Gloria Laura Vanderbilt a fost o femeie remarcabilă care a trăit o viață plină de aventură și strălucire, o personalitate multilaterală, complexă, luxuriantă, care și-a petercut viața creând și revoluționând moda secolului al XX-lea. S-a născut pe 20 februarie 1924 în New York City și a avut o moștenire impresionantă – era strănepoata magnatului Cornelius Vanderbilt, ceea ce înseamnă că a avut o poziție privilegiată încă de la naștere. Cornelius Vanderbilt a fost un magnat american al căilor ferate și unul dintre cei mai bogați oameni din istoria Statelor Unite ale Americii. Născut în 1794, Vanderbilt și-a început cariera în industria maritimă, operând vapoare de pasageri pe râul Hudson și în jurul Golfului New York. Cu trecerea timpului, el și-a extins afacerile și s-a implicat în dezvoltarea sistemului feroviar american.

pinterest.com

Vanderbilt a fost cunoscut pentru viziunea și abilitățile sale antreprenoriale, reușind să construiască un imperiu financiar uriaș. A fost unul dintre pionierii în domeniul consolidării companiilor feroviare și a contribuit la dezvoltarea unei rețele feroviare eficiente și integrate în Statele Unite. De-a lungul carierei sale, Vanderbilt a construit și deținut multiple căi ferate importante, inclusiv New York Central Railroad.

Datorită succesului său financiar, Vanderbilt a acumulat o avere enormă și a fost considerat unul dintre cei mai bogați oameni din lume în timpul vieții sale. A fost cunoscut pentru stilul său de viață extravagant și pasiunea sa pentru colecționarea de artă și bijuterii scumpe. De asemenea, a fost un filantrop generos, donând sume semnificative pentru diverse cauze și instituții de învățământ.

Dar Gloria nu s-a mulțumit doar cu statutul social și averea familiei. Ea și-a creat propriul drum în viață și a avut o carieră diversificată și plină de succes. Una dintre contribuțiile cele mai remarcabile ale sale a fost în lumea modei, prin designul blugilor din denim, care au devenit cea mai purtată piesă de îmbrăcăminte de atunci încoace.

thecut.com

Gloria Vanderbilt a fost o veritabilă femeie de afaceri și, înzestrată cu o inteligență sclipitoare și un talent desosebit, a avut o influență semnificativă asupra industriei modei. Încă de la o vârstă fragedă, ea a fost un model și o sursă de inspirație pentru designeri de top. Poți spune că a fost un fel de trendsetter înainte ca termenul să fie la modă!

Unul dintre cele mai mari succese ale ei în lumea modei a fost linia de blugi cu numele ei. Da,Gloria Vanderbilt a fost pionierul blugilor de designer! Ea a adus o abordare inovatoare la designul blugilor, punând accent pe calitate, stil și confort. Linia ei de blugi a devenit extrem de populară și a devenit o marcă iconică.

Dincolo de aparențe

În ceea ce privește viața personală, Gloria Vanderbilt a trecut prin multe relații și căsnicii tumultuoase. Îndrăgostită de viață, această femeie extraordinară a avut puterea să treacă printr-un proces de custodie care i-a marcat copilăria, și totuși a găsit puterea să lupte și să devină cineva pe propriile puteri.  A fost căsătorită de patru ori și a avut patru copii, printre care se numără și jurnalistul Anderson Cooper. Viața sa privată a fost mereu subiect de interes pentru presă și public, iar relațiile ei tumultuoase au adăugat o notă de dramă în povestea ei de viață. Unul dintre cele mai notabile aspecte ale vieții amoroase a Laurei Vanderbilt a fost căsătoria ei cu Pat DiCicco, cunoscut producător de film. Căsătoria lor a fost tumultoasă și plină de controverse, iar divorțul lor a atras multă atenție mediatică. Au urmat căsătoriile cu  regizorul Sidney Lumet și cu scriitorul Wyatt Emory Cooper, cu care a avut doi copii, Anderson Cooper (jurnalist de televiziune) și Carter Cooper. Viața ei amoroasă a fost adesea subiect de interes în presa de scandal și a contribuit la notorietatea ei publică, dar nu i-a știrbit cu nimic reputația ca punct de reper în istoria frumuseții.

pinterest.com

O pierdere irecuperabilă

Gloria Vanderbilt a murit la vârsta de 95 de ani, pe 17 iunie 2019. Cauza oficială a decesului a fost insuficiența stomacală, care a reprezentat o complicație a bolii avansate de cancer de stomac.Ea a fost diagnosticată cu cancer de stomac în stadiul avansat în 2018. Chiar și în fața acestei lupte grele, ea și-a păstrat spiritul și energia remarcabile. Cu toate acestea, în ciuda tratamentului medical, starea ei de sănătate a continuat să se deterioreze, iar la 17 iunie 2019, a încetat din viață în reședința ei din New York City.

Moartea Gloriei Vanderbilt a marcat sfârșitul unei vieți pline de evenimente și succese, precum și o pierdere pentru lumea artei, modei și culturii în general.

Mamă și fiu, o relație indestructibilă

Una dintre cele mai cunoscute cărți de memorii ale Gloriei Vanderbilt este „Casa vieții mele” (The Rainbow Comes and Goes: A Mother and Son On Life, Love, and Loss), publicată în 2016. Această carte de memorii este scrisă în colaborare cu fiul ei, jurnalistul Anderson Cooper.

„Casa vieții mele” explorează relația complexă dintre Gloria Vanderbilt și fiul ei, Anderson Cooper, și aduce în prim-plan povestea lor de viață, iubirea și pierderile suferite de-a lungul anilor. Cartea aduce în discuție teme precum moștenirea familială, celebritatea, cultura, dragostea și relațiile materne-fiiliale. Prin intermediul corespondenței lor personale, interviurilor și reflecțiilor lor asupra vieții, Gloria Vanderbilt și Anderson Cooper oferă o privire profundă în universul lor intim. Cartea explorează evenimentele marcante ale vieții lor, inclusiv momente de bucurie, tragedii și relații tumultuoase. „Casa vieții mele” este o carte sinceră și emoționantă, care dezvăluie aspecte intime ale vieții Gloriei Vanderbilt și ale relației sale cu fiul ei. Este o călătorie în universul familiilor celebre și o mărturie despre puterea iubirii și rezilienței în fața provocărilor vieții. În ochii lui Anderson Cooper, Gloria Vanderbilt a fost o prezență luminată și inspirațională, o femeie care a trăit o viață plină de aventură și a lăsat o moștenire artistică și culturală semnificativă.

El a descris-o pe mama sa ca fiind o femeie puternică, curajoasă și pasionată. În memoriile lor comune, el o prezintă ca pe o persoană plină de viață, aventuroasă și cu o sensibilitate artistică profundă. Cooper vorbește despre puterea și inteligența mamei sale, precum și despre dorința ei de a-și trăi viața în propriile ei termeni. Ea a fost o femeie independentă, care și-a urmat pasiunile și a cultivat un stil de viață plin de bogăție artistică și culturală. Anderson Cooper descrie relația lor ca fiind una complexă, cu ups and downs, dar și cu multă iubire și susținere reciprocă. El vorbește despre admirația sa pentru forța și reziliența mamei sale, care a trecut prin multe încercări și tragedii în viața ei.

„Viața este un dans și cântec frumos, chiar și în cele mai întunecate momente.”

„Să fii fericit nu înseamnă să ai totul, ci să prețuiești tot ceea ce ai.” 

„Adevărata frumusețe vine din interior și strălucește în lumina inimii.” 

„Nu-i niciodată prea târziu să-ți urmezi visurile și să trăiești viața la maximum.”

„Curajul constă în a-ți pune încrederea în tine și a merge înainte, chiar și atunci când toate par să se destrame.” 

„Dragostea este cel mai puternic dar pe care-l putem oferi și primi în această viață.” 

„Fiecare zi este o oportunitate de a crea, de a iubi și de a te bucura de frumusețea din jurul tău.”