Sincer, de fiecare dată când o vedem pe Cher, suntem uimiți de cât de incredibil arată. Și nu doar  arată, ci este incredibilă cea care, cu vocea și cu vibrația întregii sale făpturi, ne spune, de zeci de ani, Believe!

Și-acum, la 74 de ani, Cher păstrează aceeași energie trepidantă și tinerească precum cea de mai bine de 50 de ani în urmă, când tinerețea nu trebuia să facă nici un efort ca să fie… tânără. Ținuta ei emblematică de spectacol, glasul, acordajul mereu inspirat cu timpul actual, totul se conturează în exclamația ”E o zeiță”!

Femeia care nu lasă vârsta ”să-și joace cartea” spune cu o drăgălașă și ironică mândrie înmuiată în naturalețe : ”Pot sta în planșă 5 minute, okay?” Daa, mie-mi spui!?

Și adaugă, plină de modestie, referindu-se la ea, ca tot :

„Cred că a fost mai ales noroc și un pic de ceva aruncat, acolo, înăuntru.”

Cunoscută încă din anii 60, din duo-ul „Sonny & Cher”, divă în adevăratul sens al cuvântului, Cher capătă popularitate internațională, ca fiind cântăreață și actriță, cu porecla de „The Goddes of pop”, celebră pentru rolul ei din „Moonstruck” și cunoscută ca voce din piesa „I Got You Babe”.

„Bărbații ar trebui să fie ca și Kleenex: delicați, puternici și disponibili.”

Costum: Bob Mackie

Cher are o personalitate puternică (deh, și zodia o ajută) și își petrece viața încercând să realizeze anumite aspecte ale visului ei utopic, economisind bani, timp și energie pentru a face lumea una mai bună. Cum au făcut, de altfel, și cele două artiste pe care le-a adorat și care i-au fost model în comportament, atitudine și carieră: Katharine Hepburn și Audrey Hepburn.

Micuța părăsită de tată, ajunsă în ofelinat pentru un timp, datorită sărăciei, și-a luat înapoi toată puterea și s-a transformat într-o vedetă atât de populară, încât ar trebui să fie trecută printre minunile lumii… Să ne gândim doar că a fost singura personalitate care a apărut de 13 ori pe coperta revistei People, sau că a vândut peste 100 de milioane de discuri, din care a făcut o avere uriașă (peste 350 de milioane de euro).

Costum: Bob Mackie

Secretul ei… ei bine, sunt mai multe: exercițiile fizice, dieta și îngrijirea corporală, lucruri rămase tabu pentru ea, în ciuda trecerii anilor. Într-o postare pe Instagram,unde are 1.6 milioane de urmăritori, spunea că reușește să stea 5 minute în plank (exercițiul acela care te face să tremuri după vreo 20 de secunde, dacă îl faci pentru prima dată), și da, are 74 de ani. În 1991 a scos o carte despre cum să trăiești… bine o viață întreagă, intitulată „Cher Forever Fit: The Lifetime Plan for Health, Fitness, and Beauty”, pe care o găsiți pe Amazon (încă).

Bob Mackie i-a realizat, pentru o lungă perioadă, costumația de scenă

Desigur, nu (mai) fumează, nu (mai) bea alcool (decât de vreo trei ori pe an, a mărturisit pentru revista Closer, încă din 2013), nu (mai) frecventează drogurile, pentru că e de părere că sănătatea e cea mai importantă preocupare pentru oamenii care își doresc o viață lungă.

Așa că… Believe!

Dieta? Fără produse lactate (sau, dacă face excepție, atunci preferă laptele degresat), brânza i se pare cel mai nesuferit aliment – pentru că e foarte grasă, indiferent de sortiment, iubește cartofii dulci (a descoperit, împreună cu Michelle Pfeiffer că se pot prepara la microwelle în 4 minute (hm, trebuie să fie o nebunie!), salatele Caesar și cartofii la cuptor. În ceea ce privește fructele, la mare preț sunt cele exotice: papaya, bananele și nectarinele. Pastele, spune ea, îi dau foarte multă energie. Credem că se referă la cele din grâu dur, nu-i așa?

P.S. Să nu audă de carne!

„Până nu ești gata să arăți prostesc,  nu o să ai niciodată posibilitatea să devii măreț.”

Programul de îngrijire a pielii este, spune Cher pentru revista People, mai degrabă „eclectic”, ceea ce nu te-ai putea aștepta de la o vedetă, știut fiind că ele sunt, de obicei, fan declarat al unei singure case de produse cosmetice. Cher, în schimb, preferă să încerce mai multe, indiferent de proveniență sau renume, iar ceea ce i se potrivește cel mai bine sunt produsele de la Proactiv, Jan Marini sau Dr. Barbara Sturm.

Foto: Richard Avedon

Un stil de viață sănătos înseamnă, pentru Cher, foarte mult exercițiu fizic. Antrenorului ei de fitness îi datorează forma excelentă în care se află și faptul că a reușit să-și depășească limitele – de 5 ori pe săptămână la sală, e ceva!

Marea problemă a femeilor este că ajung să fie încântate de câte un nimic,

pentru ca apoi să se mărite cu el.”

Cher s-a născut în 1946, pe 20 mai (a împlinit anul acesta, prin urmare, 74 de ani), în El Centro, California, și a fost crescută în San Fernando Valley, undeva în Los Angeles, de către mama ei, Georgia Holt – actriță și ea,  împreună cu sora ei vitregă- Georganne. Georgia era și model, iar tatăl lui Cher, John Paul Sarkisian, a divorțat de Georgia, imediat după nașterea lui Cher. După cum e tiparul, fetița a crescut fără protecția unei figuri paterne, dar asta a ajutat-o să-și găsească de timpuriu drumul către ideal. Ce mai, când ne referim la tinerețe fără bătrânețe, cu siguranță Cher ne vine în minte de prima oară. Incredibil arată la vârsta ei!

Cher, cu mama și sora ei

„Dacă iarba poate crește prin ciment, iubirea te poate găsi și pe tine în orice moment din viața ta.”

Familia a întâmpinat probleme financiare, iar fata a fost plasată la orfelinat până mama și-a căutat un loc de muncă. Numele lui Cher a fost schimbat prin lege, din Cherilyn Sarkisian, în … Cher, pur și simplu. Avantajul ei a fost că, deja de la o vârstă fragedă, și-a dat seama că lumea artelor și a divertismentului i-a vorbit într-un limbaj accesibil și actoria a început să-și facă loc în preocupările ei serioase încă de la început.

„Nu-ți băga jucăriile înăuntru doar pentru că plouă.”

Cher este bine-cunoscută pentru discursurile despre convingerile și experiențele ei. În anii adolescenței a ieșit cu actorul și regizorul Warren Beatty și, mai târziu, face pasiuni nebunești pentru Tom Cruise, Val Kilmer, Richie Sambora și Robert Camilletti. Din iubirea ei incredibil de frumoasă cu Sonny Bonno – primul ei soț – se naște primul ei copil, Chaz Bono, inițial numit(ă) Chastity. Chaz a suferit o operație pentru a deveni din femeie bărbat, în 2008.

Cher&Sonny

„Bărbații nu sunt necesități. Sunt lux.”

Cam ca desertul, spune ea într-un interviu celebru.

Împreună au creat valuri de hit-uri sub numele de Sonny&Cher și o serie de „The Sonny and Cher Comedy Hour”.  În 1975, duo-ul fenomenal se desparte, încercând să-și recapete faima în 1976, dar fără succes. În 1998, un accident de schi o lasă pe Chastity fără tată.

„Când l-am pierdut pe Sonny, voiam să desființez  Sonny&Cher. Eu nu mai făceam

parte din grup și voiam să fiu eu însămi.”

Cher se recăsătorește în 1975 cu star-ul rock Gregg Allman. Din relația lor „rocky” și de scurtă durată, ia naștere al doilea fiu al ei – Elijah Blue Allman – în 1976. În 1979, cuplul se desparte, și, în 2017, pe 27 mai, Cher își anunță condoleanțe la adresa fostului ei partener de viață.

„Chiar pot să am încredere în prietenii mei. Oamenii ăștia mă forțează să mă examinez

și mă încurajează să mă înalț.”

Prin faima ei internațională, devine foarte cunoscută și apreciată. Câștigă un Oscar pentru rolul din „Moonstruck”. Este singura femeie din lume care ajunge No.1 singles în anii 60, 70, 80 și 90.  S-a înscris la liceul „Fresno”, din California, dar nu a absolvit.

„O fată poate aștepta după bărbatul perfect, dar între timp, asta nu înseamnă că nu poate petrece un timp extraordinar cu cei greșiți. ”

Academy Awards, 24 martie 1986, Los Angeles. În 1988 va cîștiga Oscarul pentru „cea mai bună actriță” în rolul Loretta Castorini, în „Moonstruck”

A trecut prin operații de înfrumusețare; și-a făcut inclusiv implant la sâni. Este foarte cunoscută și pentru vestimentația pe care o are. Mulți au spus că este prea exagerat și că totuși are o vârstă. Nu a băgat în seamă cârcotelile și a făcut tot ce i-a stat în putință să arate fenomenal de fiecare dată.

„Am strigat cât am putut de tare la familia mea: „Lucrați din greu! Bătrânețea vine!” La un moment dat vei avea nevoie de putere. Cine s-ar fi putut gândi că vei ajunge așa de bătrână?”

Foto din 2015

A, și încă ceva: Cher e una din vedetele care merită să fie urmărite pe conturile Twitter, Insta sau Facebook. Chiar dacă e dislexică, fapt confirmat de ea în mod direct: “ITS TRUE IM DYSLEXIC & some of u have a problem following me !I am who i am! Dyslexia is no joke ! If i had Some1 twt 4 me whats the point”… Postările ei sunt o adevărată provocare, un fel de joc de-a descifrarea hieroglifelor, a la Champollion:)

Citește și: „În copilărie visam să devin mecanic de locomotivă” – Jean Gabin

Cu mulțumiri, Melania Zăvoianu & Luminița Giurgiu!