Nu mai știu cum m-am cunoscut cu Bel-Esprit. Cred că mi l-a prezentat Omul din spatele lui. Așa, cu sfială, cum ȋi stă ȋn fire. Probabil a fost unul din acele “Pot să vă dau să citiţi ceva fain de tot?”

Dar altceva voiam să povestesc acum. Căutȃnd ceva prin mesaje vechi, am dat peste unul pe care i l-am trimis lui Bel-Esprit pe 11 mai 2019. Bel-Esprit se supărase și ȋși postase supărarea pe FB. Nu știu de ce, dar avea legătura cu … pisicile. Nu, nu era Ziua Pisicii atunci. Și nici nu ȋl călcase nicio pisică pe coadă, nici invers nu se ȋntȃmplase. Cine știe ce conexiune astrală se ȋnnodase strȃmb. Eu m-am gȃndit că nu-i drept să fie Bel-Esprit supărat pe pisici, pentru că și eu aveam – și ȋncă am – două feline tare ȋnţelepte. Așa că i-am scris cu gȃndul să ȋl iau la rost că taman de pisici și-a găsit să se ȋmpiedice. Nu am mai apucat să mă zbȃrlesc, pentru că m-a ȋntȃmpinat prietenos și mi-a plăcut tare mult să stăm la povești. Din vorbă ȋn vorbă, i-a trecut năduful și am ajuns la literatură, dar și la copii, și la elevii de ieri sau de azi, și la directori, la profesori mișto de tot și la frustrari, la dioptrii de ochelari și la o grămadă de alte chestii. Am ȋncheiat dialogul cu un sfat și o propunere de concurs. Eu i-am dat un sfat – pe care cred că l-a urmat. El mi-a propus ceva. Dar, pentru binele tuturor, am decis să amȃnăm punerea ȋn aplicare, pentru că exista riscul să punem ȋn pericol echilibrul universului.

De atunci l-am citit des. Nu apuc eu chiar tot timpul, dar mă străduiesc să ţin pasul, pentru că am dat ȋn Bel-Esprit și de echilibrul și sfaturile acelea calde de care avem nevoie pentru tihnă, dar și de spiritul aventuros sau zglobiu necesar ȋn cȃte o zi dificilă, cȃnd nici iarba nu crește și nici noi nu avem chef de nimic. Nu-i nimic, că Bel-Esprit are chef tot timpul să ne propună ceva fain de citit. Și are cȃte ceva și pentru doamne stilate, și pentru domni ȋncăpăţȃnaţi – sau invers? – și pentru tinere cochete, și pentru tineri curioși, și pentru visători, și pentru curajoși.

La mulţi ani, mulţi cititori și multe idei, Bel-Esprit! Și să nu te superi că uitasem că azi e ziua ta. La urări nu prea mă pricep, știi tu. Dar un sfat și un gȃnd bun am mereu pentru tine.