Cristóbal Balenciaga (1895-1972) a fost un designer de modă (basc) spaniol și fondatorul casei de modă Balenciaga. Impactul său asupra modei a fost profund, deși nu a ajuns la notorietatea pe care o au casele de modă cu care publicul e obișnuit, și nici nu s-a preocupat în a-și construi o asemenea faimă.

Balenciaga însuși nu era un tip care să facă spectacol din aparițiile sale, mai degrabă prefera să rămână în spatele cortinei. Prețul cel mai mare îl punea pe grația formelor și pe limbajul propriu al piesei de vestimentație, care vorbea de la sine. Balenciaga a oferit lumii o descriere a celei mai evazive caracteristici din manualul de modă: „Eleganța”, a spus el, „este eliminarea surplusului”.

Cu toate acestea, pentru întreaga lume, el rămâne o enigmă.

Abilitatea lui Balenciaga de a croi și regândi siluetele tradiționale a fost rezultatul interesului său de decenii pentru cusut, sau, mai bine zis, pentru arta de a coase. În copilărie, a lucrat alături și a învățat de la mama sa, croitoreasă, iar la vârsta de 12 ani a început să lucreze ca ucenic croitor. Balenciaga avea doar 22 de ani când și-a deschis primul atelier, cu puțin peste 100 de ani în urmă, în stațiunea spaniolă San Sebastián, unde se află în prezent Muzeul Balenciaga.

                                                             Cristobal Balenciaga este designerul care a inventat perfecţionismul.(Hubert de Givenchy)

Abia când și-a deschis al doilea atelier la Paris, munca și creativitatea sa i-a adus loialitatea lui Jackie Kennedy, Mona von Bismarck, Bunny Mellon, Dovima sau Babe Paley. Lui i se datorează și ucenicia viitorilor lideri în modă precum Oscar de la Renta, Pierre Cardin și Emanuel Ungaro

Nu este asociat cu o inovație vestimentară, precum Coco Chanel, nici cu un moment de referință, precum Christian Dior și New Look din 1947, nici cu un fenomen cultural precum Vivienne Westwood.

Din momentul în care și-a deschis casa din Paris, hainele lui au oscilat de la o notă de simplitate care uneori avea o prezență regală, până la creații șocante, care i-au uimit până și pe cei mai mari creatori din domeniu. A fost autorul legendarei rochii trapez, un susținător al genului de păpușă sofisticată, un geniu al proporției, asortând fără efort jachetele scurte cu fustele cu talie înaltă. A ”sculptat” decolteurile pentru a sta departe de corp, pentru a da libertate frumuseții naturale a femeilor, și mânecile tăiate deasupra încheieturilor, până la marginea brățării.

O femeie nu are nevoie să fie perfectă sau frumoasă pentru a-mi purta rochiile, a spus odată Cristóbal Balenciaga. Rochia va face toate astea pentru ea.

Citiți și:

„Dovima with elephants” – Richard Avedon