Roy Barzilai argumentează într-o lucrare numită The Testosterone Hypothesis că  există o strânsă legătură între evoluția culturilor și fluctuațiile de testosteron. Autorul afirmă primatul instinctelor și chimiei organismului asupra culturii și arată că încă ne modelează mințile și viziunile asupra lumii. Acolo unde masculinitatea e vlăguită, culturile capătă accente decadente. Neuroștiința modernă a descoperit că testosteronul, dopamina și serotonina au fost un factor major în ciclul de creștere și dezvoltare biochimică a organismului. Barzilai susține că aceștia joacă un rol similar în modelarea soartei civilizațiilor, a ciclurilor de creștere și decădere a acestora. Hrana artificială și mediile de seră în care trăim au intoxicat pur și simplu organismele, le-au otrăvit și au produs o scădere a nivelului de testosteron al bărbaților, care echivalează în efecte cu ceea ce se cheamă castrare chimică, care implică o scădere a dorinței și atracției față de femei. Mai puțin testosteron feminizează bărbatul.

Eu aș spune că dispare heteromorfismul.

The Row Spring/Summer 2019 Ready-To-Wear Collection

 

Am cunoscut îndeaproape bărbați din medii culturale diferite, musulmane sau creștine. Se simțeau unele diferențe de comportament și gândire care proveneau din educație și din ambianța socială în spiritul căreia s-au format și, într-adevăr, pot spune că pentru cei din lumea musulmană relațiile cu femeile sunt mult mai accentuat complementare. Culturile lor sunt mai hotărât sexualizate, mai puțin eterice și destrupate.

În ce sens: e un climat psihologic anume, o atmosferă erotizată, atunci când, dacă ești hetero,  trăiești într-un cuplu în care e valorizată complementaritatea. Femeia nu e niciodată privită dintr-o perspectivă neutră. În mentalitatea lor accentul, în relațiile dintre bărbați și femei, cade pe ceea ce îi diferențiază, nu pe ce au în comun, or la occidentalii contemporani relațiile, chiar și în plan intim, tind să muleze pe corpul ideilor egalitariste din societate. Femeia e percepută ca fiind doar într-un anume sens diferită, nu ca pol opus, relația nu mai e complementară, ci deschisă, femeia e un altul care poate avea mai mult caracter yin sau mai puțin, al cărei gen e relativizabil și nu corespunde caracterial și emoțional și moral sexului. Scindarea dintre sex și gen pe care o concep actualele culturi occidentale a dez-erotizat mult climatul în care relaționează bărbații și femeile, l-a ”dezvrăjit”, l-a neutralizat.

Ruven Afanador

Hetero-sexualitatea nu e o afacere ”trupească”, ci mult mai complexă, ai nevoie să te simți bărbat și femeie într-un mod care angrenează și imaginea de sine și simțurile și emoțiile și sentimentele și le pune în rezonanță.

Or o cultură care caută sa neutralizeze genul e într-o anumită măsură castratoare psihologic.

Cam aceasta ar fi o motivație (printre altele!) pe care aș îndrăzni să o dau faptului că tot mai multe femei acceptă convertirea la Islam. Dorința de a te simți valorizată pentru feminitatea ta mai presus și nu mai prejos de alte calități și atribute (pur umane) poate fi un mobil al dorinței de migra într-o cultură ceva mai ”sexualizată” / și totodată mai sexistă da!

Oamenii, recte femeile, au dreptul să aleagă, în funcție de prioritățile lor, binele propriu.

Te măriți cu un om, nu cu o religie. Poți să o faci cu ritual religios, doar formal, nu știu cât e de recomandabil și normal, dar se întâmplă. Sunt atâția agnostici care se căsătoresc la biserică sau care serbeaza Paștele și Crăciunul, care țin Ramadanul fără să fie religioși. Civilizația laică ne permite să nu dăm socoteală nimănui pentru credința sau necredința noastră.  Cei mai mulți agnostici din orice cultură țin sărbătorile din delicatețe și bonomie, ca să nu le strice bucuria celor care le țin mai cu credință.

Citiți și Iubiți sau străini?