(n. 4 martie 1678, Veneția, Italia d. 28 iulie 1741, Viena, Austria)

Vivaldi – Il prette roso (preotul roșu, după culoarea părului!), întruchiparea barocului muzical italian, compozitorul prezent în fiecare anotimp, muzicianul care, în ciuda unei sănătăți șubrede, a dat deoparte datoria ecleziastică și s-a dăruit muzicii, în special compoziției. Cu o viață care a sfidat normele, Antonio Vivaldi și-a urmat calea cunoscând consacrarea, în mai toate genurile muzicale,  și o recunoașterea internațională fără precedent la vremea sa.

Simbolul creației sale rămâne seria celor patru concerte inspirate de cele patru anotimpuri, Vivaldi fiind recunoscut drept cel care a dat strălucire genului concerto prin combinații de instrumente, armonie și ritm cu totul imprevizibile, de geniu.

Am perceput Anotimpurile lui Vivaldi ca fiind însăși VIAȚA noastră, și nu mă gândesc doar la curgerea ei în succesiunea știută, ci și la amestecul ”anotimpurilor” în orice trăire cu adevărat intensă, ce o poate marca atât de profund încât îi poate schimba ordinea, după toamnă putând veni iar vara, sau după primăvară direct iarna … într-o spirală spectaculoasă în care surpriza, eșecul, iubirea, durerea și speranța sunt volute uluitoare, nesfârșite.

PRIMĂVARA –  surprinsă cu gingășie de violonistul Itzhak Perlman

VARA – în furtuna pasiunii violonistului Ara Malikian

TOAMNA – cu maturitatea tânără a violonistului David Garett

IARNA – în viforul nestăpânit al violonistei Vanessa Mae

Citește și La Campanella