„Ce poți face mai frumos pentru cineva decât să îi faci micul dejun?” – Anthony Bourdain

Propun să ne facem un obicei din a ne hrăni și să evităm să mâncăm legați la ochi. Informațiile sunt peste tot, însă e foarte greu să cerni ce e bine de ce e rău. Pentru mine, nu doar terapeut dar și absolventă de medicină veterinară, îmi este mult mai ușor să discern informațiile, hrana fiind, până la urmă, o chimie. Am sau nu nevoie de o anumită reacție chimică în organism?

Astăzi am ales să folosesc mango (bio), iaurt de cocos (căutați variante fără zahăr adăgat și fugiți cât vedeți cu ochii de sirop de glucoză-fructoză), granola (din nou, vă recomand să citiți etichetele), piure de banane cu superalimente: mesquite, camu camu, cat`s claw pe care le-am îmbogățit cu un strop de extract de vanilie. Și cum îmi plac nucile și prefer să le mănânc neprocesate, am pus câteva nuci macadamia.

Povestea nutrițională din spatele acestui pahar încântător pentru ochi, corp și minte, mai jos. Mango-dincolo de gustul lui dumnezeiesc- are o sumă impresionantă de beneficii asupra sănătății: – cantitatea mare de magneziu și potasiu îl face util în echilibrarea tensiunii arteriale; – conține vitamine ca riboflavina, vitamina B6, vitamina A, vitamina C, vitamina K și acidul folic.

Aceste substanțe reglează ritmul cardiac și asigură o aprovizionare adecvată cu oxigen; – conține zeaxantină, un fel de oxidant care protejează ochii; – este bogat în componente bioactive: esteri, terpene și aldehide- toate acestea ajutând la o digestie eficientă; – combate anemia prin consumul regulat, încât crește nivelul de globule roșii; – se recomandă gravidelor, întrucât asigură surplusul de fier de care au nevoie, cât și acid folic- esențial pentru dezvoltarea fătului în timpul sarcinii.

Am adus în discuție și câteva superalimente, să vă spun câte ceva și despre ele:

Mesquite face parte din familia leguminoaselor și se găsește în partea de Nord a Mexicului și în Statele Unite. – este un adaptogen puternic care echilibrează zaharul din sânge, prin urmare, este sigur pentru diabetici. – are un conținut ridicat de fibre, prin urmare, necesită un timp mai lung pentru a se digera și absorbi comparativ cu alte cereale (impul de digestie pentru mesquite este de la 4 până la 6 ore în comparație cu timpul de digestie pentru grâu de 1-2 ore) Îl puteți folosi în preparate dulci întrucât oferă un gust aparte.

Camu Camu este un copac mic și tufos care crește în pădurea tropicală amazoniană din Peru și Brazilia și care face fructe mici rosii și purpurii. – este foarte apreciat datorită conținutului mare de vitamina C – folosit cu precădere pentru prevenirea și tratarea gripei și răcelilor. – este bogat în antioxidanți și ca inhibator al radicalilor liberi. – este un produs anti-aging și imuno-stimulator folosit cu succes (aminoacizii pe care îi conține valina, leucina și serina).

Cat`s claw (gheara pisicii) este un soi de viță de vie care crește în pădurile tropicale ale Americii de Sud și care a primit acest nume datorită spinilor care cresc la baza frunzelor sale. – are o valoare medicinală inestimata, fiind o specie protejată în Peru; – stimulează sistemul imunitar prin întărirea globulelor albe din sânge; – conține substanțe active ca alcaloizi și fitochimicale, dintre care primii s-a descoperit că măresc imunitatea.

Unul dintre alcaloizii principali conținuti de Cats Claw (rincofilin) are efect anti-hipertensiv și reduce riscul de infarct miocardic, scăzând tensiunea arterială, imbunătațind circulația și controlând nivelul colesterolului.

Citiți și despre Alimente care îți dau energie