Copilul născut într-o furtună de zăpadă
Cel de al doilea copil al cuplului Wilhelm și Selma Henie, Sonja a venit pe lume la Oslo, într-o zi rece de 8 aprilie 1912, ocupând un loc special în inimile părinților, mai ales a tatălui. Tot ce micuța Sonja își dorea, obținea – și această dinamică a continuat pe parcursul întregii ei vieți. Primul lucru pe care își amintea mai târziu că l-ar fi dorit a fost … să patineze. Familia Henie a avut posibilități să satisfacă orice dorință a Sonjei. Tatăl ei era un abil om de afaceri care a câștigat o avere și un sportiv de talie mondială care a practicat patinajul de viteză și a fost campion mondial la ciclism pe pistă în 1894. Sonja a moștenit pasiunea pentru viteză a tatălui ei prin practicarea tuturor sporturilor de iarnă. Ambii părinți au început să își construiască viața de familie în jurul micuței stele pe gheață, care a început să stea pe schiuri la vârsta de patru ani, impresionând prin coordonare și grație. La cinci ani studia baletul cu o fostă profesoară a Annei Pavlova. Dansul clasic a fost prima iubire a Sonjei, pentru că singurul lucru pe care nu i l-au oferit părinții ei în primii ani au fost patinele, considerând că este prea mică pentru ele.
La vârsta de cinci ani a șterpelit patinele fratelui său mai mare și după numai câteva luni surprindea pe toată lumea prin câștigarea unui concurs local de patinaj pentru copii. De la șapte ani a început un program intensiv de antrenamente care includea trei ore dimineața, două ore după amiază și o dietă bogată în proteine animale. Școala a trecut pe plan secund. Pentru desăvârșirea coregrafiei a petrecut timp la Londra studiind baletul clasic cu o balerină din Rusia.
Crearea unui brand
Crearea imaginii Sonjei a fost un proiect al familiei. Prima prezență la un concurs major a fost participarea la Jocurile Olimpice de iarnă de la Chamonix (1924) pe când avea doar … 11 ani. Fiind prima ediție a J.O. de iarnă din istorie, regulamentul privind vârsta minimă de participare nu era atât de strict. A purtat o ținută obișnuită și a concurat cu patinele negre cu care se antrena zilnic. Trei ani mai târziu, când a câștigat primul titlu mondial pentru proba liberă cu o coregrafie originală, a purtat un costum de catifea albă cu o fustă-clopot tivită puțin deasupra genunchiului. Publicul a fost încântat. Ținuta ușoară i-a permis să facă rotații și spirale pe care până atunci le executaseră doar bărbații patinatori.
Odată cu Campionatele Mondiale de Patinaj de la Oslo din 1927, s-a produs o schimbare de imagine uriașă – de la masculin la feminin, de la proză la poezie. La fel cum poantele balerinelor sunt roz, dintr-o dată patinele de competiție au devenit albe, amintind de poveștile populare cu zâne din mitologia scandinavă.
Drumul spre celebritate
Între 1927-1937 a dominat toate competițiile de patinaj artistic. A câștigat pe rând titlul olimpic la Saint Moritz/ Elveția (1928), Lake Placid/ Statele Unite (1932) și Garmisch-Partenkirchen/ Germania (1936). A călătorit mult în acești ani în marile metropole ale lumii unde a realizat show-uri pe gheață. Succesul ei nu avea cum să îi rămână indiferent lui Adolf Hitler a cărui ascensiune în Europa era de nestăvilit. Înaintea J.O. din 1936 a patinat la Berlin în fața Führer-ului și a anturajului său, executând un salt chiar în fața lui și salutându-l cu «Heil Hitler». Publicul s-a înfuriat. A doua zi presa din Norvegia a acuzat-o de simpatii naziste. Figura executată era o pată pe rochița imaculată din catifea albă. La acuzațiile aduse a răspuns: „Nici măcar nu știu ce înseamnă nazist.”
Hollywood
Vreau să fac pe patine ce face Fred Astaire când dansează.
După Jocurile Olimpice de la Berlin, Sonja a observat că nu existau patinatori la Hollywood, gândindu-se că ar putea transforma asta într-o oportunitate. A hotărât să umple ea acest gol și nu doar ca patinatoare, ci și ca protagonistă. Anul 1936 a fost anul ei norocos. După ce și-a anunțat retragerea din competițiile sportive, a început să primească telefoane de la studiourile cinematografice și producători. Un antreprenor strălucit din Chicago, patronul unor mari echipe sportive și proprietarul Chicago Stadium, a intuit potențialul Sonjei de a umple stadioane. Cu ajutorul abilităților de negociere ale tatălui ei, Sonja a ajuns să facă două spectacole pe patinoarul Polar Palace din Hollywood, unde a fost văzută și admirată de celebrități ale momentului precum: Mary Pickford, Douglas Fairbanks, Spencer Tracy, Clark Gable și Myrna Loy. Show-urile ei au atras atenția lui Darryl F. Zanuck, boss-ul studiourilor Twentieth Century–Fox, cu care a semnat un contract pe cinci ani care stipula realizarea unui film pe an.
Având cuplul Fred Astaire-Ginger Rogers drept model, Sonja și-a dat seama că nișa ei ar fi comedia muzicală. Avea un simț muzical înnăscut, ceea ce conferea prestațiilor ei artistice senzația de bucurie pură; alergatul pe vârful patinelor a avut un efect vizual deosebit de puternic. Zâmbea, se rotea, oferea publicului exact ceea ce el aștepta. Filmele ei au constituit un univers alternativ presărat cu zahăr pudră – un antidot la zgomotul sinistru al războiului ce se pregătea în Europa.
Sonja Henie – omul din spatele sportivului și artistului
Filmele și show-urile pe gheață ale Sonjei au inspirat o generație de viitori patinatori. A ajuns să se ocupe personal de fiecare aspect al producției: muzică, costume, ansamblu de patinatori, succesul de casă, produsele auxiliare (pulovere, echipamente de ski și patine cu marca ei). Își gestiona cu grijă bugetul, performanța artistică și imaginea publică. A avut aventuri amoroase cu mulți dintre partenerii din filme, în nota obișnuită la Hollywood. Timp de câțiva ani a fost cumnata Lanei Turner.
La începutul anilor ’50 când era deja la maturitatea artistică a întreprins un turneu în Europa la Paris, Londra, Berlin și Oslo. În țara natală a ezitat inițial să se întoarcă, temându-se de mânia conaționalilor ei care nu uitaseră salutul «Heil Hitler» din 1936. S-a înșelat. Norvegienii au întâmpinat-o cu bucurie ca pe o eroină națională. Toate biletele la spectacolele programate la Oslo s-au vândut. Și-a făcut intrarea spectaculoasă purtând o uriașă trenă din blană de hermină albă, flancată de două șiruri de tineri patinatori stând în genunchi, care i-au netezit calea. Coregrafia, costumele, lumina – totul a fost foarte bine pus la punct. Publicul a amuțit. Sonja lor revenise acasă …
După două mariaje eșuate în Statele Unite, Sonja Henie s-a căsătorit cu un norvegian, proprietar al unei companii navale, pe care îl cunoștea din copilărie. S-a retras din luminile reflectoarelor în 1956.
Citește și Despre profesorii călăuzitori din filme

Dintotdeauna mi-a plăcut să povestesc și să scriu. Și dacă am stocat în memorie atâtea informații, care pot fi corelate între ele, de ce să nu le fac cunoscute? Cinefilă de mică, de pe când citeam cu nesaț pe genunchi revista „Cinema”, pe care o cumpăram de la chioșcul de reviste și ziare din cartier, între timp am migrat puțin înspre zona de cercetare istorică. Și apoi m-am întors la vechea iubire, cea care nu se uită niciodată.