Copilul născut într-o furtună de zăpadă

Cel de al doilea copil al cuplului Wilhelm și Selma Henie, Sonja a venit pe lume la Oslo, într-o zi rece de 8 aprilie 1912, ocupând un loc special în inimile părinților, mai ales a tatălui. Tot ce micuța Sonja își dorea, obținea – și această dinamică a continuat pe parcursul întregii ei vieți. Primul lucru pe care își amintea mai târziu că l-ar fi dorit a fost … să patineze. Familia Henie a avut posibilități să satisfacă orice dorință a Sonjei. Tatăl ei era un abil om de afaceri care a câștigat o avere și un sportiv de talie mondială care a practicat patinajul de viteză și a fost campion mondial la ciclism pe pistă în 1894. Sonja a moștenit pasiunea pentru viteză a tatălui ei prin practicarea tuturor sporturilor de iarnă. Ambii părinți au început să își construiască viața de familie în jurul micuței stele pe gheață, care a început să stea pe schiuri la vârsta de patru ani, impresionând prin coordonare și grație. La cinci ani studia baletul cu o fostă profesoară a Annei Pavlova. Dansul clasic a fost prima iubire a Sonjei, pentru că singurul lucru pe care nu i l-au oferit părinții ei în primii ani au fost patinele, considerând că este prea mică pentru ele.

La vârsta de cinci ani a șterpelit patinele fratelui său mai mare și după numai câteva luni surprindea pe toată lumea prin câștigarea unui concurs local de patinaj pentru copii. De la șapte ani a început un program intensiv de antrenamente care includea trei ore dimineața, două ore după amiază și o dietă bogată în proteine animale. Școala a trecut pe plan secund. Pentru desăvârșirea coregrafiei a petrecut timp la Londra studiind baletul clasic cu o balerină din Rusia.

Crearea unui brand

Crearea imaginii Sonjei a fost un proiect al familiei. Prima prezență la un concurs major a fost participarea la Jocurile Olimpice de iarnă de la Chamonix (1924) pe când avea doar … 11 ani. Fiind prima ediție a J.O. de iarnă din istorie, regulamentul privind vârsta minimă de participare nu era atât de strict. A purtat o ținută obișnuită și a concurat cu patinele negre cu care se antrena zilnic. Trei ani mai târziu, când a câștigat primul titlu mondial pentru proba liberă cu o coregrafie originală, a purtat un costum de catifea albă cu o fustă-clopot tivită puțin deasupra genunchiului. Publicul a fost încântat. Ținuta ușoară i-a permis să facă rotații și spirale pe care până atunci le executaseră doar bărbații patinatori.

Odată cu Campionatele Mondiale de Patinaj de la Oslo din 1927, s-a produs o schimbare de imagine uriașă – de la masculin la feminin, de la proză la poezie. La fel cum poantele balerinelor sunt roz, dintr-o dată patinele de competiție au devenit albe, amintind de poveștile populare cu zâne din mitologia scandinavă.

Drumul spre celebritate

Între 1927-1937 a dominat toate competițiile de patinaj artistic. A câștigat pe rând titlul olimpic la Saint Moritz/ Elveția (1928), Lake Placid/ Statele Unite (1932) și Garmisch-Partenkirchen/ Germania (1936).  A călătorit mult în acești ani în marile metropole ale lumii unde a realizat show-uri pe gheață. Succesul ei nu avea cum să îi rămână indiferent lui Adolf Hitler a cărui ascensiune în Europa era de nestăvilit. Înaintea J.O. din 1936 a patinat la Berlin în fața Führer-ului și a anturajului său, executând un salt chiar în fața lui și salutându-l cu «Heil Hitler». Publicul s-a înfuriat. A doua zi presa din Norvegia a acuzat-o de simpatii naziste. Figura executată era o pată pe rochița imaculată din catifea albă. La acuzațiile aduse a răspuns: „Nici măcar nu știu ce înseamnă nazist.”

Hollywood

Vreau să fac pe patine ce face Fred Astaire când dansează.

După Jocurile Olimpice de la Berlin, Sonja a observat că nu existau patinatori la Hollywood, gândindu-se că ar putea transforma asta într-o oportunitate. A hotărât să umple ea acest gol și nu doar ca patinatoare, ci și ca protagonistă. Anul 1936 a fost anul ei norocos. După ce și-a anunțat retragerea din competițiile sportive, a început să primească telefoane de la studiourile cinematografice și producători. Un antreprenor strălucit din Chicago, patronul unor mari echipe sportive și proprietarul Chicago Stadium, a intuit potențialul Sonjei de a umple stadioane. Cu ajutorul abilităților de negociere ale tatălui ei, Sonja a ajuns să facă două spectacole pe patinoarul Polar Palace din Hollywood, unde a fost văzută și admirată de celebrități ale momentului precum: Mary Pickford, Douglas Fairbanks, Spencer Tracy, Clark Gable și Myrna Loy. Show-urile ei au atras atenția lui Darryl F. Zanuck, boss-ul studiourilor Twentieth CenturyFox, cu care a semnat un contract pe cinci ani care stipula realizarea unui film pe an.

Având cuplul Fred Astaire-Ginger Rogers drept model, Sonja și-a dat seama că nișa ei ar fi comedia muzicală. Avea un  simț muzical înnăscut, ceea ce conferea prestațiilor ei artistice senzația de bucurie pură; alergatul pe vârful patinelor a avut un efect vizual deosebit de puternic. Zâmbea, se rotea, oferea publicului exact ceea ce el aștepta. Filmele ei au constituit un univers alternativ presărat cu zahăr pudră –  un antidot la zgomotul sinistru al războiului ce se pregătea în Europa.

Sonja Henie – omul din spatele sportivului și artistului

Filmele și show-urile pe gheață ale Sonjei au inspirat o generație de viitori patinatori. A ajuns să se ocupe personal de fiecare aspect al producției: muzică, costume, ansamblu de patinatori, succesul de casă, produsele auxiliare (pulovere, echipamente de ski și patine cu marca ei). Își gestiona cu grijă bugetul, performanța artistică și imaginea publică. A avut aventuri amoroase cu mulți dintre partenerii din filme, în nota obișnuită la Hollywood. Timp de câțiva ani a fost cumnata Lanei Turner.

La începutul anilor ’50 când era deja la maturitatea artistică a întreprins un turneu în Europa la Paris, Londra, Berlin și Oslo. În țara natală a ezitat inițial să se întoarcă, temându-se de mânia conaționalilor ei care nu uitaseră salutul «Heil Hitler» din 1936. S-a înșelat. Norvegienii au întâmpinat-o cu bucurie ca pe o eroină națională. Toate biletele la spectacolele programate la Oslo s-au vândut. Și-a făcut intrarea spectaculoasă purtând o uriașă trenă din blană de hermină albă, flancată de două șiruri de tineri patinatori stând în genunchi, care i-au netezit calea. Coregrafia, costumele, lumina – totul a fost foarte bine pus la punct. Publicul a amuțit. Sonja lor revenise acasă …

După două mariaje eșuate în Statele Unite, Sonja Henie s-a căsătorit cu un norvegian, proprietar al unei companii navale, pe care îl cunoștea din copilărie. S-a retras din luminile reflectoarelor în 1956.

Citește și Despre profesorii călăuzitori din filme