Dmitri Hvorostovsky: Să cânt înseamnă viața mea

Atunci când cineva a încărcat pe youtube ultimul concert în care a fost aplaudat Dmitri Hvorostovsky (16 octombrie 1962 – 22 noiembrie 2017), o altă persoană, răscolită de vocea lui profundă și de destinul lui tragic, scria cam așa: „Fiecare dintre noi știe că orice trandafir se trece, că orice zâmbet frumos dispare repede, că toată frumusețea lumii este efemeră, și totuși ne este atât de greu să le acceptăm pierderea. Tot ceea ce era acest om: munca lui imensă, prezența și frumusețea lui fizică, bunătatea care îi strălucea pe față, reprezintă o combinație unică de daruri care nu poate fi înlocuită niciodată…

În 22 noiembrie 2017, familia anunța trecerea la cele veșnice a lui Dmitri Hvorostovsky – baritonul care a câștigat recunoașterea criticii și publicului din întreaga lume pentru vocea sa atent lucrată, controlul respirației și expresivitatea interpretării.

Dmitri Hvorostovsky

Dmitri s-a născut la Krasnoiarsk, în Siberia, sub zodia Balanţei, la 16 octombrie 1962. Aici a studiat la Școala de Arte din Krasnoyarsk cu Yekatherina Yofel și a debutat la Opera din Krasnoyarsk, în rolul lui Marullo, în „Rigoletto”. A câștigat Premiul I atât la concursul rusesc Glinka, în 1987, cât și la concursul de canto din Toulouse, în 1988.

Din momentul în care a câștigat concursul televizat al BBC, „Interpretul lumii”, în Cardiff (Marea Britanie), Dmitri Hvorostovsky a fost considerat una dintre marile voci ale tuturor timpurilor. Baritonul rus cu părul argintiu fermeca publicul cu frumusețea vocii sale – rafinată și puternică – dincolo de orice barieră de vârstă sau de gust. Stăpânirea perfectă a tehnicii vocale și pasiunea interpretării, prezența lui magnetică si instrumentul său vocal expansiv, i-au sporit reputatia.

După debutul la Opera din Nisa, în spectacolul „Dama de pică” de Piotr Ceaikovski (1989), Dmitri a fost invitat să participe la renumite festivaluri de operă și să concerteze pe scenele celor mai prestigioase teatre de operă din lume, precum Opera Regală Covent Garden din Londra (Marea Britanie). Au urmat  Metropolitan Opera din New York (SUA), Opera din Paris (Franța), Opera de Stat din Bavaria (München, Germania), La Scala (Milano, Italia), Opera de Stat din Viena (Austria) etc.

Debutul american s-a produs în 1993, la Opera Lirică din Chicago, în „Traviata”.

Îi plăcea să şocheze la prima impresie. Șoca și încânta totodată prin prezență, prin interpretare, prin joc. Alan Blyth nota în revista „Opera”: „Dacă arăţi ca Nureyev tânăr şi cânţi precum Lisitsian, lumea operei îţi este deschisă!

Dmitri Hvorostovsky

A interpretat cele mai importante roluri din opere de Verdi şi Ceaikovski. Critica de specialitate și publicul îl consideră ca fiind cel mai bun Evgheni Onegin al timpurilor noastre.

Dmitri Hvorostovsky a susținut numeroase concerte în care a fost acompaniat de orchestre prestigioase, precum Orchestra Filarmonicii din New York și Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, și a lucrat cu dirijori renumiți precum James Levine, Bernard Haitink, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Yuri Termikanov și Valery Gergiev.

 

În ultimii ani, repertoriul scenic al lui Hvorostovsky a fost format, aproape în întregime, din operele lui  Verdi: „Bal Mascat”, „Traviata” sau „Simon Boccanegra”.

În 2002, a jucat în Marele Bal de caritate Petroushka, organizat de Societatea Rusă pentru Protecția Copilului, care l-a avut director de onoare. Colaborarea cu compozitorul rus, Igor Krutoy – unul dintre cei mai populari compozitori ruși actuali, s-a concretizat in concerte de mare succes în Moscova, Sankt  Petersburg și Kiev.

În 2005, la invitația președintelui Vladimir Putin, Hvorostovsky a făcut un tur istoric în Rusia – de la Moscova și St Petersburg, până la Krasnoyask, Samara, Omsk, Kazan, Novosibirsk și Kemerovo – cântând în fața a mii de oameni pentru a comemora soldații ruși decedați în cel de-al Doilea Război Mondial.

A fost adesea invitat la evenimente pe care le-a înnobilat cu vocea lui unică. Așa a fost la Summitul G8 din iulie 2006 la care au participat George Bush, Tony Blair și Angela Merkel sau la Gala de Aniversare a celor 80 de ani ai lui Mikhail Gorbaciov.

Și-a făcut debutul în film într-o adaptare contemporană a operei lui Mozart – Don Giovanni. În filmul „Don Giovanni Unmasked”, produs de Rhombus Films, a jucat rolurile nobilului și al servitorului.

Hvorostovsky a rămas profund legat de Rusia și a interpretat piese din frumoasa muzică rusească în fața publicului din întreaga lume.

El a fost primul cântăreț de operă care a susținut un concert solo, în Piața Roșie din Moscova, acompaniat fiind de orchestră și cor. Concertul a fost televizat în peste 25 de țări.

Pentru meritele sale artistice excepţionale, baritonul rus a fost decorat de către Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu Ordinul Alexandr Nevsky.

La sfârșitul anului 2015 baritonul rus, care locuia deja de mai mulți ani la Londra, a anunțat că suferă de o tumoare la creier. Pe site-ul artistului a fost postat următorul comunicat: „Vă informăm cu regret faptul că Dmitri se confruntă cu probleme de sănătate, iar acum tocmai a primit acest diagnostic crunt (tumoare pe creier). Deşi din punct de vedere vocal totul este în regulă, echilibrul său este grav afectat. Dmitri va începe tratamentul săptămâna aceasta şi rămâne optimist în ceea ce priveşte viitorul.

În ciuda bolii sale, artistul a revenit pe scena Metropolitan Opera din New York în septembrie 2015, pentru trei spectacole cu „Trubadurul” de Giuseppe Verdi în care a avut-o alături pe soprana Anna Netrebko, primind critici pozitive.

În 10 noiembrie 2016, Dmitri a susținut un recital la Théâtre du Châtelet din Paris, urmând ca pe 7 şi 10 decembrie 2016 să cânte la Teatrul Balșoi din Moscova în opera „Don Carlos ” de Verdi – iar pe 14 decembrie, la Kremlin, în cel de-al zecelea Concert „Hvorostovsky and Friends”, însă şi-a anulat reprezentaţiile și şi-a anunţat retragerea  din lumea operei pe termen nedeterminat, din cauze de sănătate.

Într-un mesaj adresat prietenilor, admiratorilor şi colegilor săi, artistul în vârstă de 54 de ani şi-a anunţat decizia “cu mare tristeţe” menționând că va continua să apară în concerte şi recitaluri şi să înregistreze albume, însă va profita de această pauză pentru a se concentra asupra sănătăţii sale.

Să cânt înseamnă viaţa mea şi vreau să continui să aduc bucurie în lume”.

Dmitri Hvorostovsky urma ca, în cadrul Festivalului Internaţional  “George Enescu” din 2017, să interpreteze la Ateneu o serie de cântece ruseşti, în acompaniamentul pianistului Ivari Ilja (22 septembrie). Soprana letonă Kristine Opolais l-a înlocuit însă pe baritonul rus care își anulase prezența la București din motive de sănătate.

Ultima apariție publică într-un concert a baritonului rus Dmitri Hvorostovsky a avut loc în 23 iunie 2017, la Festivalul din Grafenegg, Austria.

În 22 noiembrie 2017, pe pagina oficială de facebook a artistului a fost făcut următorul anunț: “În numele familiei Hvorostovsky, cu inimile grele vă anunţăm trecerea în nefiinţă a lui Dmitri Hvorostovsky – îndrăgit bariton, soţ, tată, fiu şi prieten – la vârsta de 55 de ani. După o luptă de doi ani şi jumătate cu un cancer la creier, a murit în linişte în această dimineaţă, 22 noiembrie, înconjurat de familie, în locuinţa sa din Londra. Căldura glasului său şi spiritul său să fie întotdeauna cu noi.

Fiecare dintre noi știa că orice trandafir se trece, că toată frumusețea lumii este efemeră, și totuși ne-a fost atât de greu să-i acceptăm pierderea.

Citiți și despre Maria Callas…