Marie, fecioară, grație deplină…
Spirit dăruit de viață dintru început cu lumina cunoașterii, provenind dintr-o familie în care tatăl era pictor, iar mama o talentată pianistă, Charles Gounod (18 iunie 1818 – 18 octombrie 1893) își desăvârșește personalitatea prin filozofie și muzică, iar această combinație dă nota originalității sale artistice.
Compozitor, instrumentist, creator de muzică sacră, lucrări vocale, instrumentale și simfonice, precum și compoziții religioase, scriitor talentat (studiu de muzicologie asupra operei „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart și cartea autobiografică „Memoriile unui artist”), distins cu „Premiul Romei” pentru activitatea sa prodigioasă, artistul lasă posterității o operă fundamentală în istoria artei lirice – ”Faust”, pe un libret de Jules Barbier și Michel Carre (după drama „Faust” a lui Johann Wolfgang von Goethe).

Bangor Cathedral, cea mai veche din UK circa 525. Bangor, Gwynedd, Wales.
Această creație, considerată atipică între celelalte producții muzicale ale sale, îi va aduce faima de cel mai important compozitor francez al secolului al XIX-lea, fiind reprezentată de 314 ori pe diferitele scene ale Teatrului Liric din Paris până în 1869 și de 166 de ori între 1869 și 1875.
Strălucitor și autentic este însă într-o sensibilă compoziție – „Ave Maria”, suprapusă primului Preludiu din „Clavecinul bine temperat” de Johann Sebastian Bach, în care vocația sa teologică răzbate prin tonurile suave ale acestui imn închinat Fecioarei Maria. O audiție care e aptă să declanșeze în sufletul celor luminați sentimentul pur al apartenenței la o lume în care sacrul coexistă firesc alături de uman, pe care îl înnobilează prin manifestările sale vibrante, sensibile.
„Ideile muzicale îmi invadează mintea şi mă răscolesc ca şi bătaia din aripi a fluturilor şi tot ceea ce am de făcut este să întind mâna şi să încerc să îi prind.”
Ave Maria este titlul uneia dintre cele mai importante rugăciuni catolice. Textul ei este: „Bucură-te Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău, Iisus. Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi, păcătoșii, acum și în ceasul morții noastre. Amin” (varianta lui Ioan Iosif de Camillis, în catehismul publicat în 1729). Rugăciunea (în latină): “Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui Iesus. Sancta Maria Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc, et in hora mortis nostrae. Amen”. (Wikipedia)
Citiți și Muzica trebuie să fie pentru toată lumea….

Licențiată în Filologie, Andra Tischer trăiește în Sibiu, fiind profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu. A colaborat în cadrul Cercului Literar de la Cluj cu analize critice asupra creațiilor membrilor grupării, publicate în volume antologice, publică poezie în revistele Cenaclul de la Păltiniș, Confluențe.org, Logos și Agape (Timișoara), revista ”Singur” (Târgoviște), Melidonium (Roman, Neamț). Din 2015 până în 2017 a fost Secretar general de redacție la revista online Literatura de Azi. Publică volumul de poezii „Legi nescrise” în aprilie, 2018, la editura Armanis din Sibiu. Convinsă că salvarea ființei umane stă în iubire și în artă, capabilă să transfigureze orice fel de realitate, până și cea mai sordidă, Andra Tischer e o umanistă prin excelență, această vocație fiind cartea de vizită pe care și-a asumat-o tranșant cu fiecare ocazie.