Dacă întrebi un copil care merge la Palatul Copiilor din Craiova la orele de arte plastice, mai mult ca sigur că o să îți răspundă că, pe lângă faptul că îi place să picteze sau să sculpteze, merge acolo și pentru că iubește orele petrecute alături de Ioana Fluerașu.

Ioana Fluerașu, absolventă a Facultății de Arte Plastice, București, secția Sculptură, în 2001, este poate întruchiparea perfectă a artistului autentic, din mâna căruia operele de artă prind viață instantaneu, iar modestia și dorința de a lucra în atelier sunt două dintre calitățile sale definitorii. Este, de asemenea, administrator la Noaptea Albă a Galeriilor din Craiova, și profesor coordonator la secția Arte Plastice de la Palatul Copiilor din Craiova.

Are o prezență frecventă la expoziții naționale și internaționale, dintre care aș aminti:

Lingby- Copenhaga, Danemarca, 1999

South Square Centre, Bradford, UK, 2006

Târgul internațional de Arte Vizuale, București, 2002. Este de asemenea beneficiară a unor burse și câștigătoare a numeroase premii importante, cum ar fi:

„Cel mai bun artist plastic ” în 2001,

„Premiul pentru Artă Decorativă” în 2012, și multe altele.

https://www.facebook.com/ioana.fluerasu

Ioana Fluerașu nu încetează să ne uimească și să ne bucure prin multitudinea de expoziții pe care le-a găzduit Craiova, dar și alte părți ale țării.

Colaborează frecvent cu oameni din domeniul artistic, ajută sau se implică în activități menite să aducă frumosul într-o lume în care este nevoie de artă adevărată. Este o personalitate puternică ce își pune amprenta atât în lucrul cu copiii, dar și în operele pe care de-a lungul timpului le-a expus în galerii proprii. In perioada 8-11 noiembrie 2018, în cadrul Simpozionului Național Managementul Instituțiilor de Educație Nonformală, desfășurat la Craiova, a fost construit un concept comun de promovare a activității desfășurate în cadrul Palatelor și Cluburilor Copiilor.

Este de remarcat faptul că activitatea extrașcolară este apreciată la adevărata ei valoare, deoarece prin sutele de proiecte educaționale organizate de Palatele și Cluburile copiilor se construiesc contexte excepționale de dezvoltare personală și profesională a sute de mii de copii, complementaritatea cu sistemul formal de învățământ fiind salutară„, spunea unul dintre organizatori.

Împreună pentru „Educație cu dragoste” este darul pe care palatele și cluburile copiilor din România îl fac sutelor de copii care compun Generația Centenar, și care vor ști, astfel, cum să își conducă frumos și zâmbitor țara.

Ioana Fluerașu este un profesor care învață copiii să producă frumosul, dar care îi și promovează la concursuri și expoziții internaționale. În noiembrie 2018, Francesca Dumitrașcu, pregătită de Ioana,a obținut locul 1, la concursul internațional de Fantezie și Îndemânare ” Culorile Toamnei”. Un premiu de o deosebita importanță l-a obținut  Cezar Grigorescu,  Premiul de Onoare in Polonia,  și de asemenea, Andrada Sfetcu.  Un alt premiu cu adevărat notabil l-a obtinut Bunaiasu Raisa, bronz în Japonia, și Rucsandra Sabău, premiul Kao, în Japonia. Lista poate continua, și, cu siguranță, va continua în anii ce vor urma.

Întrebată fiind ce înseamnă arta pentru ea, Ioana Fluerașu a răspuns:

Individualul se creează singur, esența este construită de creator. Acesta este principiul care îmi ghidează drumul. Dacă nu pot ajunge în acel punct, măcar am conștiința faptului că încerc. Toate lucrările mele sunt eseuri ce își propun developarea substraturilor ultime ale lucrurilor, fiecare obiect sau fenomen fiind considerat ca făcând parte din primul rând al existenței. Chiar dacă pare eterogen, demersul meu artistic își găsește unitatea în această încercare esențială. Aceasta încercare, chiar dacă dă impresia unui demers mai mult teoretic decât practic, este plină de zel și meșteșug.

Citiți și Eu am curaj, tu cine ești? de aceeași autoare