În 1917, în Steubenville (Ohio), se năștea Dino Paul Crocetti, fiul unor emigranți de origine italiană. În plină criză economică, pe când era elev în clasa a X-a, abandonează liceul. Obiectivul era o carieră artistică. În 1936, pe când avea 18 ani, călătorește la Hollywood, admiră clădirea studiourilor Paramount și jură că va reveni acolo într-o bună zi. Își începe cariera cântând în cluburile de noapte din Ohio și tot atunci își schimbă numele de scenă în Dean Martin.

În 1941 se căsătorește pentru prima dată cu Betty McDonald, mariaj din care vor rezulta patru copii.

În 1943 îl înlocuiește pe Frank Sinatra într-un spectacol din New York, pe care acesta îl anulase. Era începutul unei cariere muzicale de excepție. Vocea caldă dublată de o prezență mai mult decât agreabilă și temperamentul meridional al italo-americanilor cuceresc publicul.

  • Întâlnirea cu Jerry Lewis

Căutându-și încă «steaua» îl întâlnește pe cel care avea să-i devină partener într-un duet artistic de neuitat, Jerry Lewis.

„N-a mai existat o echipă de comici în care unul să fie chipeș, iar celălalt o maimuță.” –  declara Jerry Lewis după mulți mulți ani.

Au debutat ca duet în 1946 într-un club din Atlantic City. Combinația lor era ca un cocktail savuros: vocea și sex-appeal-ul lui Dean Martin cu grimasele hazlii ale lui Jerry Lewis făceau casă bună. Martin avea 29 de ani, iar Lewis 19. Împreună au bătut recordul de audiențe timp de zece ani. De la cluburi de noapte la radio, apoi televiziune și filme, chimia dintre ei a funcționat perfect: erau unul opusul celuilalt.

În 1949, visul de a deveni actor i s-a îndeplinit. Ajunge la studiourile Paramount, așa cum își promisese cu ani în urmă și filmează împreună cu Lewis o primă comedie dintr-o lungă serie.

„Nu interpretau pentru public, ci unul pentru celălalt.”

  • Jeanne Biegger

„A fost dragoste la prima vedere. Te uiți în ochii cuiva și pur și simplu știi.”

Ea era un fotomodel de o frumusețe aparte, fostă majoretă.  În 1949 a devenit cea de a doua soție. Au fost căsătoriți timp de 23 de ani și, chiar și după divorț, a rămas una dintre cele mai importante persoane în viața lui Dean Martin. Împreună au avut trei copii.

După zece ani de succes pe scenă, radio, televiziune și filme, inevitabilul se produce și cuplul Martin-Lewis se destramă. Ambii simțeau nevoia să evolueze artistic și pe cont propriu. Însă despărțirea nu este ușoară, îi dezorientează.

„Now what?”  – se întreabă Dean Martin.

  • Hollywood, here I come again

În 1958 i se propune un rol alături de doi dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului: Marlon Brando și Montgomery Clift, o dramă de război – Leii tineri. Filmul reprezintă o cotitură în cariera lui de actor. Urmează Rio Bravo (1959), primul western, în regia lui Howard Hawks, alături de parteneri consacrați precum John Wayne sau debutanta, pe atunci, Angie Dickinson.

Un star este un star. Își deschide propriul restaurant în Hollywood – „Dino’s Lodge.”

  • Frăția cu Frank Sinatra

„Erau frați de cruce, doar că nu erau născuți în aceeași familie.” – Nancy Sinatra

Împreună erau «băieții răi» de la Hollywood și Las Vegas. Fermecători și talentați, electrizau publicul cu prezența lor. După câțiva ani li s-a alăturat Sammy Davis Jr., un talentat interpret și dansator de culoare. Trio-ul artistic format din Dean Martin, Frank Sinatra și Sammy Davis Jr. a rămas cunoscut sub denumirea de „Rat Pack.” Împreună cântau, dansau și aveau numere comice – toate înfruntând prejudecățile rasiale ale anilor ’60. Totuși, la un moment dat, au schimbat macazul, și Davis jr. a devenit ținta unor glume mai puțin nevinovate …

Succesele muzicale se țin lanț. Iar în aparițiile televizate alături de staruri precum James Stewart, Orson Welles, Bob Hope, Gene Kelly, Muhammad Ali, Ronald Reagan, naturalețea și spontaneitatea lui Dean Martin sunt cuceritoare. Improvizează la fiecare pas.

Popularitatea piesei „That’s amore” l-a uimit și copleșit. Se întreba retoric cum a fost posibil ca versurile «When the moon hits your eye like a big pizza pie, that’s amore …/ Când luna te izbește în față ca o felie mare de pizza, asta înseamnă dragostea …» să aibă atâta priză la public. Oare noi avem astăzi un răspuns?

  • Probleme cu alcoolul?

Dean Martin nu a fost ceea ce se numește în mod curent un alcoolic. Ci doar un artist complet, capabil să distreze publicul cântând, jucând în filme și glumind în același timp – iar pentru asta consuma și alcool, dar în cantități moderate, ceea ce nu făcea decât să-i sporească farmecul pe ecran.

Ca orice star, era înconjurat de femei frumoase și tinere. Căsătoria nu avea cum să dureze până moartea avea să îi despartă. Soția lui, Jeanne, a știut întotdeauna că despărțirea avea să devină la un moment dat, inevitabilă.

În 1973 Martin se căsătorește pentru a treia oară cu Katherine Hawn, o tânără recepționeră la un magazin. El avea 55 de ani, ea 25. Mariajul nu durează mai mult de trei ani.

În 1980, împreună cu vechiul său prieten, Frank Sinatra, au sprijinit candidatul republican la președenția S.U.A, Ronald Reagan, un fost actor de film la rândul său.

  • Tragedia

Între timp fiul său și al lui Jeanne, Dean Paul, numit și Dino, care a moștenit talentul artistic al tatălui, își descoperise pasiunea pentru aviație. Obține licența de pilot la vârsta de 16 ani și în 1980 devine pilot militar la Garda Națională Aeriană a statului California. În martie 1987 Dino își pierde viața într-un tragic accident de avion în munții San Bernardino, lângă Los Angeles, într-o furtună de zăpadă, pe când avea doar 35 de ani. Dean Martin a sperat până în ultima clipă că fiul său va putea fi salvat. Nu și-a mai revenit niciodată din șocul și durerea pricinuite de moartea prematură a lui Dino.

A început să moară puțin.” – Nancy Sinatra

În 1988 Frank Sinatra a avut ideea de a organiza o reuniune a celor trei membri ai Rat Pack pentru a-l mai consola pe prietenul său, Dean. Însă acesta n-a mai reușit să-și intre în forma artistică de altă dată; vitalitatea nu mai era aceeași. Un an mai târziu a avut loc o altă reuniune „istorică”, de data aceasta cu Jerry Lewis.

„N-am să știu niciodată de ce ne-am despărțit” – declara  nostalgic Jerry Lewis cu acea ocazie.

„Nici eu!” – a replicat cu umor Dean Martin.

Începând din 1991 s-a retras complet din viața publică. A murit în ziua de Crăciun a anului 1995 la vârsta de 78 de ani. Ca o coincidență de familie, mama lui decedase tot într-o zi de Crăciun.

 – Cum ați vrea să rămâneți în istoria show-business-ului?

–  Un foarte bun om al spectacolului. Am vrut ca oamenii să se simtă bine, să râdă un pic, să-și amintească de mine.”

Și lumea nu l-a uitat. Viața lui Dean Martin încă mai fascinează biografii și realizatorii de filme. Melodiile lui au rămas ca o ancoră în cultura muzicală americană a secolului al XX-lea.

Citiți și Fiecare dintre noi e o poveste