Nicio relație, indiferent cât ar fi sau ar părea de perfectă, nu poate oferi garanția unei armonii absolute. Cel puțin nu pe termen nelimitat.
Uneori, dat fiind faptul că ești ființă vie și nu un robot lipsit de emoții, cu convingeri diferite, care sunt într-o dinamică constantă, prin alegerile făcute, îți poți provoca durere, nu neapărat la nivel de suferință sistemică, ci mai ales pentru că nu poți face nimic decât să găsești o modalitate de a o îndura sau a-i îndura efectele.
Alteori, prin acțiunile tale, îl poți răni chiar pe cel pe care îl iubești și oricât de rău ți-ar fi sau ai regreta, poate nu mai ai resurse să-i alini durerea. Cu toate astea, îi poți fi alături în durerea lui și să-l iubești prin ea în timp ce încearcă să se vindece.
De cele mai multe ori, a lupta pentru cineva înseamnă să ai răbdare și să nu renunți, mai ales când niciunul dintre voi nu are răspunsurile potrivite. Și asta pentru că oricât ți-ai dori, este imposibil să știi întotdeauna cum să schimbi modul în care te simți, ci doar să accepți că uneori viața este doar ceea ce este.
Până la urmă, la asta se rezumă iubirea: să nu renunți atunci când percepția ta este că a devenit greu.
Ca unealtă ce poate fi folosită în astfel de circumstanțe, ori de câte ori te străduiești să înțelegi care este lucrul corect, ori de câte ori te lupți cu propriile temeri și nesiguranțe, pune-ți întrebarea: îmi aleg partenerul în ACEST moment? Răspunsul te va ajuta să îți dai seama cu ce ești aliniat fix în acel moment: cu dragostea sau cu frica.
Când reacționezi din frică, orice ai face sau spune, va provoca doar mai mult rău. În schimb, atunci când ești condus de iubire, tot ceea ce faci va aduce ușurare, alinare și, la un moment dat, vindecare.
Alegându-ți partenerul în acel moment, îți dai voie să simți dragostea și compasiunea pe care le merită, iar prin asta determini și punerea în mișcare a acelui mecanism pe care îl poți identifica drept altruism.
Iubirea în acțiune e de fapt empatia care dizilvă orice nesiguranțe, ego sau egoism, folosindu-se de curaj și forță interioară, pentru a proteja ceea ce iubești, oferindu-ți totodată și controlul asupra fricilor active.
Probabil că nu vei ști întotdeauna ce să faci sau cum să faci față durerii pe care o simți sau pe care o simte persoana iubită, dar când primul tău instinct este să manifești iubire în fiecare situație, atunci ți-ai găsit deja răspunsul.
PENTRU CĂ IUBIREA ESTE ÎNTOTDEAUNA RĂSPUNSUL.
Un text de AAF