Fascinantul Cantemir

„Considerat un Lorenzo de Medici al ţării noastre, Dimitrie Cantemir a fost unul dintre cei mai erudiţi umanişti din cultura română. A fost nu doar un cărturar de excepţie, ci şi un compozitor şi un muzician recunoscut.

Dimitrie Cantemir (26 Octombrie 1673 – 21 August 1723)

Germanii l-au făcut membru al Academiei din Berlin, ruşii l-au ridicat la rang de prinţ, iar în Turcia a fost amenajat un muzeu care îi poartă numele.

Figura lui umbrită până astăzi e a unui om superior. Voievod luminat, ambiţios şi blazat, om de lume şi ascet de bibliotecă, intrigant şi solitar, mânuitor de arme şi mizantrop, iubitor de Moldova lui după care tânjeşte şi aventurier, cântăreţ din tambură ţărigrădean, academician berlinez, prinţ rus, cronicar român, cunoscător al tuturor plăcerilor pe care le poate da lumea”,

scria George Călinescu despre fascinanta personalitate a lui Dimitrie Cantemir.

Domnitorul Moldovei a fost scriitor, om politic, cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filosof, istoric, muzician. Personalitatea lui Cantemir a depăşit graniţele Moldovei pe care a condus-o. A trăit o bună bucată de timp în Turcia şi mulţi ani în Rusia. În memoria marii sale personalităţi, la Istanbul turcii i-au ridicat un muzeu chiar în casa în care a trăit, iar ruşii l-au făcut prinţ.

Dimitrie Cantemir a vorbit 11 limbi străine, fiind considerat cel dintâi mare poliglot. Cantemir este singurul român al cărui nume apare, alături de cele ale lui Newton, Addison sau Leibniz, în Templul Faimei din Biblioteca Sainte Genevieve din Paris.

Dimitrie Cantemir a fost primul academician român omagiat de UNESCO, în 1973, şi inclus alături de ceilalţi savanţi renumiţi în rândul reprezentanţilor culturii universale.

Compozitorul Cantemir l-a inspirat pe Mozart

Dimitrie Cantemir a fost un compozitor, un muzician şi un interpret strălucit. Cânta la tambur şi nai, fiind un pedagog talentat. Ca şi compozitor, Cantemir este mai puţin cunoscut în ţara sa natală. Compoziţiile sale muzicale au fost mai degrabă cunoscute în ţări precum Turcia, Iran sau Azerbaidjan.

Domnitorul moldovean este autorul unui vast tratat ştiinţific format din 450 de piese instrumentale. Tot cărturarul moldovean este cel care a elaborat un sistem special de notaţie muzicală, bazat pe litere şi cifre arabe.

Prin intermediul sistemului special de note inventat de Cantemir muzica turcească a ajuns să fie cunoscută în Europa. Se spune că Wolfgang Amadeus Mozart, în opera sa “Răpirea din serai”, a aplicat o variantă modificată a Ariei Dervişilor care aparţine domnitorului moldovean.

Pe vreme când era zălog la turci, Cantemir a scris „Cartea ştiinţei muzicii”… citește întreg articolul sursă aici.