război: Pearl Harbour, ziua infamiei