COMPOZITORI ȘI PRIETENI …
MAHLER ȘI STRAUSS …
Atât Gustav Mahler, cât și Richard Strauss au fost mari dirijori și compozitori la sfârșitul secolului 19. Deși Mahler a afirmat odată: „Strauss și cu mine venim din diferite părți ale unui munte. Într-o zi ne vom întâlni”.
Cei doi s-au întâlnit în 1887 și au rămas prieteni până la moartea prematură a lui Mahler. Mahler a dirijat multe dintre lucrările lui Strauss, iar Strauss a fost susținut de muzica lui Mahler, dirijând câteva dintre simfoniile sale. S-au provocat unul pe celălalt din punct de vedere muzical și, în ciuda diferențelor de personalitate (Strauss era „cool” și conectat la timpul prezent; Mahler era egocentric și nevrotic), le-a plăcut să petreacă timpul împreună. Potrivit soției lui Mahler, „Le-a plăcut să vorbească unul cu celălalt, deoarece niciodată nu au reușit să se pună de acord”.
Se spune că la moartea lui Mahler, Strauss a fost atât de devastat, încât abia a putut vorbi. Îl considera pe Mahler un bun prieten și un rival demn.
*****
Prietenia joacă un rol important în viață și se poate manifesta sub diferite forme.
Acest lucru este valabil atât pentru oamenii obișnuiți, cât și pentru personalități marcante, cum sunt compozitorii. De fapt, unii dintre cei mai cunoscuți compozitori, precum Mozart și Haydn, au fost prieteni foarte apropiați ceea ce i-a inspirat și i-a provocat, ducându-i la atingerea unor noi culmi muzicale.
MOZART ȘI HAYDN
Deși era mult mai tânăr decât Haydn, relația dintre cei doi a fost una de respect reciproc. Cel mai probabil, cei doi s-au întâlnit pentru prima dată în 1781, când Mozart s-a mutat la Viena. Haydn era deja un compozitor celebru, iar reputația lui Mozart era în creștere.
Se pare că Haydn ar fi fost oarecum mentorul lui Mozart. Haydn l-a lăudat pe Mozart, spunând: „Adeseori am fost măgulit de prietenii mei că am în mine ceva genial, dar el a fost cu mult superiorul meu”. La fel și obișnuia să vorbească în termeni elogioși Mozart despre Haydn și a compus chiar și o serie de cvartete de coarde (Op. 10) dedicate lui Haydn.
Haydn a fost tulburat de moartea lui Mozart. A scris: „De ceva vreme am fost cu totul dezamăgit din cauza morții lui și nu puteam să cred că Providența ar fi trebuit să cheme în lumea cealaltă atât de repede un om de neînlocuit”. Haydn i-a scris și lui Constanze Mozart, văduva celui decedat, oferind instrucțiuni muzicale fiului ei când acesta a ajuns la vârsta potrivită.
Cvartetele „Haydn” de Wolfgang Amadeus Mozart sunt un set de șase cvartete de coarde publicate în 1785 la Viena ca Op. 10, și au fost dedicate compozitorului Joseph Haydn. Acestea conțin unele dintre cele mai memorabile scrieri melodice ale lui Mozart și o gândire compozițională rafinată.
*****