pinterest.com

Anton Pavlovivi Cehov

ADEVĂR– „Nu te minţi singur. Cel care se minte pe sine şi-şi pleacă urechea la propriile sale minciuni ajunge să nu mai deosebească adevărul nici în el, nici în jurul lui, să nu mai aibă respect nici pentru sine, nici pentru ceilalţi.”

ARTIST– „Rolul artistului este să pună întrebări, şi nu să dea răspunsuri.”

AȘTEPTĂRI- „Dacă vi se dă o cafea, nu căutaţi în ea bere.”

ARTĂ– „Orice operă de artă trebuie să aibă o idee clară, bine definită. Trebuie să ştii pentru ce scrii. Dacă însă păşeşti pe acest drum fără să ai vreo ţintă hotărâtă, te rătăceşti şi talentul dumitale se iroseşte.”

BUCURIE– „Bucuria e starea de spirit normală a omului. Cu cât dezvoltarea intelectuala și morală a omului este mai ridicată, cu atât omul e mai liber și viața îi dă mai multă satisfacție.”

BĂTRÂNEȚE– „Bătrânii, ca şi cei mici, vor să fie compătimiţi pentru durerea lor, însă de bătrâni nimănui nu-i este milă.”

CONDIȚIE– „Promit să fiu un soț excelent, dar dați-mi o soție care, asemeni lunii, să nu apară în fiecare zi pe cerul meu.”

DRAGOSTE– „Dragostea îi arată omului cum ar trebui el să fie. Când iubești, descoperi în tine o nebănuită bogație de tandrețe și duioșie și nici nu-ți vine să crezi că ești în stare de o astfel de dragoste.”

EDUCAȚIE– „O educație bună nu te împiedică să verși sosul pe fața de masă, dar te oprește să observi greșeala dacă o face altul.”

FRUMUSEȚE– „La om totul trebuie să fie frumos: și fața, și îmbrăcămintea, și sufletul, și gândurile. Este frumoasă, fără îndoială, dar… te uiți la ea: mănâncă, doarme, se plimbă, ne vrăjește pe toți cu frumusețea ei și asta-i tot. Nu cunoaște niciun fel de obligație. Alții lucrează pentru ea… E adevarat sau nu? Iar o viață de trândăvie nu poate să rămână curată.”

FILOZOF– „Cât e de uşor să fii filosof pe hârtie şi cât de greu e să fii cu adevărat filozof .”

GLORIE-„Principalul nu e gloria, nu e strălucirea, nu e ceea ce visam eu, ci puterea noastră de a îndura. Să ştii să-ţi porţi crucea şi să-ţi păstrezi credinţa. Eu cred şi sufăr mai puţin. Şi când mă gândesc la chemarea mea, nu mă mai tem de viaţă.”

HOTĂRÂRE– „Pentru a te simţi liber şi în acelaşi timp fericit, cred că nu trebuie să-ţi ascunzi faptul că viaţa este aprigă, necruţătoare şi aspră în conservatorismul ei şi că trebuie să-i răspunzi cu aceeaşi monedă, adică să fii la fel ca ea, aspru şi necruţător, în propriile tale năzuinţi spre libertate. ”

photoblur.com

ÎNVAȚĂ– „Unui om deștept îi place să învețe. Unui prost, să îi învețe pe alții.”

JOC– „Viaţa, de fapt, este o chestie foarte simplă şi omul trebuie să depună foarte mult efort pentru a o strica.”

LIBERTATE– „Pentru a te simți liber și în același timp fericit, cred că nu trebuie să-ți ascunzi faptul că viața este aprigă, necruțătoare și aspră în conservatorismul ei și că trebuie să-i răspunzi cu aceeași monedă, adică să fii la fel ca ea, aspru și necruțător, în propriile tale năzuinți spre libertate.”

LAUDĂ– „E mai bine să mori din cauza proştilor decât să fii lăudat de ei.”

MOARTE– „Moartea este îngrozitoare, dar ar fi și mai îngrozitoare conștiința că vei trăi de-a pururi și nu vei muri niciodată.”

NEPĂSARE– „Nepăsarea e paralizia sufletului, e o moarte prematură.”

OAMENI- „În viaţă oamenii nu se împuşcă, ci vorbesc aiurea, mănâncă, beau, dar toate sunt atât de complicate în viaţă; oamenii stau la masă, dar în acelaşi timp fericirea lor se poate împlini.”

PRESIMȚIRE– „Eu presimt fericirea, o văd de pe acum… Iată fericirea, uite-o că vine, se apropie mai mult, tot mai mult, îi și aud pașii. Și chiar dacă noi n-o vom vedea, n-o vom cunoaște, n-are nicio importanță. Vor vedea-o alții.”

PLANURI– „Dar nici să nu mă însor nu se poate. Păi, întâi şi întâi, am şi eu o vârstă, nu? 35 de ani, o vârstă cum s-ar zice critică; în al doilea rând, am şi eu nevoie de o viaţă aşezată, mai tihnită, pentru că sunt bolnav, am într-una palpitaţii şi-s totdeauna grozav de agitat.”

PUTERE– „Puterea de a crede e o putere a sufletului.”

REFLEXIE– „Omul va deveni mai bun când o să îi arătați cum este el în realitate.”

RĂU– „Răul nu este să urăşti câţiva duşmani, ci să nu-l iubeşti suficient pe aproapele tău.”

SINCERITATE-„Oamenii sunt mai sinceri și mai buni când îți petrec oaspeții la plecare, decât când îi întâmpină la sosire.”

SACRIFICIU– „Singura menire a omului este de a-şi iubi aproapele şi de a se sacrifica pentru el.”

TAINĂ– „Viața adevarată a fiecărui individ e o taină, și poate de aceea oamenii civilizați se îngrijesc cu atâta înfrigurare de păstrarea secretelor personale.”

ȚEL– „Nu există fericire şi nici nu trebuie să existe, iar dacă există un sens şi un ţel în viaţă, acest sens şi acest ţel nu constau deloc în fericirea noastră personală, ci în ceva mult mai mare şi mai înţelept. Să faci binele!”

TIMP– „Să ne gândim: „Ce iute trec toate pe luna asta!” Da, viaţa nu este nesfârşită, cum ni se pare în tinereţe. Faceţi, faceţi mai iute tot ceea ce puteţi înfăptui omenesc şi luminos în viaţă pentru oameni, altfel nu veţi apuca să mai faceţi nimic, cum n-a apucat bietul strungar să facă ceea ce i-ar fi înfrumuseţat şi umanizat viaţa!”

URA– „Ura este ca şi cum ai lua otravă în porţii mici şi te-ai aştepta să sufere ceilalţi. Până îţi dai seama că este inutil, ţi-ai provocat un rău inutil. ”

VIITOR– „Dacă veți lucra pentru prezent, atunci munca voastra va fi neînsemnată; trebuie să munciți, având în vedere doar viitorul.”

VIAȚĂ– „Viaţa nu trebuie arătată aşa cum este, ci aşa cum o vezi în vis.”

ZILNIC–  „Oricine poate face faţă unei situaţii de criză. Viaţa de zi cu zi, în schimb, ne dă gata.”

Citiți și despre înțelepciunea lui Dumitru Stăniloae….

Un articol de Csilla Seprodi