În Săptămâna Luminată în care tocmai am intrat, e oportun să cunoaștem un iubitor al lui Christos, contemporan cu noi, care pătimește de mai mulți ani în numele credinței, într-una din cele mai democratice țări ale lumii – Canada.

Pe data de 4 aprilie a.c., în timpul oficierii slujbei de Paști pentru confesiunile catolică și protestantă, pastorul canadian de origine poloneză, Artur Pawlowski, a luat atitudine împotriva întreruperii  serviciului divin de către poliția locală și reprezentantul serviciului de sănătate publică. Calea pe care a ales-o pentru a protesta a devenit un model pentru ideea de rezistență a creștinilor, indiferent de confesiune, în fața normelor sanitare actuale. Dumnezeu nu a auzit de Covid 19, distanțare socială sau alte măsuri de protecție. Cazul pastorului canadian și a congregației sale din Calgary (provincia Alberta) a făcut înconjurul lumii și a câștigat popularitate în inimile a milioane de credincioși.

Născut în Polonia în 1973, pastorul Pawlowski este cunoscut pentru activismul său politic și activitatea de predicator în aer liber. Adolescent fiind, a fugit din Polonia comunistă împreună cu fratele lui refugiindu-se mai întâi în Turcia, apoi în Grecia. În 1995 a emigrat în Canada.

În pofida restricțiilor generate de pandemie, biserica pe care o păstorește a rămas mereu deschisă și a oferit hrană persoanelor defavorizate și celor fără adăpost, lucru pentru care a primit nenumărate amenzi de la autorități. În ziua fatidică de 4 aprilie, cinci reprezentanți poliției locale și unul al autorităților sanitare au pătruns în biserică fără niciun avertisment, cu puțin înainte de începerea slujbei pascale. Nu aveau de unde să știe ce îi așteaptă … Pawlowski i-a dat literalmente afară sub amenințarea că le refuză intrarea fără un mandat. Polițiștii s-au retras, iar prin reacția lui puternică, el a devenit peste noapte un erou.

„Naziștii nu sunt bine veniți aici.”

Într-un interviu acordat postului american de televiziune Fox News, Pawlowski a evocat copilăria și adolescența petrecute într-o țară cu un regim totalitar cum era Polonia comunistă, în spatele Cortinei de Fier. Vizita intempestivă a oamenilor de ordine îmbrăcați în uniforme negre și înarmați i-au trezit pastorului amintiri din țara natală. Sub „cizma” sovietică, Pawlowski își amintește că miliția putea pătrunde în casele oamenilor la 5 dimineața, puteau să bată și să tortureze oamenii, să-i aresteze pentru orice motiv invocat de ea. Când polițiștii au apărut în biserică, copilăria lui a prins viață din nou, a fost ca un flashback. El a considerat că reprezentanții autorităților au încălcat în mod ilegal drepturile credincioșilor în zilele cele mai sfinte din timpul sărbătorii de Paști.

„Am făcut ceea ce ar trebui să facă fiecare păstor de pe pământ, să alunge lupii.”

Faptul că guvernatorii statelor americane și ai provinciilor canadiene au transmis populației mesaje prin care oamenii n-au știut dacă li se permite să își invite bunica sau mătușa de Crăciun sau de Ziua Recunoștinței, este similar genului de control strict sub care au trăit majoritatea țărilor comuniste timp de jumătate de secol, de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial. Pawlowski a intuit acest gen de control asupra activităților religioase de mai mulți ani și i-a avertizat pe enoriași în mod constant. În emisiune a evocat momentul de glorie al Poloniei comuniste din anul 1981 când milioane de polonezi au ieșit în stradă și s-au solidarizat cu Lech Walesa, dorind libertatea.

„Leii nu trebuie să se plece niciodată în fața hienelor.”

După trei săptămâni de la prima descindere, într-o zi de sâmbătă, polițiștii au venit din nou la biserică, de data aceasta în număr mai mare, chiar dublu, pentru a intimida, având asupra lor niște ordine emise de tribunalul local. Echipa, printre care și o femeie (reprezentanta Serviciului de Sănătate Publică) a solicitat o conversație. Pawlowski le-a cerut să se adreseze avocatului său, spunându-le că îi invadează spațiul privat și că nu colaborează cu Gestapo-ul, cu naziștii. Atitudinea lui agresivă și reacția supradimensionată la adresa reprezentanților autorităților este discutabilă. Circumstanțele atenuante sunt hărțuirile repetate la care a fost supus pe întreaga perioadă a pandemiei.

Într-o altă emisiune TV din data de 30 aprilie a.c., în care a fost întrebat ce protocol Covid 19 a încălcat, Pawlowski a explicat că de fapt nu a încălcat niciun protocol și că poliția a descins înarmată doar  pentru a intimida și a hărțui enoriașii, ceea ce, din punctul său de vedere, este inacceptabil. Dreptul la serviciul divin este asigurat prin lege conform Constituției Canadei. Cel mai probabil echipajul a sosit pentru a verifica dacă sunt respectate măsurile de siguranță, distanța socială, portul măștii, dacă enoriașii sunt împărtășiți. În discursul său, pastorul a amintit de Evul Mediu „întunecat” când cavalerii erau obligați să abandoneze armele în proximitatea oricărui lăcaș de cult (biserică, sinagogă). El și-a arătat în repetate rânduri disponibilitatea de a sta de vorbă cu membrii echipajului, dar în oricare alt moment al zilei, în afara serviciului religios, deoarece acest lucru este ilegal. Fiind întrebat care crede că este motivul pentru care biserica pe care o păstorește este hărțuită astfel, a răspuns că majoritatea bisericilor din Canada sunt închise, puține mai funcționează underground. Un aspect delicat al întregii situații îl reprezintă și faptul că primarul orașului Calgary este de religie musulmană. Întrebat fiind dacă intenționează să dea în judecată primăria, Pawlowski a declarat că deocamdată se află în faza de negocieri între avocați.